Masura luata de Guvern "pe genunchi", inclusa in noul Cod Fiscal

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 07:45
7267 citiri
Masura luata de Guvern "pe genunchi", inclusa in noul Cod Fiscal
Foto: Arhiva Ziare.com

Masura inclusa in noul Cod Fiscal care obliga persoanele fara venit sa achite contributii la sanatate este una luata "pe genunchi", sustin consultantii.

Ziare.com a stat de vorba cu Alexandru Cristea, tax partner la Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, despre acest subiect.

Masura obliga persoanele adulte fara venituri (cu exceptia anumitor categorii importante, cum ar fi elevii si studentii in varsta de pana la 26 ani, femeile insarcinate, persoanele cu handicap) sa plateasca o contributie de asigurari sociale de sanatate raportata la salariul minim.

Sanatate pentru toti, bani doar de la fraieri?

Intrebat care ar putea fi motivul pentru care Guvernul a introdus masura, consultantul sustine ca aceasta se inscrie probabil in dorinta de extindere a sferei contributiilor la majoritatea categoriilor de venituri. Insa e vorba de un paradox, deoarece vorbim de persoane fara venituri.

"Pana la acest moment, nu am descifrat ce intentie a avut Guvernul prin adoptarea acestei prevederi, atat din perspectiva principiilor fiscale sau bugetare urmarite, cat si a efectelor scontate. Tind sa cred ca este mai degraba o prevedere data pe genunchi, ale carei efecte nu au fost atent inventariate in contextul discutiilor prelungite intre institutii pe tema noului Cod si atentiei indreptate in special pe propunerile de reduceri de taxe.

Din perspectiva accesului la serviciul public de sanatate, persoanele care nu sunt asigurate ar fi avut oricum optiunea asigurarii prin plata CASS.

Mai mult, daca am vorbi de remunerarea unui serviciu public, ar trebui sa readucem in discutie, odata cu plata la un plafon minim a contributiei, si plafonarea maxima a bazei de calcul a CASS. Cu alte cuvinte, serviciul pe care il platesc statului ar fi normal sa se incadreze intr-un interval fix (intre un minim si un maxim), fara sa mai ajungem in situatia prezenta, in care o persoana poate plati de 100 de ori mai mult decat o alta pentru beneficiul aceluiasi serviciu.

Or, masura plafonarii la 5 salarii medii, propusa initial, a fost in cele din urma abandonata...", a mentionat Alexandru Cristea.

O masura fara efecte

Cat despre efectele scontate, consultantul sustine ca gradul de colectare va fi extrem de redus, deoarece vorbim de oameni fara venituri, care nu ar avea de unde sa plateasca aceste sume.

Dar cei care muncesc la negru? Alexandru Cristea sustine ca aceasta masura nu va incuraja 'albirea' muncii lor, deoarece costul fiscal al muncii este doar in mica parte reprezentat de CASS, prin comparatie cu impozitul pe venit si celelalte contributii.

"Eventualul scenariu in care ANAF ar declansa executari in masa pentru recuperarea acestor contributii de la persoanele fara venituri declarate va fi generator de costuri inutile, asa cum s-a intamplat mai deunazi cu masurile aferente impozitarii bacsisului sau cu contributiile pe veniturile din dobanzi pentru persoanele cu venituri sub salariul minim. Memoria pare scurta pentru ca aceste masuri au fost in final abrogate/amnistiate pentru ca nu erau sustenabile", a punctat consultantul fiscal.

Opiniile altor consultanti

Ziare.com a stat de vorba cu alte ocazii si cu alti consultanti despre aceasta masura.

Statul iti baga mana in buzunare, chiar daca sunt (teoretic) goale: Doua mari semne de intrebare

Florin Citu, analist: "Nu am vazut aceasta prevedere, dar la cum a evoluat acest Cod Fiscal, nu m-ar mira sa includa o astfel de aberatie. Pana la urma, vorbim de impozitarea dividendelor cu CASS, dupa ce le impozitam cu 16%, dupa ce am impozitat si profitul. Asa ca nu m-ar mira sa-i impozitam si pe cei care nu au venituri".

Bogdan Glavan, profesor universitar: "Masura va fi lipsita de urmari, fiindca cine nu are venituri nu are cum sa contribuie si nici nu i se poate retine vreo obligatie".

Gabriel Biris, avocat: "E o prostie. Vor trebui sa dea din nou amnistie, nu au cum sa colecteze".

Gabriel Sincu, EY Romania: "Avand in vedere modul curent de functionare a sistemului de administrare fiscala, este aproape imposibil ca aceste persoane sa poata fi executate in vreun fel de Fisc, iar sumele respective sa ajunga intr-adevar la fondul de asigurari de sanatate. Lucrurile vor continua ca si pana acum, oamenii vor ramane 'pe langa sistem' si vom continua doar sa speram la imbunatatirea serviciilor medicale".

Ai, n-ai venituri, platesti taxe! Capcana din noul Codul Fiscal pentru categoriile defavorizate

Adrian Benta, consultant financiar: "Taxa se adreseaza persoanelor ce nu au venituri, adica, mai bine spus, celor care (cel putin teoretic) nu au bani pentru plata contributiei. Prin urmare, eficienta impunerii ne asteptam sa fie scazuta. Mai mult, ne aflam in situatia de majorare a bazei de impozitare la salariul minim pe economie, situatie ce a mai dus la mai multe dispute constitutionale si chiar la aparitia legii privind amnistia fiscala".

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#cod fiscal cass fara venituri, #CASS persoane fara venituri , #fiscal