Declaratiile fiscale fac sa le creasca unora riscul de infarct

Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 09:03
3509 citiri
Declaratiile fiscale fac sa le creasca unora riscul de infarct

Medicii italieni au constatat ca, in fiecare an, cand se apropie data de 18 iunie, creste numarul atacurilor de cord inregistrate in tara.

Fireste, poate fi o coincidenta, dar faptul se repeta in fiecare an, iar conform legislatiei italiene, data de 18 iunie este termenul limita pana la care contribuabilii au obligatia sa-si depuna declaratiile fiscale.

Portalul Radioc observa insa ca fiscalitatea a facut sa apara de-a lungul timpului multe situatii care de care mai bizare, legate atat de contribuabilul caruia cu greu ii vine sa pregateasca buzunarul pentru a-si da obolul catre stat, cat si de oficialitatea care cu greu gaseste noi mijloace, ca sa scoata respectivul obol din buzunarul omului.

De aici, au aparut si apar situatii cel putin comice daca nu chiar tragi-comice.

Anul cu 14 luni

Guvernatorul roman din Galia antica a modificat calendarul, impartind anul in 14 luni, in loc de 12. Astfel, numerosi contribuabili care plateau anumite impozite fixe lunare, au ajuns sa-si plateasca impozitul de 14 ori, in loc de 12, sporind astfel incasarile la stat cu circa 16%.

Stufoasa legislatie fiscala

Acum un secol, in 1913, legislatia fiscala a Statelor Unie cuprindea in total 200 de pagini. Astazi, numai Codul Fiscal actualizat contine aproape 1.000 pagini, iar intreaga legislatie fiscala a SUA numara nu mai putin de 17.000 de pagini. Brosata pe capitole si pe categorii de interese, aceasta legislatie cuprinde 260 de volume.

Impozit zero

Exista in lume state care percep impozite simbolice pe venituri, iar in unele cazuri chiar zero. Niciodata nu se spune ca aceste state nu percep niciun impozit. Se spune si se calculeaza un impozit zero, pentru ca veniturile sa fie totusi declarate, iar in cazul cand nu se declara, vinovatii sunt tratati ca evazionisti.

In general, acestea sunt paradisurile fiscale. Dintre ele, cele mai cunoscute sunt Bahrain, Brunei, Kuweit si Qatar. Dar, atentie, este vorba numai de impozitul pe venit. Statul nu iese in paguba, intrucat incaseaza alte taxe uriase cum sunt redeventele.

Cele mai mari impozite din lume

Statul cu cele mai mari impozite pe venituri din lume este Norvegia. Acolo, impozitul pe venit este progresiv si creste nelimitat. Asa se face ca, in anul 1974, o parte din contribuabili au platit un impozit pe venit mai mare decat insusi venitul anual. Recordul l-a atins magnatul transporturilor din acea vreme, Hilmar Reksten (1897-1980), al carui venit anual a fost impozitat cu 491%. L-a achitat din veniturile realizate in anii anteriori.

Certificatul de platitor record

Monitorul Oficial din Indonezia publica anual o lista cu primele 200 de persoane fizice sau juridice, care au platit statului cele mai mari impozite pe venit. Pe baza listei, se emit certificate de platitor record, care sunt remise celor in cauza, in cadrul unei solemnitati speciale, de catre presedintele tarii.

Locuinta constituie venit

In Belgia, orice locuinta este considerata aducatoare de venit. In cazul cand este inchiriata, venitul se calculeaza din chirie, iar in caz contrar se stabileste de catre autoritatea financiara. Ca urmare, cei care nu reusesc ca inchirieze casele goale cauta sa le vanda inainte de data depunerii declaratiei de venit.

Cum este lesne de dedus, in preajma acestei date preturile locuintelor scad vertiginos.

Evidenta seculara

In Suedia, evidenta perceperii impozitului pe venit se pastreaza neintrerupt din secolul al XVI-lea pana in prezent. Toata aceasta evidenta se afla pana astazi in arhive speciale, care stau la dispozitia celor indreptatiti s-o consulte, in general pentru cercetari stiintifice.

Cercetarile au aratat ca suedezii sunt deosebit de consecventi cand este vorba de plata impozitelor, pe care nu le rateaza niciodata, de aproape o jumatate de mileniu.

Denuntatorii de profesie

O lege practicata in Turcia incurajeaza denuntul fiscal.

In acest sens, orice persoana poate denunta la organele fiscale o alta persoana care s-a eschivat de la plata impozitului pe venit. Daca denuntul se confirma, denuntatorul primeste 10% din valoarea impozitului perceput de la cel vinovat. Bonusul pe denunt este neimpozabil.

Unii s-au imbogatit din aceasta practica, facandu-si chiar din ea un fel de "profesie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#venit impozabil, #impozit venit, #impozit record, #paradis fiscal , #fiscal