Misa incearca sa convinga ca "revolutia fiscala" e buna: Romanii sa isi puna intrebarea daca ies in strada pentru interesul propriu sau pentru companii

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 17:12
10541 citiri
Misa incearca sa convinga ca "revolutia fiscala" e buna: Romanii sa isi puna intrebarea daca ies in strada pentru interesul propriu sau pentru companii
Foto: Hepta.ro

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a prezentat miercuri dupa amiaza, inca o data, controversatele masuri fiscale adoptate azi de guvern.

Desi premierul Mihai Tudose a anuntat la inceputul sedintei de Guvern ca Misa va sustine o conferinta de presa la ora 16:00, acesta a venit in fata presei cu 45 de minute intarziere.

Ministrul nu a spus insa nimic nou. Tot ceea ce a prezentat se stia deja: contributiile trec de anul viitor de la angajat la angajator, vor fi scutiti de la plata CAS si CASS cei care in anul precedent au obtinut venituri lunare mai mici decat valoarea salariului minim, s-au adoptat masuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Misa a incercat apoi sa justifice necesitatea transferurilor de contributii: "In 30 septembrie 2017 existau 157.798 de angajatori care nu au platit contributii sociale pentru angajatii lor. Exista un numar foarte mare a celor care evitau plata contributiilor sociale ale angajatilor catre bugetul de stat".

Totodata, ministrul i-a rugat pe romanii care merg la proteste sa citeasca ordonanta adoptata azi de Guvern si "sa isi puna intrebarea daca ies in strada pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii".

Amintim ca Guvernul a adoptat azi asa-zisa revolutie fiscala, in ciuda tuturor criticilor venite de la sindicate, patronate, specilisti in economie, Opozitie si presedintele Klaus Iohannis.

Iata principalele declaratii de la inceputul sedintei de guvern

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele declaratii ale ministrului de Finante Ionut Misa

- Consideram ca masurile sunt benefice pentru cetatenii Romaniei, cat si pentru companiile care activeaza in Romania.

- Legat de reducerea impozitului pe venit, va fi o reducere a impozitului pentru salariati, pentru pensionari, sunt mai multe persoane care benefiaciaza.

- Vreau sa vorbesc putin despre traseul contributiilor, pentru ca a fost contestat. In anul 2017 vorbim de un impozit de 16%, contributii la salariati de 16,5%, contributii la angajator de 22,75%.

- In anul 2018 vom avea un impozit de 10%, contributii la salariat de 35%, contributii la angajator de 2,25%.

- De la 9 contributii, vor ramane doar 3 contributii.

- Vreau sa discutam despre procentul de 2,25% care ramane in sarcina angajatorului. Solicitatrea sindicatelor era ca acest procent sa fie mai mare, am introdus un procent mai mic.

- Salariatii romani vor avea o contributie mai mare la pensie si vor avea o pensie mai mare in viitor.

- Vom avea distinct un mod de calcul pentru CAS. Practic, cel care desfasoara o activitate independenta va putea sa isi aleaga el salariul cu care sa fie platit, dar nu mai mic decat salariul minim. Sunt scutiti de la plata CAS si CASS cei care in anul precedent au obtinut venituri lunare mai mici decat valoarea salariului minim.

- S-au adoptat masuri pentru combaterea evaziunii fiscale. S-au operat patru modificari in Codul Fiscal: limitarea deducerii dobanzilor, impozitarea activelor externalizate, regula anti-abuz, impiedicarea transferurilor intre filiale.

- O alta masura adoptata azi este confiscarea mijloacelor de transport utilizate de catre cei care fac evaziune.

- Vreau sa va ofer niste cifre care justifica necesitatea transferurilor de contributii. In 30 septembrie 2017 existau 157.798 de angajatori care nu au platit contributii sociale pentru angajatii lor. Exista un numar foarte mare a celor care evitau plata contributiilor sociale ale angajatilor catre bugetul de stat.

- Vreau sa ii rog pe romani inainte de a merge la proteste sa citeasca aceasta ordonanta, sa gandeasca singuri, am incredere in romani, sa isi puna intrebarea daca ies in strada pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii.

- Am incredere ca toate contributiile sociale vor fi platite la timp, pentru ca va deveni infractiune aceasta neplata.

- Multinationalelor le spun ca Romania este o tara cu un climat fiscal foarte bun pentru a investi, celor care nu achita impozit pe profit le spun ca vor trebui sa respecte Romania si pe romani si sa plateasca aceste taxe asa cum o fac in toate celelalte state membre UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#masuri fiscale guvern , #fiscal