Ziare.com

Locul unde isi umplu buzunarele baietii destepti ai planetei

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 18:40

   

Locul unde isi umplu buzunarele baietii destepti ai planetei
Criza Ciprului deschide din nou ochii lumii asupra misterioaselor paradisuri fiscale. Ciprul nu este, insa, decat o picatura intr-un ocean.

Potrivit La Tribune, valorile ascunse in conturile respectivelor "paradisuri" de pe intregul glob se ridica la intre 20.000 si 30.000 miliarde dolari americani.

Cu titlu de orientare, as aminti ca produsul intern brut al Romaniei pe anul 2013 a fost estimat la circa 140 de miliarde de euro (181 miliarde dolari), ceea ce inseamna ca paradisurile fiscale cuprind in conturile lor bani negri, cat PIB al tarii noastre pe mai mult de un secol.

Fiscalitatea slaba atrage investitorii

Privind altfel, observam ca valorile ascunse in respectivele paradisuri sunt cat trei sferturi din toate datoriile suverane ale tuturor statelor lumii.

In mod ciudat, se pare ca cifrele nu impresioneaza suficient, pentru ca cineva sa poata stavili fenomenul. Poate nici nu doreste. In ultima vreme, presa vehiculeaza numele unor personalitati marcante din politica lumii, care au fost implicate direct in aceste off-shore, lasand de inteles ca interesele sunt mult mai mari, decat cele observate la prima vedere.

Dar, in definitiv, ce sunt aceste paradisuri fiscale si cum functioneaza ele? Desi mecanismul este complicat, secretul lui se poate reduce la cateva jaloane de baza:

Primul se refera la o fiscalitate foarte slaba, aplicata tranzactiilor imobiliare si profiturilor din beneficii. Aceasta este nada principala cu care sunt momite capitalurile straine spre insula (majoritatea acestor "paradisuri", dar nu toate, sunt situate pe insule izolate).

Fiscalitatea slaba atrage ca un magnet capitalul investitorilor, care in tara lor de origine ar fi fost taxati drastic. Astfel, capitalul strain creste spectaculos pe insula, iar incasarile micutului stat cresc si ele: chiar daca procentual impozitul este mic, volumul capitalurilor face sa devina apreciabil in valoare absoluta.

Rolul legislatiei permisive

In schimb, tara de provenienta a investitorului ramane cu buzele umflate, nu incaseaza nimic de pe urma capitalului, care a plecat de la ea atras doar de o fiscalitate neloiala in raport cu alte tari.

Al doilea jalon se refera la opacitatea mijloacelor de comunicare. Institutiile din respectiva locatie refuza sa dea orice relatii despre clientii lor, chiar si organelor de cercetare sau justitiei.

Aceasta opacitate nu are ca scop principiul secretului bancar, existent in majoritatea tarilor dezvoltate, ci intentia vadita de a proteja clientul de eventualele investigatii ale justitei sau ale presei, anume pentru a-l mai momi cu inca ceva.

Protejat de opacitatea informatiilor, orice patron aflat in dificultate isi poate pierde singur urma, desfiintand societatea si infiintand alta, cu care isi va continua afacerea nestingherit.

In al treilea rand, legislatia in off-shore este totdeauna foarte putin restrictiva cand e vorba de disciplina financiara. Culmea acestor reglemetari permisive apare in insulele Cayman din arhipelagul Caraibelor, unde, practic, interpretarea reglemetarilor este lasata la mana inspectorilor financiari. Cum am zice noi, ei fac legea.

Si totusi, "paradisurile fiscale" sunt tolerate

Cu toate acestea, asa zisele paradisuri fiscale sunt tolerate intr-o voiosie cam de toata lumea. Doar SUA au reactionat pana acum. Aici s-a emis o lege, numita FATCA (Foreign account Tax Compliance act), care prevede ca toate bancile straine care doresc sa desfasoare activitati pe teritoriul american, sa instiinteze despre contribuabilii americani, carora le-au deschis deja conturi. Fara aceste date, banca straina nu-si poate deschide sucursale in cea mai puternica economie a lumii.

Cu toate acestea, chiar in interiorul SUA exista un mic paradis fiscal: statul Delaware. Acesta are reglementari locale proprii care prevede un impozit forfetar general de aproximativ 400 de dolari, indiferent de cifra de afaceri.

Separat, se aplica un impozit pe venit progresiv, in limite cuprinse de la 2,2% la 5,95%. Impozitul pe profit, progresiv si el, se incadreaza intre limitele de 0,096% si 1,92%, iar TVA nu exista.

Ca urmare, in micutul stat Delaware de pe coasta estica a SUA, avand o suprafata de 6.452 kmp si o populatie de 898.000 locuitori, sunt inregistrate nu mai putin decat 950.000 companii. Un mic paradis fiscal.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3351 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Delaware

Autorul articolului ar trebui sa se documenteze mai bine. Delaware ca stat un cadrul USA nu are taxe mari (comparativ cu NY), de altfel si in Florida si Nevada taxele de stat sint f. Mici. in Florida o companie mica cu venit de pina la 42000 usd nu plateste taxe, dar la nivel federal toate companiile au acelasi nivel de taxare.

 

 

Paradis.

Toata "lumea" stie de existenta acestor paradisuri.Care sunt,unde sunt...Ce fac "liderii" pentru ca aceste paradisuri sa ajunga in cer,in adevaratul paradis?.NIMIC!.
Niste sanctiuni economice care sa-i scoata urgent din functiune ar fi ultraeficiente!.
Eu cred ca "liderii" nu vor face vreodata asa ceva.Dece?.Din cauza "efectului tesla" sau "efectului craca".

 

 

Pai banu e arma cu 2 taishuri...

... cel putin in Romania, nu putine sunt firmele mici si mijloci ce se vad obligate sa inchida de pe urma lacomiei inspectorilor fiscali si ai statului, cu alte cuvinte, ce baga un parlamentar pe degeaba in buzunar( si nu-s putini) alti o mie trebuie sa completeze inapoi, pentru ca deh! statu trebuie sa prospere..., iar pe de alta parte, statul roman nu e capabil sa controloze pe zeci de alfabeti care si-au ridicat palate cu turnulete peste noapte si vor sa controleze pe cei din ''paradisuri fiscale´´, miramas!!! Normal ar fi si investitorul trebuie sa castige si statul, dar cand vezi ca platesti nu taxe, ci biruri la ca poarta otomana, normal c-ati scoti capitalul afara..., nu mai departe exemplul ''inteligent´´ a lui Hollande..

 

 

Cata vreme este vorba despre taxe e normal sa fie unii care doresc

sa plateasca mai putin sau deloc!
Deci vor fi si paradisuri fiscale!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor