Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 07:16
7401 citiri
Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?

Propunerea facuta de Guvern pentru noul Cod Fiscal contine unele masuri binevenite pentru mediul de afaceri, insa provoaca o gaura de 37 de miliarde de lei, care va fi acoperita cu greu.

"Ca orice lege, si aceasta este perfectibila (vezi zona de PFA, microintrepindere etc.), totusi viziunea asupra unei noi abordari in ceea ce priveste sistemul fiscal din Romania trebuie apreciata. Imi doresc ca aceste discutii sa aiba o finalitate (au mai existat si altele in trecut), legea sa fie aprobata in Parlament astfel incat de la 1 ianuarie 2016 sa avem in vigoare noul Cod fiscal.

Masurile prezentate nu numai ca sunt fezabile, sunt extraordinar de bine venite pentru o economie subrezita in toti acesti ani de indecizii si lipsa de clarviziune economica", a spus George Niculescu, specialist taxe, pentru Ziare.com.

Mai mult, el sustine ca o parte din masurile fiscale prevazute in draft-ul noului Cod Fiscal ar fi trebuit deja implementate, incepand cu 1 ianuarie 2015. De exemplu, reducerea TVA la 20%, abrogarea prevederilor cu privire la impozitul pe constructii speciale (celebra taxa pe stalp), precum si plafonarea bazei impozabile pentru calculul CAS si CASS-ul la 5 salarii medii brute.

"In ceea ce priveste impozitul pe venit, o reducere a cotei de 16% nu cred ca reprezinta o solutie, consider necesara o discutie care sa analizeze posibilitatea implementarii impozitului progresiv (8%, 12% si 16% in functie de venit), o idee care a mai fost amintita in trecut.

Cresterea economica este singura solutie prin care Romania va putea sa se apropie de zona euro, iar pentru o crestere economica reala este necesara o viziune economica noua. Altfel spus, avem nevoie de o crestere economica cu cel putin 2% peste cresterea din zona euro pentru atingerea acestui obiectiv in circa 10-12 ani", a sustinut George Niculescu.

Deficit bugetar urias

In proiectul pentru noul Cod Fiscal, Guvernul arata ca acesta va avea un impact semnificativ asupra bugetului, avand in vedere ca va crea o gaura de 37 de miliarde de lei in patru ani, insa Guvernul estimeaza ca jumatate din suma va fi recuperata prin efectul pozitiv inregistrat in economie.

Neincasarile de 37 de miliarde de lei in perioada 2016-2019 ar reprezenta pierderi brute, in timp ce pierderile nete ar urma sa se ridice la 19 miliarde de lei.

Astfel, scaderea TVA de la 24 la 20 la suta, in anul 2016, va duce la un impact negativ brut de 11,5 miliarde de lei, din totalul de 16,4 miliarde de lei, asa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului de Cod Fiscal.

De asemenea, incasarile din accize vor scadea cu 2,8 miliarde de lei, dupa micsorarea anuntata a accizelor pentru carburanti, bere si bauturi alcoolice, dar si dupa eliminarea accizelor la bijuterii, cafea si blanuri. In plus, eliminarea asa-numitei taxa pe stalp - impozitul pe constructiile speciale - urmeaza sa produca o gaura in buget de un miliard de lei.

Masurile de relaxare fiscala ar urma insa sa duca la recuperarea unor venituri de 16,67 de miliarde de lei, potrivit estimarilor Guvernului, in perioada 2016-2018, dar si 1,53 de miliarde de lei din accize si un miliard de lei dupa eliminarea impozitului pe dividende.

Printre alte estimari ale Guvernului se numara o crestere economica de cel putin 3,9 la suta in fiecare dintre urmatorii trei ani, precum si crearea de 325.000 de locuri de munca in anul 2016.

In aceste conditii, masurile de relaxare fiscala ar putea duce la o inflatie negativa si o crestere de proportii a deficitului bugetar, avertizeaza specialistii ING Bank, intr-o analiza remisa Ziare.com. Ei sustin ca deficitul bugetar (diferenta dintre cheltuielile publice si venituri) va trece de 3% in 2016, crescand astfel de la 1,8%, cat este prognoza pentru acest an.

Relaxarea fiscala propusa prin noul Cod Fiscal va duce la un gol bugetar de 37 de miliarde de lei

Valcov a incercat sa explice cum va fi acoperit acest gol bugetar

Reducerea impozitelor si taxelor va putea fi aplicata prin inghetarea cheltuielilor bugetare in 2016 la nivelul din acest an, iar din 2017 circa 40% din impactul bugetar al cresterii PIB va merge spre relaxare fiscala si 60% spre cheltuieli bugetare, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov.

El a aratat ca pana la mijlocul anului vor fi introduse standarde de cost pentru administratia centrala si nu a exclus si alte reforme administrative.

Guvernul dezvaluie de unde ia ca sa reduca taxele. Ce planuri are pentru armata

Potrivit ministrului Finantelor, golul de venituri estimat pentru 2016 din reducerile programate la TVA si accize si eliminarea taxei pe stalp si a impozitului pe veniturile din dividende va fi acoperit din impactul pozitiv al cresterii economice asupra veniturilor bugetare.

In aceste conditii, bugetul pe 2016 va urma in linii mari nivelul cheltuielilor stabilit in 2015, arata Valcov.

Andreea Paul critica Guvernul

Dupa avalansa de taxe noi si impozite majorate de catre PSD, noul Cod Fiscal include masuri pe care Guvernul le-a tot propus in ultimii ani, insa nu a reusit sa le implementeze, arata prim-vicepresedintele PNL, Andreea Paul.

"Promisiunile pentru 2018 si 2019 sunt cel putin interesante si complet nefundamentate, un garantat exercitiu de imagine. Atat. De fapt, PSD nu face nimic concret pentru oameni la guvernare. Promisiuni, promisiuni, promisiuni, in locul faptelor.

E vorba de propunerea reducerii TVA la 20%, apoi la 18% din 2019, alaturi de cota unica de 14% tot din 2019, taxarea inversa la constructii, impozit pe dividende 0%, dar extinde CAS si CASS tuturor persoanelor fizice care realizeaza venituri, introduce impozitul pe microintreprinderi de 1% la firmele cu 2 angajati, 3% la firmele cu un un angajat, 3% la care se adauga un forfetar de 1.500 lei la firmele cu niciun angajat, se tripleaza impozitele pentru masinile mici etc.

Pana la acest moment, proiectul noului Cod Fiscal nu este insotit de o analiza care sa releve impactul potential pe care il va avea asupra nivelului de trai, cresterii economice sau incasarilor bugetare", a scris pe Facebook Andreea Paul.

Pe de alta parte, ministrul Muncii Rovana Plumb a spus ca masurile fiscale, lansate in dezbatere publica de catre Guvern, "pot sa devina motorul cresterii economice si crearii de locuri de munca, astfel consolidand drumul bun pe care Romania se afla", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#efecte noul Cod fiscal, #masuri noul Cod fiscal, #propuneri noul Cod Fiscal , #fiscal