Consiliul Fiscal a avizat negativ "revolutia fiscala" a Guvernului: Ar face o gaura de 5,2 miliarde de lei in buget

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 18:28
6257 citiri
Consiliul Fiscal a avizat negativ "revolutia fiscala" a Guvernului: Ar face o gaura de 5,2 miliarde de lei in buget
Foto: site Guvern (Arhiva)

Consiliul Fiscal a avizat negativ, vineri, proiectul de ordonanta de urgenta prin care Guvernul Tudose vrea sa modifice Codul Fiscal.

Ca si avizul Consiliului Economic si Social (CES), tot negativ, avizul Consiliului Fiscal este consultativ, dar obligatoriu, adica trebuie sa existe, favorabil sau nevaforabil. Guvernul a amanat adoptarea ordonantei pana luni, in asteptarea avizului de la Consiliul Legislativ.

Opinia Consiliului fiscal asupra proiectului de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicata vineri pe site, precizandu-se ca Guvernul a cerut avizul pe proiect in data de 27 octombrie.

In urma dezbaterilor, membrii Consiliului Fiscal au ajuns la concluzia ca exista riscul "unor pierderi de venituri mai mari decat cele evaluate" si, in plus, "in lipsa unei constructii bugetare complete", Guvernul nu poate certifica "faptul ca tintele bugetare anuale si pe termen mediu asumate prin Strategia Fiscal-Bugetara 2017-2019 nu vor fi depasite, in conditiile in care acestea din urma sunt oricum incompatibile cu regulile fiscale interne si cu tratatele europene", motiv pentru care s-a decis prin vot ca avizul sa fie unul negativ.

In documentul elaborat de Consiliul Fiscal sunt prezentate mai intai modificarile cu impact bugetar introduse de proiectul de ordonanta sociala, precum si impactul acestora.

Modificarile vizeaza contributiile sociale, impozitul pe venit si impozitul pe venitul intreprinderilor.

"Consiliul fiscal valideaza in principiu evaluarile de impact ale MFP ca fiind drept concordante cu ipotezele macroeconomice luate in calcul. Luate impreuna, modificarile propuse ale Codului fiscal ar genera in 2018 o pierdere de venituri la nivelul bugetului consolidat de 5,2 miliarde lei (0,6% din PIB) comparativ cu scenariul de baza", se arata in document.

De unde se iau banii

Conform Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, sunt enuntate drept surse de compensare:

  • impactul pozitiv al masurilor privind plata defalcata a TVA
  • majorarea varsamintelor de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate (OUG nr. 60/2017)
  • promovarea unui act normativ de modificare a sistemului de contributie la fondurile de pensii administrate privat

Consiliul Fiscal apreciaza insa ca "este dificil de facut ex-ante o evaluare a eventualului plus de venituri pe care l-ar genera plata defalcata a TVA" si spune ca plusul de venituri bugetare pe care l-ar avea OUG 60 "este deja destinat acoperirii cresterii prestatiilor sociale destinate persoanelor adulte cu handicap si familiilor copiilor cu handicap, cu un efect net relevant exclusiv la nivelul anului 2018".

In schimb, cresterea salariului minim brut de la 1.550 lei la 1.900 lei "ar genera venituri suplimentare" comparabile, de circa 240 milioane lei.

In ceea ce priveste Pilonul II de pensii, Consiliul Fiscal spune ca "o eventuala limitare a transferurilor", de la 3,75 pp la 5,85 pp, in 2015 ar avea "un impact major", dar si un "cost asociat pe termen lung prin diminuarea substantiala a sumelor acumulate in conturile de pensii administrate privat concomitent cu cresterea obligatiilor de plata viitoare ale sistemului public de pensii (pilonul I) (...) ".

"Masurile mai sus mentionate lasa insa neacoperit un minus de circa 800 de milioane de lei la nivelul veniturilor bugetului consolidat", avertizeaza Consiliul Fiscal.

In document se prezinta si principalele riscuri ale masurilor propuse de guvern, iar la capitolul concluzii scrie, printre altele, ca "impactul pachetului de modificari fiscale implica o pierdere de circa 5,2 miliarde de lei, in timp ce o evaluare a masurilor de compensare identificate in Nota de fundamentare nu indica acoperirea in intregime a acesteia".

De asemenea, Consiliul Fiscal considera ca "propunerea de modificare a Codului fiscal este de natura sa contribuie la largirea deficitului bugetar efectiv si a celui structural".

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#aviz negativ Consiliul Fiscal Tudose , #fiscal