Ziare.com

Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?

de Constantin Pescaru
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 07:16

   

Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?
Propunerea facuta de Guvern pentru noul Cod Fiscal contine unele masuri binevenite pentru mediul de afaceri, insa provoaca o gaura de 37 de miliarde de lei, care va fi acoperita cu greu.

"Ca orice lege, si aceasta este perfectibila (vezi zona de PFA, microintrepindere etc.), totusi viziunea asupra unei noi abordari in ceea ce priveste sistemul fiscal din Romania trebuie apreciata. Imi doresc ca aceste discutii sa aiba o finalitate (au mai existat si altele in trecut), legea sa fie aprobata in Parlament astfel incat de la 1 ianuarie 2016 sa avem in vigoare noul Cod fiscal.

Masurile prezentate nu numai ca sunt fezabile, sunt extraordinar de bine venite pentru o economie subrezita in toti acesti ani de indecizii si lipsa de clarviziune economica", a spus George Niculescu, specialist taxe, pentru Ziare.com.

Mai mult, el sustine ca o parte din masurile fiscale prevazute in draft-ul noului Cod Fiscal ar fi trebuit deja implementate, incepand cu 1 ianuarie 2015. De exemplu, reducerea TVA la 20%, abrogarea prevederilor cu privire la impozitul pe constructii speciale (celebra taxa pe stalp), precum si plafonarea bazei impozabile pentru calculul CAS si CASS-ul la 5 salarii medii brute.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"In ceea ce priveste impozitul pe venit, o reducere a cotei de 16% nu cred ca reprezinta o solutie, consider necesara o discutie care sa analizeze posibilitatea implementarii impozitului progresiv (8%, 12% si 16% in functie de venit), o idee care a mai fost amintita in trecut.

Cresterea economica este singura solutie prin care Romania va putea sa se apropie de zona euro, iar pentru o crestere economica reala este necesara o viziune economica noua. Altfel spus, avem nevoie de o crestere economica cu cel putin 2% peste cresterea din zona euro pentru atingerea acestui obiectiv in circa 10-12 ani", a sustinut George Niculescu.

Deficit bugetar urias

In proiectul pentru noul Cod Fiscal, Guvernul arata ca acesta va avea un impact semnificativ asupra bugetului, avand in vedere ca va crea o gaura de 37 de miliarde de lei in patru ani, insa Guvernul estimeaza ca jumatate din suma va fi recuperata prin efectul pozitiv inregistrat in economie.

Neincasarile de 37 de miliarde de lei in perioada 2016-2019 ar reprezenta pierderi brute, in timp ce pierderile nete ar urma sa se ridice la 19 miliarde de lei.

Astfel, scaderea TVA de la 24 la 20 la suta, in anul 2016, va duce la un impact negativ brut de 11,5 miliarde de lei, din totalul de 16,4 miliarde de lei, asa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului de Cod Fiscal.

De asemenea, incasarile din accize vor scadea cu 2,8 miliarde de lei, dupa micsorarea anuntata a accizelor pentru carburanti, bere si bauturi alcoolice, dar si dupa eliminarea accizelor la bijuterii, cafea si blanuri. In plus, eliminarea asa-numitei taxa pe stalp - impozitul pe constructiile speciale - urmeaza sa produca o gaura in buget de un miliard de lei.

Masurile de relaxare fiscala ar urma insa sa duca la recuperarea unor venituri de 16,67 de miliarde de lei, potrivit estimarilor Guvernului, in perioada 2016-2018, dar si 1,53 de miliarde de lei din accize si un miliard de lei dupa eliminarea impozitului pe dividende.

Printre alte estimari ale Guvernului se numara o crestere economica de cel putin 3,9 la suta in fiecare dintre urmatorii trei ani, precum si crearea de 325.000 de locuri de munca in anul 2016.

In aceste conditii, masurile de relaxare fiscala ar putea duce la o inflatie negativa si o crestere de proportii a deficitului bugetar, avertizeaza specialistii ING Bank, intr-o analiza remisa Ziare.com. Ei sustin ca deficitul bugetar (diferenta dintre cheltuielile publice si venituri) va trece de 3% in 2016, crescand astfel de la 1,8%, cat este prognoza pentru acest an.

Relaxarea fiscala propusa prin noul Cod Fiscal va duce la un gol bugetar de 37 de miliarde de lei

Valcov a incercat sa explice cum va fi acoperit acest gol bugetar

Reducerea impozitelor si taxelor va putea fi aplicata prin inghetarea cheltuielilor bugetare in 2016 la nivelul din acest an, iar din 2017 circa 40% din impactul bugetar al cresterii PIB va merge spre relaxare fiscala si 60% spre cheltuieli bugetare, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov.

El a aratat ca pana la mijlocul anului vor fi introduse standarde de cost pentru administratia centrala si nu a exclus si alte reforme administrative.

Guvernul dezvaluie de unde ia ca sa reduca taxele. Ce planuri are pentru armata

Potrivit ministrului Finantelor, golul de venituri estimat pentru 2016 din reducerile programate la TVA si accize si eliminarea taxei pe stalp si a impozitului pe veniturile din dividende va fi acoperit din impactul pozitiv al cresterii economice asupra veniturilor bugetare.

In aceste conditii, bugetul pe 2016 va urma in linii mari nivelul cheltuielilor stabilit in 2015, arata Valcov.

Andreea Paul critica Guvernul

Dupa avalansa de taxe noi si impozite majorate de catre PSD, noul Cod Fiscal include masuri pe care Guvernul le-a tot propus in ultimii ani, insa nu a reusit sa le implementeze, arata prim-vicepresedintele PNL, Andreea Paul.

"Promisiunile pentru 2018 si 2019 sunt cel putin interesante si complet nefundamentate, un garantat exercitiu de imagine. Atat. De fapt, PSD nu face nimic concret pentru oameni la guvernare. Promisiuni, promisiuni, promisiuni, in locul faptelor.

E vorba de propunerea reducerii TVA la 20%, apoi la 18% din 2019, alaturi de cota unica de 14% tot din 2019, taxarea inversa la constructii, impozit pe dividende 0%, dar extinde CAS si CASS tuturor persoanelor fizice care realizeaza venituri, introduce impozitul pe microintreprinderi de 1% la firmele cu 2 angajati, 3% la firmele cu un un angajat, 3% la care se adauga un forfetar de 1.500 lei la firmele cu niciun angajat, se tripleaza impozitele pentru masinile mici etc.

Pana la acest moment, proiectul noului Cod Fiscal nu este insotit de o analiza care sa releve impactul potential pe care il va avea asupra nivelului de trai, cresterii economice sau incasarilor bugetare", a scris pe Facebook Andreea Paul.

Pe de alta parte, ministrul Muncii Rovana Plumb a spus ca masurile fiscale, lansate in dezbatere publica de catre Guvern, "pot sa devina motorul cresterii economice si crearii de locuri de munca, astfel consolidand drumul bun pe care Romania se afla", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7025 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

MULTE LOCURI DE MUNCA

preocuparea numarul unu ar fi cazul sa fie munca cu randament in sectoare de activitate bine organizate pe ramuri industrie grea usoara productie interna pentru necesitatile populatiei din pacate prea multa marfa se importa pentru ca nu exista front de lucru intern ducand economia de consum si birocratia infloritoare la un colaps financiar de tip nou si hibrid testat cu succes in tarile sarace si subdezvoltate de catre sforarii mondiali care detin valuta pentru impovararea plebei si executarea lor silita financiar

 

Nu cred ca dl. Pescaru stie exact ceea ce se numeste paradis fiscal.

Il informez doar de un singur aspect: un paradis fiscal este considerat penal in normele internationale. Nici o tara responsabila nu are interesul sa devina 'un paradis fiscal'.
Romania cu atat mai putin. Deja coruptia omniprezenta si mafiile au cangrenat aproape toata economia romana, mai lipseste sa fin considerati drept 'paradis fiscal' !!!
O buna fiscalitate furnizeaza statului resurse necesare functionarii, fara sa impiedice libera antrepriza sau fara sa jupoaie contribuabilul fara rusine!
Fiscalitatea elvetiana este un model pentru multe tari. de aceea atatea capitaluri sau persoane private doresc sa se naturalizeze sau sa isi schimbe domiciliul fiscal. Unii o fac oficial, altii incearca sa se strecoare si sa fraudeze fiscul tarilor din care provin.

 

Imi face tot mai mult impresia ca Ponta si Volkov

lucreaza pentru a ne aduce in situatia Greciei. Acest guvern ar trebui demis urgent prin motiune.

 

q

pe fondul epurarii clasei politice sua au luat decizia de a da unda verde investitiilor in romania.acum se pregateste terenul pt ca aceste investitii sa aiba loc.americanii au cerut o astfel de legislatie iar ponta nu face decat sa o puna in practica.

Alcool, cred ca ati inteles bine situatia actuala.

Am o singura observatie: nu este vorba de 'epurare' ci chiar de o 'iepurare' in sensul veterinar al cuvantului :))) Socrul Sarbu al lui dr Viorel este un exemplu de 'iepurare' :)))

DR. Ai citit codul fiscal propus?

Eu l-am citit din scoarta in scoarta, si vreau sa-ti spun ca este bine gandit. Departe de a fi perfect, este o reforma. Sa le iasa.

Wow !

Ramine de vazut daca smenarii precum Ghitza Sebastian o sa-si aduca milioanele de euroi din Dubai.

 

q

fbi si cia lucreaza.

Romania paradis fiscal;Autor:Constantin --Pescaru--Visati fratilor

Visati.
Pescarul se gandea la ceva momela pentru pescuit cu
taxele reduse...Cu Albanezul Pontax,care nu prezinta siguranta,seriozitate,continuitate,...nu cred ca va "musca" multi,.Stim si am vazut cu toti taxe,pe stalp, cladir "speciale"etc care se pot reintroduce peste noapte.Un Plagiator nu reprezinta INCREDERE!!

 

paradis neparadis...eu platesc!

ca n-am ce face!
inca din 2005 bugetul a crescut de cca. 3 ori, adica totalul platilor mele catre stat, indiferent de cine a fost la guvernare, totusi mie nu mi-a crescut nivelul de trai de 3 ori.
Isarescu a tiparit in draci bani, pe care eu ii primesc ca salariu, care au ajuns la guvern, nu direct, ci prin intermediul bancilor private.
angajamentul de 2% din pib, pentru aparare, inseamna vreo 8-9 % din buget, adica 8-9% din totalul platilor mele catre buget, adica mkai putem face cateva mii de generali care n-au fost in niciun razboi.
tva-ul a fost crecut pentru ca trebuia bnr sa se imprumute vreo 15 mld de euro pe care aproape i-a achitat.
asa o fi in paradis?

din punct de vedere al impozitarii profiturilor-veniturilor ....

....SPECULATIVE ddaaaaaaaaaaaaaa Romania este un paradis fiscal...Nu exista nicaieri in lumea civilizata posibilitatea ca de exemplu sa vii sa investesti sau sa te faci ca investesti, declarativ, 1milion de euro si dupa numai un an sa declari profit 5milioane de euro fara sa fi produs ceva,safi inventat ceva,sa fi adus o supertehnologie,fara nimic... sa platesti numai un impozit de 16 sau in cel mai bun caz de 16+16 si sa pleci cu banu'....NUUUU exista asa ceva...asa ceva se impoziteaza din start cu 90% pentru ca este clar ca in asa ceva este vorba de bani murdari proveniti din coruptie,trafic,contrabanda,bani negri din alte tari....Cu acest sistem de impozitare a veniturilor cumulate+profiturilor Romania va ramine in zona statului captiv mafiot-corupt.Se permite autofinantarea coruptiei.

 

Sa Nu uitati nicicind...

...sa iubiti...aaa,sa-i Impozitati pe Popi.Si pe toti aia cu 'speciala' si 'electorata.Toti sa se supuna la aceleasi reguli.Punct.
Fraierii muncesc si li se impoziteaza si dobinzile din banci,iar din banii lor se platesc pensii speciale,se asista tigani trintori,gabori,justitie,politicieni banditi(pleonasm),etc.
Nu le convine postul,sa-si caute altul.Punct.Mie asa mi se zice.
Pe cit punem pariu ca n-o sa plece nici unul?

 

fiscul din Romania,statul roman NU se intereseaza de exemplu...

...de unde un cetatean isi permite viloaie in diverse zone turistice,supermasini,vacante exotice fara sa fie inregistrat cu nici o activitate pe teritoriul tarii sau in cel mai bun caz cu afaceri paravan care de fapt nu produc nimic....????!!!!...pai asta este paradis fiscal....asa ceva nu exista intr-un stat civilizat... daca ti-ai cumparat Ferrari ,imediat fiscul a pus ochi pe tine.....

 

Cand ies decretzeii la pensie guvernul le va da dividende in loc de

pensii - Sau o sa le bage ceva in pensie sa-i mai rareasca

 

Niciodata cat timp corupia este generalizaza!

Cine va veni in acest paradis al coruptilor sa investeasca?? Marirea taxelor si impozitelor este din nou un mod de a baga banii in propriile buzunare!

 

nu se intelege de catre politicieni,lideri de opinie si chiar de..

....unii specialisti-doctoranzi limitati-opaci in domeniul economic.... ,CARE taxe trebuie sa tinda spre zero si care trebuie sa tinda invers spre 100% sau peste???....Care taxe trebuie sa tinda spre zero? evident ca taxele de la 'intrare' in ciclul de productie...si un exemplu simplu taxa pe forta de munca,....supertaxari directe si indirecte pe autorizari ,pe diplome....daca nu ai diploma chiar daca stii sa faci NUUU ai voie sa faci...In Sua un cetatean fara nici o calificare oficiala dar care stie sa faca motociclete care in prima faza au fost verificate de o comisie echivalent RAR de la noi ,cu taxe cum ar veni RAR simbolice ,practic subventionate de statul american,...omul ala produce motociclete,omul care stie sa produca este incurajat....De ce ?....asta inseamna concurenta capitalista de piata,valoare si respectarea ei.....Un roman astepta ani de zile sa poata stringe baani sa-si breveteze o inventie....???!!!!....asta este o taxa 'la intrare' in ciclul de prodductie...???!!!!....aceata ar trebuii suportata de statul roman.....in alta ordine de idei taxele 'la final de ciclu de productie' trebuie sa creasca spre 100% pentru a nu permite monopolul,cartel de preturi,subventionarea coruptiei pentru mentinerea monopulului,sau de exempllu pentru finaantaareaa infraastructurii ceea ce duce la cresterea in progresie a caalitatii mediului de afaceri... etc....

 

acest

plan este foarte frumos si as vrea sa il vad.
insa nu va lasati pacaliti!
guvernul ponta nu a putut face absolut nimic concret.
arunca cate o propunere pentru a da sperante oamenilor.
dar ei nu fac NIMIC concret.
au lasat ratb fara bilete de o luna va dati seama cata incompetenta exista?
astia nu sunt in stare nici sa isi faca curatenie in sedi dar sa organizeze o tara.
nimic nimic nimic nu a iesit de la ponta.
un derbedeu mincinos.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor