Modificari importante la Codul fiscal: Care sunt cele mai noi masuri aprobate de Guvern

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 07:11
8893 citiri
Modificari importante la Codul fiscal: Care sunt cele mai noi masuri aprobate de Guvern

Cu aprobarea Fondului Monetar International, pe fondul accentuarii presiunilor bugetare, Guvernul a aprobat, concomitent cu noul buget, o serie de modificari fulger, insa importante, ale Codului fiscal.

Anuntate de pe o zi pe alta, desi Codul fiscal precizeaza ca "prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia", asa cum aminteste Consiliul fiscal, noutatile vizeaza in general noi taxe, majorarea altora, dar si unele masuri de combatere a evaziunii fiscale.

Modificarile au fost introduse prin OUG 8/2013 privind modificarea Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial pe 23 ianuarie 2013.

Taxe si suprataxe

Guvernul va taxa cu 60% veniturile suplimentare obtinute de companiile de gaze ca urmare a dereglementarii preturilor din sector, proces ce duce automat la cresterea preturilor pentru consumatori, banii obtinuti astfel urmand sa fie folositi pentru subventionarea familiilor afectate de scumpiri, dar si pentru investitii si finantarea deficitului.

"Statul nu va mai subventiona pe toata lumea prin pret, ci va subventiona individual gospodariile cu venituri reduse", a explicat ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea.

Executivul estimeaza ca masura va aduce venituri suplimentare de 400 miloane de lei, din care 150 de milioane vor primi consumatorii vulnerabili.

In ceea ce priveste posibilitatea ca suprataxarea companiilor se se reflecte la nivelul pretului final pentru consumator, Liviu Voinea apreciaza ca este o "chestiune de moralitate".

De asemenea, firmele cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, vor plati, pana la sfarsitul anului 2014, o taxa speciala de 0,5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri.

In plus, este introdusa o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, taxa impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014.

Combaterea evaziunii sau decimarea firmelor mici

Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor devine obligatoriu de la 1 februarie pentru toate firmele care realizeaza venituri mai mici de 65.000 de euro. Pana acum, sistemul era optional, iar plafonul veniturilor necesare optarii pentru impozitul pe venit era de 100.000 euro.

Firmele care au realizat venituri intre 65.001 euro si 100.000 euro si care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la modificarile aduse prin proiectul de ordonanta pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Reprezentantii sindicatelor si specialistii din domeniu considera ca masura va duce la cresterea numarului de falimente in randul firmelor mici, in conditiile in care multe dintre ele au inregistrat pierderi anul trecut.

Agricultorii devin contribuabili

Sfera de impozitare a agricultorilor persoane fizice este extinsa in functie de numarul animalelor pe care le cresc si de suprafata de teren detinuta si folosita pentru culturi, din care obtin venituri, impunand limite mai stricte pentru veniturile neimpozabile.

Mai exact, agricultorii care obtin venituri din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, vor plati un impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsa si pentru veniturile din silvicultura si piscicultura.

Anterior, persoanele fizice plateau un impozit de 7,5% pe declaratiile de vanzare.

Guvernul sustine ca astfel se va crea un mediu concurential care sa duca la eliminarea evaziunii fiscale din zona agriculturii.

Tigarile se scumpesc mai devreme

Calendarul de crestere a accizelor la tigarete a fost decalat cu trei luni, astfel incat majorarea sa fie aplicata in fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie ca in prezent, procedura urmand sa fie mentinuta pana in anul 2017 inclusiv.

Statul urmareste, astfel, sa obtina mai devreme incasari suplimentare la buget, insa principalul risc este ca masura sa stimuleze cresterea contrabandei, iar pierderile sa devanseze eventualele castiguri.

Mai mult, Guvernul a decis redefinirea berii din punct de vedere fiscal, acciza majorandu-se, in consecinta.

Alte modificari vizeaza domeniul impozitului pe profit, precum introducerea unei deduceri suplimentare de 50% in cazul cheltuielilor de cercetare dezvoltare sau deductibilitatii fiscale pentru amortizarea mijloacelor de transport cu cel mult 9 pasageri.

De asemenea, in privinta impozitului pe venitul din salarii, va fi considerat venit de natura salariala indemnizatia cu diurna ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice, indiferent de forma de organizare a celui ce acorda diurna, pentru care se datoreaza si asigurari sociale.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#modificari Cod Fiscal, #taxe noi, #schimbari fiscale, #impozite , #fiscal