La mormantul consensului inutil

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 August 2015, ora 07:09
3415 citiri
La mormantul consensului inutil

Vad mai multi politicieni, care din Romania, care de pe vreo plaja insorita, dar si jurnalisti, care plang pe mormantul consensului politic din Parlament spulberat de Klaus Iohannis si Mugur Isarescu pe tema Codului Fiscal. Si unul dintre argumente este ca acest consens ar fi premisa predictitibilitatii, cea mai importanta asteptare a mediului de afaceri.

Eu nu plang dupa acest consens pentru ca, iertata-mi fie neincrederea, n-am prea vazut consens viabil cu adevarat la nivelul clasei politice din Romania, cu exceptia proiectului de integrare in UE si NATO.

Si va dau cateva exemple. Va aduceti aminte marele Pact pe Educatie semnat la Cotroceni de toti liderii politici?. S-a numit consens si a generat o lege a Educatiei. Ce s-a ales de ea in cativa ani?

Va aduceti aminte marele consens care a generat in 2008 marirea salariilor profesorilor cu 50%? Lacrimi la propriu au curs in Parlament. Ce s-a ales?

Noile coduri penale tot prin consens au fost adoptate. Chiar dl Ponta era seful uneia dintre comisiile parlamentare care, teoretic, s-au ocupat de aceste noi reglementari. Si uite ca acum curg initiativele legislative de cioplire a prevederilor prin punctele esentiale.

Eu voi crede in ideea de consens politic nu cand voi vedea voturi unanime dictate de interese electorale de moment, ci atunci cand vom trai macar o experienta precum aceea a Turciei in domeniul sanitar. Adica atunci cand partidele vor lua decizia unei reforme profunde si o vor incredinta unui ministru pe care sa nu-l schimbe indiferent de modificarile politice. Turcii nu au schimbat ministrul Sanatatii vreme de vreo 10 ani. Da, atunci vobim de consens, de vointa politica, de predictibilitate.

La noi insa, orice schimbare de putere se lasa cu demolarea a tot ce s-a realizat pana atunci, bun sau rau, si pornirea de la zero, indiferent cate pacte si consensuri am avut in domeniul respectiv. In plus, cum spuneam, la noi consensul nu e rezultatul chibzuintei si al convingerilor, adica stim cu adevarat pe ce ne bazam cand semnam si cand votam si ne tinem de ceea ce stim.

Asadar nu cred deloc ca majoritatea aproape absoluta realizata la votarea Codului Fiscal reprezinta o garantie a predictibilitatii. Cred ca singura garantie posibila a predictibilitatii este sustenabilitatea pe termen lung.

Nimeni nu poate spune acum cu certitudine, oricate proiectii s-ar realiza, daca CF in actuala forma este sustenabil sau nu pe termen lung. Mi se pare nerealist sa invoci ca argument pentru sustenabilitatea pe termen lung rezultatele primei luni de scaderea a TVA la alimente. Chiar daca ele sunt corecte, referinta este prea mica.

Poate ca optimistii au dreptate si cu voia Domnului reducerea abrupta a TVA s-ar dovedi o reteta de mare succes. Dar suntem dispusi sa ne asumam si riscul scenariul opus?

Adica ceea ce spuneau si FMI, si guvernatorul BNR: sa intri intr-o gaura de venituri bugetare care sa duca la cresterea deficitului, imprumuturi tot mai scumpe pe masura ce creste datoria publica si la un moment dat revenirea la austeritate pentru a face corectiile necesare. Am trait deja asta, dupa veselia din 2007-2008.

Si riscul este cu atat mai mare cu cat noi nu avem o clasa politica rationala si responsabila. Ca daca am avea-o, nu am discuta concomitent despre reduceri de fiscalitate si majorari masive de salarii in domeniul bugetar, adica si despre scaderea veniturilor si despre cresterea cheltuielilor.

Cea mai mare parte a clasei noastre politice functioneaza pe principiul: aici si acum, iar dupa vedem noi cum o dregem! Si in general trebuie sa o dreaga cei care vin dupa, iar daca nu pot, o drege poporul cu austeritate.

Discutia despre Codul Fiscal nu mi se pare asadar una despre dezirabilitatea scaderii fiscalitatii. Sigur ca e dezirabila. Nici despre cine vrea sa dea bani poporului si cine-i hapsan nu vrea. Nici despre contabili ingusti la minte si vizionari curajosi. Si nici despre consensul care, in opinia mea, in Romania nu valoreaza doi bani.

Ar trebui sa fie o discutie despre riscurile pe care suntem dispusi sa ni le asumam constient in conditii date, precise, cu aceste cifre, cu acest context international, cu aceasta clasa politica. Calcam prudent, numai pe teren sigur, cu pretul unui mers mai lent, sau alergam rugandu-ne sa nu calcam pe o bomba? Eu cred ca despre asta este, de fapt, vorba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#reducere TVA cod fiscal, #consens parlament cod fiscal , #fiscal