Cum se dubleaza impozitele prin penalitati si dobanzi in noul Cod de Procedura Fiscala

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 08:09
12825 citiri
Cum se dubleaza impozitele prin penalitati si dobanzi in noul Cod de Procedura Fiscala
Foto: Adrian Benta

Zilele trecute, autoritatile au anuntat o noua amnistie fiscala de care beneficiaza contribuabilii ce inregistreaza datorii la bugetul de stat cu data de 30 septembrie 2015 ce sunt achitate cel mai tarziu pana la data de 30 martie 2016.

In esenta, prin plata debitului restant si a dobanzii de intarziere se poate beneficia de scutirea la plata a penalitatii de intarziere. Procedura nu este noua, s-a mai aplicat si in anul 2011.

Desigur, o astfel de procedura este binevenita cand are scopul "de sustinere a cresterii economice prin sprijinirea contribuabililor aflati in dificultate si care nu au fost in masura sa acceseze o esalonare la plata obligatiilor fiscale restante", conform expunerii de motive din preambulul ordonantei.

In plus, Ministrul Finantelor Publice a precizat ca s-a dorit reducerea cheltuielilor accesorii datorate de contribuabil la nivelul celor ce sunt platite de Romania pentru imprumuturile contractate. Un lucru de altfel normal intr-o tara normala.

Amnistia fiscala a fost aprobata de Guvern - In ce conditii se sterg penalitatile de intarziere

Noul Cod de Procedura Fiscala: Creste povara pentru contribuabili

Cum stam in anul 2015?

Anul acesta nivelul dobanzii de intarziere este de 0,03% pentru fiecare zi de intarziere, iar nivelul penalitatii de intarziere este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Pentru cei mai putin implicati in fiscalitate amintim ca este obligatorie plata ambelor sanctiuni, daca debitul este platit cu intarziere.

Printr-un calcul simplu observam ca nivelul total anual al dobanzilor si penalitatilor este de 18,25%. Cam mult, spun eu, pentru o tara normala ce vrea ca prin amnistie sa incaseze doar dobanda de intarziere... adica 10,9%.

Ce nivel de dobanzi si penalitatii ne aduce noul Cod de Procedura Fiscala?

Noul Cod de Procedura Fiscala aplicabil din 2016 este adoptat prin Legea nr. 207/2015, iar prevederile de referinta cu privire la dobanzi si penalitatii de intarziere sunt reglementate de art 178-182 din acest temei normativ. Sa parcurgem principalele aspecte, mai ales ca vom identifica o noua sanctiune fiscala, penalitatea de nedeclarare, ce are un procent ruinator pentru "o tara normala".

Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere. Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor. Penalitatea de intarziere nu se aplica pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.

Ce este penalitatea de nedeclarare?

Penalitatea de nedeclarare este obligatia fiscala accesorie reprezentand sanctiunea pentru nedeclararea sau declararea incorecta, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.

Mai exact, daca din diverse motive, nu s-au declarat la timp de catre contribuabil sumele corecte de plata, ci s-au declarat unele mai mici, atunci pentru aceasta fapta sanctiunea este plata penalitatii de nedeclarare. Aici se regaseste atat rea-vointa, cat si erorile contabile, inevitabile intr-un haos fiscal prin care sunt modificate anual circa 100 de legi.

Desigur, intervine intrebarea legitima: cat este de mare aceasta penalitate de nedeclarare?

Pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilul datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.

Mai exact, aceasta penalitate de nedeclarare este in procentul de 29,2% pe an. Scump de tot, am spune!

Pentru cei pusi pe rele in ale fiscalitatii, penalitatea de nedeclarare se majoreaza cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala.

Aceste penalitatii de nedeclarare sunt stabilite de echipele de inspectie. Tendinta actuala prin inspectii este de identificare de impozite si acolo unde nu sunt. Este frecventa situatia cand tranzactiile contribuabilului sunt calificate ca artificiale si echipele de inspectie interpreteaza contrar starii de fapt si aduc decizii de impunere cu sume fara justificare fiscala sau economica.

Tendinta fireasca a contribuabilului in aceasta situatie este sa conteste si, ulterior, dupa respingerea contestatiei ca doar aceasta este solutionata tot de un organ fiscal, sa se adreseze instantei de judecata.

Uneori, mai solicita si garantia personala a echipei de inspectie, ca asa e bine sa aiba toata lumea o raspundere. Statistic in ultimii ani, in unele zone ale tarii, rata de desfiintare de catre instanta de judecata a deciziilor de impunere emise Fisc este foarte ridicata.

Nu da bine in statistici ca o institutie a statului sa piarda in instanta mai multe procese decat castiga, in fond pentru o institutie de stat rata de eroare in aplicarea legii ar trebui sa fie zero.

Asa ca momim cu zaharelul contribuabilul sa nu se prezinte in instanta. Respectiv, penalitatea de nedeclarare se reduce, la cererea contribuabilului/platitorului, cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plata sau compensare.

Altfel spus: plateste debitele, nu mai merge pe la judecati si la cererea ta suntem cooperanti si reducem penalitatea de nedeclarare.

Negociem legea sau cream un alt cadru normativ paralel?

In activitatea de inspectie fiscala, contribuabilul este supus unor interpretari ale legii fiscale intr-o maniera originala facuta de diverse persoane ce ocupa temporar functii in aparatul fiscal. Unele pot fi cu buna credinta, altele de cele mai multe ori nu au nicio treaba cu intelegerea legii fiscale.

De exemplu: Decizia Comisiei Fiscale nr. 7/2011. Nu o cautati in Monitorul Oficial, ca nu exista. Nu se lasa gasita nici la cercetari prin motoarele de cautare de pe Internet. Chiar va rog sa verificati in softurile legislative. Lucrand in domeniu, mi-ar prinde bine si mie sa o vad semnata si insusita de cei ce au redactat-o.

In baza acestei hartii neoficiale, pentru care nu poti aplica masura contenciosului administrativ ca nu apare ca act normativ, unele echipe de inspectie maresc cu un an perioada de prescriere a impozitului pe profit si aplica aceeasi extindere prin similitudine si pentru TVA ca doar este tot o taxa datorata la buget. Si de aici iar proceduri in instanta.

Sa revenim la penalitatea de nedeclarare si aceste opinii neoficiale, legiuitorul e generos: "Penalitatea de nedeclarare nu se aplica daca obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale de catre contribuabil/platitor, potrivit interpretarii organului fiscal cuprinse in norme, instructiuni, circulare sau opinii comunicate contribuabilului/platitorului de catre organul fiscal central", conform art. 181 alin. (7) din Noul Cod de Procedura Fiscala.

Adica scutim penalitatii la ceva ce nu exista. Nu exista impozite generate prin circulare, opinii, instructiuni. Exista impozite instituite numai prin lege, conform art. 139 din Constitutie.

Sa nu exageram cu penalitatea de nedeclarare - doar se dubleaza impozitul!

Totusi, nu trebuie sa dramatizam cu aceasta penalitate de nedeclarare, cu exceptia faptelor de evaziune fiscala, penalitatea de nedeclarare nu poate fi mai mare decat nivelul creantei fiscale principale la care se aplica.

Aceasta este situatia cand nedeclararea se identifica dupa mai multi ani de la data nasterii impozitului nedeclarat, cand procentul de 29,2% pe an, ar duce la o crestere mai mare de 100% fata de debit, conform art. 181 alin. (11) din noul Cod de Procedura Fiscala. Adica penalitatea de nedeclarare este o suma egala numai cu impozitul.

In concluzie, prin aceste dobanzi si penalitati de orice fel datorate din 2016, am scapat de pericolul dusmanoasei relaxari fiscale, echilibrul bugetar nu este afectat, iar banii contribuabilului sunt folositi doar pentru cetatean.

Eu ma regasesc in continuare in categoria contribuabililor cu activitati independente si stiu ca impozitele mele sunt destinate pentru imbunatatirea vietii sociale prin statul roman ca reprezentant al binelui general.

Consultant Fiscal,

Auditor Financiar,

drd. ec. Adrian Benta

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#cod procedura fiscala, #amnistie fiscala penalitati, #penalitati nedeclarare, #penalitati 2016, #penalitati impozite , #fiscal