Financial Times: 3 riscuri pentru Romania - Lucrurile negative cantaresc mai greu decat cele pozitive

Marti, 28 Iulie 2015, ora 14:08
6304 citiri
Financial Times: 3 riscuri pentru Romania - Lucrurile negative cantaresc mai greu decat cele pozitive
Foto: Arhiva Ziare.com

Lucrurile negative care se intampla in Romania incep sa le depaseasca pe cele pozitive, se arata intr-un comentariu publicat in Financial Times.

In ceea ce priveste plusurile, economia inregistreaza o cerere puternica. Daca se pastreaza ritmul actual, produsul intern brut se va extinde cu 3-3,5% in 2015, astfel ca se va atinge cea mai buna performanta din ultimii 7 ani.

Intre timp, rata inflatiei a intrat in teritoriul negativ, dupa reducerea TVA la alimente.

In articolul publicat de Financial Times, autorul Nigel Rendell, care conduce divizia specializata pe zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) a firmei de analiza Medley Global Advisors, sustine ca Banca Nationala a Romaniei nu va reduce dobanda cheie prea curand, pe fondul scaderii preturilor.

Oricum, indicele se afla la nivelul minim istoric, de 1,75%, care marcheaza o scadere semnificativa din 2008, cand era de 10,25%.

BNR a aratat ca o relaxare monetara viitoare va fi, cel mai probabil, sub forma micsorarii rezervelor valutare, nu a taierii dobanzii cheie.

Articolul Financial Times remarca si trei aspecte negative ce vizeaza tara noastra. In primul rand, Romania nu este imuna la problemele Greciei, fiind afectata in principal in domeniul bancar. Exista patru banci cu capital elen. Impreuna, ele au o cota de piata de 10%.

"Situatia actuala e usor de manuit, dar se va agrava in cazul in care bancile cu capital grecesc incep sa retraga liniile de finantare in mod agresiv si sa redirectioneze cantitati mari de bani inapoi catre Atena. Acestea fiind spuse, BNR se afla intr-o pozitie relativ puternica, cu rezerve de 30 de miliarde de euro in visteria sa, astfel ca are destul spatiu de manevra", potrivit Financial Times.

Ponta, sageti catre Isarescu: Toata lumea a fost de acord cu Codul Fiscal, dupa aia s-au razgandit

In al doilea rand, acordul preventiv cu Fondul Monetar International (FMI) expira in septembrie, iar negocierile privind extinderea lui au fost suspendate, din cauza divergentelor legate de calendarul de liberalizare al gazelor si mai multe chestiuni fiscale, remarca autorul articolului.

Nigel Rendell aminteste ca Romania nu a tras niciun ban, insa subliniaza faptul ca intelegerea cu FMI a functionat pe post de girant al masurilor Guvernului. Avand in vedere ca nu mai are nevoie de aprobari din afara, Executivul a anuntat mai multe masuri de relaxare fiscala, care sunt privita cu scepticism de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precum si de partenerii externi ai tarii.

Isarescu aduce critici dure Codului Fiscal. Ce legatura are cu pilotarea unui avion

Problema? Ramane de vazut daca deficitul bugetar se va incadra sub pragul de 3%, prevazut in Tratatul de la Maastricht.

Un alt risc il reprezinta faptul ca masurile cuprinse in Codul Fiscal reprezinta, in parte, o incercare a coalitiei de Guvernare de a-si creste popularitatea inainte de alegerile de anul viitor si pentru a se abate de la acuzatiile de coruptie ale premierului Victor Ponta, sustine Financial Times.

AFP: Premierul Ponta, cel mai nou "trofeu" al luptei anticoruptie din Romania

"Bataliile politice interne, izul coruptiei, scoaterea FMI din scena si relaxarea fiscala nu reprezinta ingredientele unei economii emergente care vrea sa aiba parte de o performanta incredibila. Deci, se pare ca lucrurile negative incep sa cantareasca mai mult decat cele pozitive" in cazul Romaniei, incheie articolul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Financial Times riscuri Romania, #riscuri Romania, #buget riscuri Romania , #fiscal