Tichetele de masa ar putea sa dispara de la 1 ianuarie daca Guvernul duce la capat "revolutia fiscala"

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 16:46
8787 citiri
Tichetele de masa ar putea sa dispara de la 1 ianuarie daca Guvernul duce la capat "revolutia fiscala"
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca Guvernul va decide sa impoziteze cifra de afaceri, in loc de cea a profiturilor, pentru firmele cu venituri sub 1 milion de euro, acestea nu vor mai avea nicio "motivatie fiscala" sa acorde tichete de masa, asa ca numarul beneficiarilor ar putea scadea, spun specialistii, citati de Digi 24.

Astfel, dupa 1 ianuarie ar putea disparea deductibilitatea facilitatilor acordate salariatilor acestor firme, prin urmare angajatorii nu vor mai fi motivati sa acorde tichetele de masa, de exemplu, care se scad acum din profitul impozabil.

"Nu se pune problema deductibilitatii cand e vorba de impozitul pe venit si nu pe profit, deci nu exista cheltuieli deductibile, niciun fel. Acestea (tichetele - n.red.) vor fi acordate, dar nu va exista nici un avantaj fiscal in urma acordarii lor. Angajatorul le-ar putea acorda ca sa pastreze salariatii cu el, dar nu va mai avea motivare fiscala. Aici va intra absolut orice cheltuiala deductibila. Angajatorii vor actiona diferit, nu va exista o singura modalitate de reactie", a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz pentru postul de televiziune citat.

Schwartz spune insa ca nu e "obligatoriu" ca numarul celor care primesc astfel de bonuri sa scada, "mai ales ca acest drept este trecut in contractele de munca".

"Daca se schimba si se renegociaza contractele din cauza introducerii contributiilor sociale, s-ar putea sa apara situatii in care sa se rediscute problema aceasta, caci se va renegocia tot contractul", a mai explicat consultantul fiscal.

Drept la replica Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete din Romania (APET):

"Desi punctul de plecare al articolului este o afirmatie corecta - aceea ca notiunea de deductibilitate va disparea in cazul firmelor cu venituri sub 1 milion de euro daca impozitarea profitului va fi inlocuita de impozitarea cifrei de afaceri -, concluziile articolului referitoare la tichetele de masa sunt nejustificate si neadevarate din urmatoarele motive:

-Deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu tichetele de masa nu este singurul avantaj fiscal al acestora, ele fiind de asemenea scutite de plata contributiilor sociale datorate de angajat, respectiv de angajator. Acest avantaj fiscal este considerabil mai important decat deductibilitatea cheltuielilor.

-Deductibilitatea cheltuielilor nu este un factor determinant in decizia angajatorului de a acorda tichete de masa, asa cum reiese si din faptul ca exista o multitudine de entitati - companii care inregistreaza pierderi, institutii publice (spitale), ONG-uri - care nu platesc impozit pe profit si totusi acorda astfel de beneficii extra-salariale.

-Tichetele de masa sunt o cheltuiala deductibila la fel ca o serie intreaga de alte cheltuieli (chiria sediului, electricitate, intretinere, salarii, amortizare etc). Daca am continua logica articolului - orice cheltuiala care inainte era deductibila nu va mai fi angajata - ar insemna ca societatile nu ar mai putea avea cheltuieli cu salariile, chiria, achizitia de de calculatoare pentru birou sau abonamente de telefonie.

In plus, in articol se regasesc si unele inadvertente:

-Sunt enumerate o serie de cheltuieli deductibile in limita a 5% din fondul de salarii, denumite cheltuieli sociale, in care ar fi incluse si tichetele de masa.Potrivit art. 25 alin. (3) din Codul fiscal, tichetele de masa nu sunt considerate cheltuieli sociale si nu sunt deductibile in limita a 5% din fondul de salarii, in aceasta categorie intrand tichetele cadou. Potrivit articolului anterior mentionat, tichetele de masa sunt deductibile partial in conditiile legii, adica in limita unui tichet de masa pe zi.

Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete din Romania (APET) considera ca nu exista nici un motiv pentru care angajatorii nu ar mai fi motivati sa acorde tichete de masa - un beneficiu extrasalarial care creste puterea de cumparare a angajatilor - in cazul in care impozitul pe cifra de afaceri ar inlocui impozitul pe profit pentru o categorie de companii.

Tichetele de masa sunt unul dintre cele mai utilizate beneficii extrasalariale, fiind folosite de companii pentru a sustine masa de pranz a angajatilor in zilele de lucru. Prin tichetele de masa, angajatorul are la indemana un instrument de HR util si avantajos, prin care poate obtine incredere, motivare si performanta din partea salariatilor. In total in Romania, peste 2,5 milioane de angajati primesc tichete de masa de la angajatori".

Guvernul a decis sa amane sedinta extraordinara anuntata pentru vineri dupa amiaza, la care urmau sa se adopte mai multe modificari ale Codului Fiscal, invocand lipsa unor avize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#tichete masa 1918, #deduceri fiscale Guvern Tudose , #fiscal