Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Decizie Ecofin: Acordul cu Romania este "iesit din cadru". Realitatea paralela a lui Teodorovici

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 09:41
4842 citiri
Decizie Ecofin: Acordul cu Romania este "iesit din cadru". Realitatea paralela a lui Teodorovici
Foto: Ziare.com

"Romania este iesita din cadrul Acordului de finantare preventiva pe termen mediu incheiat cu Comisia Europeana", a anuntat marti Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Anuntul a fost facut dupa reuniunea ECOFIN in care s-au discutat recomandarile echipei de experti trimisa la Bucuresti pentru evaluarea acestui acord.

O constatare similara urmeaza sa fie anuntata si de FMI, care in primavara acestui an nu si-a mai trimis la Bucuresti propria echipa de experti pentru evaluarea stadiului acordului similar pe care Fondul il deruleaza cu Romania.

Acordul cu FMI expira pe 27 septembrie, cel cu Comisia Europeana pe 30 septembrie.

Acord cu FMI si Comisia Europeana, pe noul Cod Fiscal

Romania are in derulare acorduri preventive (4 miliarde de euro in total ca "plasa de siguranta") cu FMI si cu Comisia Europeana, iar echipele de experti ale celor doua institutii trebuia sa soseasca in Romania pentru revizii ale acordurilor de doua ori pe an.

Surse apropiate negocierilor au declarat ca nici FMI, nici Comisia Europeana nu au reusit sa finalizeze vreo revizie din cele patru obligatorii din cauza faptului ca autoritatile romane au tergiversat punerea in aplicare a unor recomandari din memorandumurile semnate.

La ultimul termen, FMI nici nu si-a mai trimis echipa la Bucuresti considerand ca expertii sai nu pot gasi alte realitati decat omologii de la Bruxelles, urmand sa folosesca in procesul decizional opiniile echipei de experti a Comisiei Europene.

Aceasta a sosit in Romania pentru discutii la mijlocul lunii iunie si a plecat, fara ca seful delegatiei sa faca declaratii, cu 4 zile inainte de data planificata initial.

Lasand la o parte "restantele" din acord, principalul motiv al plecarii intempestive l-a constituit decizia de scadere a TVA concomitent cu scaderea altor impozite, decizie pe care niciun oficial roman nu le-a comunicat-o oficial expertilor CE, acestia afland din postarea de pe Facebook a premierului Ponta ca Parlamentul va vota noul Cod Fiscal.

Realitatea lui Teodorovici

In primul rand: actualul ministru de Finante pare singurul care se straduieste sa mentina, fie si doar la modul declarativ, o relatie contractuala cu Comisia Europeana in conditiile in care mai multi oficiali romani, incepand cu fostul ministru Liviu Voinea si terminand cu actualul premier Victor Ponta, au declarat in repetate randuri ca Romania nu mai are nevoie de acorduri cu FMI sau cu Comisia Europeana.

In al doilea rand: reactia lui Eugen Orlando Teodorovici este una pur politica atunci cand afirma ca singurul punct de divergenta este dat de interpretarea diferita a impactului reducerilor de taxe si impozite continute de Codul Fiscal.

In ceea ce priveste deficitul, dezacordul practic nu exista. Prin vocea lui Valdis Dombrovskis, Comisia Europeana a repetat marti ca estimeaza acest impact la 3% din PIB.

Ce spunea ministrul de Finante inaintea votarii in Parlament a Codului Fiscal: "Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de mentinere a unui deficit pentru 2016, dar important este ca acest deficit sa fie tinut sub 3% pentru a nu intra intr-o procedura de deficit excesiv cu cei de la Comisia Europeana.

Romania a luat decizia de depasire temporara a acestui angajament, pentru o reducere estimata astazi de la 2,8-2,9%".

Citeste mai multe despre Decizie Ecofin: Acordul cu Romania este "iesit din cadru". Realitatea paralela a lui Teodorovici pe Curs de guvernare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#acord fiscal Teodorovici, #nou cod fiscal TVA , #fiscal
Comentarii