Puterea si Opozitia s-au inteles: TVA de 20% din 2016. Ce se intampla cu celelalte taxe

Joi, 20 August 2015, ora 12:15
11469 citiri
Puterea si Opozitia s-au inteles: TVA de 20% din 2016. Ce se intampla cu celelalte taxe
Foto: Arhiva Ziare.com

Partidele politice au ajuns, joi, in discutiile tehnice pe tema noului Cod Fiscal, la un consens asupra reducerii TVA la 20%, dar s-au inteles si in ceea ce priveste alte masuri importante.

Astfel, taxa pe valoarea adaugata va fi micsorata cu 4 procente incepand cu 1 ianuarie 2016, iar TVA va ajunge la 19% anul urmator.

Pe de alta parte, supraacciza la carburanti va fi eliminata la inceputul lui 2017. Celelalte masuri cuprinse in Codul Fiscal nu au fost modificate, in consecinta impozitul pe constructii speciale ("taxa pe stalp") nu va mai exista de anul viitor.

Ziua deciziei pe Codul Fiscal: Echipele de negociere si mandatele lor (Video)

Din partea PSD a participat la intalnirea care a avut loc la Palatul Parlamentului ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, in timp ce din partea liberalilor s-au aflat vicepresedintele comisiei de Buget din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, dar si secretarul general Marian Petrache.

UNPR a fost reprezentat de ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, si de senatorul Haralambie Vochitoiu, in timp ce UDMR de Iuliu Winkler, precum si de parlamentarii Erdei Doloczki Istvan si Alexandru Vegh. ALDE l-a trimis la intalnire pe vicepresedintele Catalin Beciu.

Tariceanu il contrazice pe Ponta: Nu vad niciun motiv pentru care ar trebui sa reducem mai putin TVA

Declaratii la cald

"Toti am subliniat ca, pentru un efect maxim pozitiv al Codului Fiscal, e necesar un consens, care s-a obtinut astazi", a declarat Eugen Nicolicea, de la UNPR, la iesirea de la negocieri.

El a adaugat ca discutiile au fost incheiate cu succes si a amintit ca vicepremierul Gabriel Oprea a propus ca partidele politice sa semneze un pact pe aceasta tema, prin care sa isi asume masurile cuprinse in noul Cod Fiscal.

La randul sau, liberalul Eugen Nicolaescu a sustinut ca "nivelul de predictibilitate solicitat" de partidul din care face a crescut in urma negocierilor si "e in mare parte asigurat".

"Ma refer la faptul ca Romania se apropie de angajamentele internationale referitoare la deficitul bugetar. Incepand cu acest Cod Fiscal, exista garantate o serie de prevederi care asigura mediului de afaceri o dezvoltare sanatoasa, iar Romania are prin acest Cod Fiscal conditiile de competitivitate in domeniul fiscal cu celelalte state europene", a explicat deputatul PNL.

Colegul sau de partid, Marian Petrache, a subliniat ca liberalii si-au dorit ca deficitul bugetar sa nu creasca prea mult. "Ne-am inteles cu cei de la guvernare, astfel incat varianta Codului Fiscal negociata azi sa fie adoptata in sesiunea extraordinara de saptamana viitoare", a mai spus acesta.

Dar deficitul?

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a explicat ca discutiile au fost de ordin tehnic si ca schimbarile aduse fata de proiectul initial - reducerea TVA in trepte si eliminarea supraaccizei din 2017, nu din 2016 - vor conduce la micsorarea impactului bugetar al Codului Fiscal, estimat anterior la 4,5 miliarde de lei.

De asemenea, s-a convenit ca deficitul bugetar sa ajunga la circa 2%, nu de peste 2,5%, cum era prevazut initial, iar guvernantii vor prezenta trimestrial situatia financiara in Parlament, pentru ca sa arate daca tinta e respectata sau nu.

El a adaugat ca orice reducere de taxe si impozite e "un lucru bun" pentru partenerii Romaniei, Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Ponta, consens cu Iohannis si Isarescu

Reducerea TVA de la 24% la 20% a fost anuntata, miercuri, de premierul Victor Ponta.

"Ce-i important pentru noi: 20% TVA. Am discutat cu Klaus Iohannis si cu Mugur Isarescu si sper ca Parlamentul sa tina cont de opinia noastra tehnocrata", a spus seful Executivului.

"Cele 4 puncte de TVA, care inseamna 7 miliarde de lei impact negativ, cu crestere economica, organizare buna a ANAF si cu cheltuili inutile de care scapam, nu reprezinta in nicun caz o ingrijorare pentru economie, pentru ca in primul semestru am incasat 10 miliarde de lei. (...) Iar un consens politic ne va ajuta sa mergem in aceeasi directie si, din punctul asta de vedere, ma bucur cand exista solutii rationale", a mentionat Ponta, la debutul sedintei de guvern.

S-a schimbat schimbarea: Ponta anunta TVA de 20%. S-a inteles cu Iohannis si Isarescu (Video)

Salarii mai mari pentru medici: Ce a sacrificat Ponta si ce ne asteapta in 2017

In proiectul initial, noul Cod Fiscal prevedea reducerea TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, insa parlamentarii liberali au obtinut o reducere suplimentara, cu inca 1%, in cadrul comisiilor de specialitate din forul legislativ.

Documentul a fost votat in Parlament, dar a fost intors de presedintele Klaus Iohannis.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#TVA reducere Cod Fiscal, #partide consens reducere TVA , #fiscal