Ziare.com

Facilitati pentru firme si impozite mai mari in noul Cod Fiscal - ce se schimba in 2012

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 10:41

   

Facilitati pentru firme si impozite mai mari in noul Cod Fiscal - ce se schimba in 2012
Guvernul a aprobat marti modificarile aduse Codului Fiscal, care va intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2012, taxele si impozitele urmand sa fie mentinute la nivelul din acest an.

Una din cele mai importante schimbari operate de Guvern se refera la accizele la motorina, care vor continua sa fie aliniate cu cele de la nivelul Uniunii Europene, potrivit calendarului convenit inca din 2004, se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

Accizele la motorina se vor majora cu 4,4 la suta, urcand de la nivelul de 358 de euro la 374 euro pe tona.

In acelasi timp, vor fi pastrate si accizele pe cafea, in ciuda faptului ca acestea ar fi trebuit eliminate inca din anul 2010.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Modificarile Codului Fiscal vizeaza si acordarea unor facilitati fiscale mediului de afaceri. Printre acestea se numara introducerea de reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Astfel, nu vor fi impozitate sumele nete inregistrate la inceputul lui 2012, rezultate din constituirea si eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicarii IFRS, atat timp cat acestea sunt mentinute in contul de rezerve.

Se vor acorda deduceri ale provizioanelor IFRS si provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudentiale aplicate de BNR si se va asigura neutralitatea fiscala pentru diferentele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual si tratamentul prevazut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri si cheltuieli specifice domeniului bancar.

O alta masura luata in sprijinul mediului de afaceri are in vedere acordarea deductibilitatii in proportie de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit.

De asemenea, se acorda deductibilitati in proportie de 50% a TVA la achizitia acestor vehicule si a combustibilului necesar functionarii lor, fata de situatia actuala, cand aceste cheltuieli sunt nedeductibile in totalitate.

"Impactul financiar al aplicarii acestor masuri este de 282 de milioane de lei. Putem considera ca acesti bani raman in contul firmelor", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Un alt set de modificari ale Codului fiscal au vizat simplificarea si imbunatatirea administrarii fiscale. In acest sens, ministrul Finantelor a aratat ca a fost instituit un sistem privind declararea veniturilor de catre persoanele fizice care vor inchiria camere in scop turistic, in principal camerele care fac parte din locuinta personala.

"Cei care detin pana la cinci camere si le inchiriaza in scop turistic nu trebuie sa devina persoane fizice autorizate. Printr-o simpla declaratie la organele fiscale, declara cate camere inchiriaza si pentru ce perioada, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie sa tina contabilitate", a explicat Ialomitianu.

Pentru persoanele care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri si utilaje agricole, se aplica sistemul impozitarii stopajului la sursa.

O alta modificare consta in preluarea contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate si cei care obtin venituri independente.

"Pana acum, aceste persoane trebuiau sa mearga la ANAF sa plateasca impozitul pe venit, iar contributiile sociale la Casa de Pensii si Casa de Sanatate. Din 2012, aceste persoane vor plati aceste obligatii numai la ANAF. Este o simplificare - persoanele nu mai fac atatea drumuri", a afirmat ministrul Finantelor.

Tot in scopul simplificarii administrarii fiscale, s-a stabilit ca persoanele fizice sau persoane juridice care realizeaza o cifra de afaceri sub 35.000 de euro si sunt platitoare de TVA sa aiba posibilitatea sa solicite anularea obligatiei de a mai fi platitori de TVA.

O alta masura in domeniul TVA, insa in scopul combaterii evaziunii fiscale vizeaza introducerea unui sistem privind obtinerea calitatii de platitor de TVA si a mentinerii calitatii platitorului de TVA.

"Persoanele care savarsesc fapte de evaziune fiscala - nu depun declaratii, se sustrag de la declarare, in urma controalelor constatam ca au introdus facturi fictive - aceste persoane nu mai pot continua ca platitori de TVA, se va anula dreptul de platitor de TVA. Sunt foarte multe firme fantoma si trebuie sa curatam sistemul de firme care incalca legea", a subliniat ministrul.

Tot in scopul combaterii evaziunii fiscale, Guvernul a decis extinderea taxarii inverse la deseuri.

In Codul Fiscal care intra in vigoare la inceputul anului este inclusa si impozitarea suplimentara a persoanelor care au mai multe case, acestea urmand sa fie cu 65% mai mari pentru prima cladire, in afara celei de la adresa de domiciliu si 150% pentru a doua.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5844 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu sunt tocmai substantiale facilitatile acordate firmelor dar e mai

mult decat deloc!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor