Fiscul, in era Internetului: Contribuabilii vor putea primi documente in format electronic

Marti, 03 Iunie 2014, ora 13:01
4821 citiri
Fiscul, in era Internetului: Contribuabilii vor putea primi documente in format electronic
Foto: Arhiva

Contribuabilii ar putea trimite si primi documente de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in format electronic, astfel ca nu vor mai fi nevoiti sa stea la cozi sau sa foloseasca serviciile postale.

Prevederea este introdusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Rolul acestei masuri este de "a crea posibilitatea comunicarii in timp real a declaratiilor, a cererilor si a altor documente pe care contribuabilii le depun la organele fiscale, precum si asigurarea unei procesari mai rapide a acestora, comparativ cu cele depuse in format pe hartie", conform institutiei.

Veste de la Finante: Fiecare roman va avea cont personal la Fisc

De asemenea, proiectul de act normativ prevede transmiterea, in format electronic, de catre ANAF, la solicitarea altor autoritati publice, a documentelor privind situatia fiscala a contribuabililor.

"Astfel, nu va mai fi necesara deplasarea contribuabilului pentru preluarea si depunerea documentelor solicitate de autoritatile publice. De exemplu, in anul 2013, administratiile fiscale au eliberat contribuabililor aproximativ 5,5 milioane de adeverinte de venit tiparite. Aceasta masura are ca efect reducerea costurilor de administrare fiscala si asigurarea celeritatii in solutionarea cererilor contribuabililor", conform MFP.

Concret, fiecare contribuabil va primi un cont de utilizator, o parola si va putea folosi si alte dispozitive de identificare precum digipass.

"Simplificarea procedurilor administrative si imbunatatirea relatiei contribuabililor cu Fiscul sunt masuri necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri prin diminuarea costurilor de conformare la plata", considera ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Actele vor purta semnatura electronica extinsa a Ministerului Finantelor Publice.

C.P.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Fisc cont Internet, #Fisc cont online, #Fisc Internet, #Fisc documente Internet , #fiscal