Firmele romanesti au de platit anual 113 taxe si impozite

Marti, 22 Iunie 2010, ora 07:32
2156 citiri
Firmele romanesti au de platit anual 113 taxe si impozite

Companiile au de facut nu mai putin de 113 plati pe an in conturile statului, fata de o medie de 31 la nivel mondial. Mai mult, de la 1 iulie vor intra in vigoare noi impozite, iar firmele vor trebui sa scoata si mai multi bani din buzunar.

In aceste conditii, Romania are unul dintre cele mai impovaratoare sisteme fiscale din Uniunea Europeana si chiar din lume. Romania se claseaza astfel pe locul 182 din 183 de economii analizate de Banca Mondiala. Oamenii de afaceri petrec 202 ore pe an la cozile de la ghisee pentru a-si plati darile.

"Sunt multe taxe pe care nu le administreaza nimeni si multe firme nu au habar ca trebuie sa le plateasca", spune Marcel Vulpoi, General Manager V&TM Management, pentru Financiarul.

Avand in vedere numarul mare, oamenii de afaceri pot afla dupa cativa ani ca sunt datori la plata unor taxe. Multi nu stiu ca trebuie sa-si reevalueze imobilele si ajung sa plateasca de 10 ori valoarea taxelor datorate.

Afaceristii se plang ca reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) le stabilesc sume suplimentare de platit, iar singura cale de contestare este in justitie. Procesele pot dura foarte mult, iar pana la recuperarea banilor firmele respective pot intra in faliment din cauza lipsei de lichiditati.

Romania a fost singura tara din UE care nu a redus fiscalitatea de la inceputul crizei economice.

Mai mult, dupa 1 iulie, veniturile nete obtinute din tranzactiile cu titluri de valoare pe piata de capital vor fi impozitate cu 16%, nu cu 1% pana acum, la fel si tichetele de masa, in timp ce drepturile de autor vor fi asimilate veniturilor salariale. Persoanele care au mai mult de o locuinta vor plati o taxa de solidaritate intre 50% si 200%.

Daca alte tari au luat masuri pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, guvernantii romani au decis anul trecut introducerea impozitului minim, care a condus la disparitia a peste 100.000 de firme.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#plata Fisc, #plata impozite, #cod fiscal , #fiscal