Ziare.com

Fiscul, in era Internetului: Contribuabilii vor putea primi documente in format electronic

Marti, 03 Iunie 2014, ora 13:01

   

Fiscul, in era Internetului: Contribuabilii vor putea primi documente in format electronic
Contribuabilii ar putea trimite si primi documente de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in format electronic, astfel ca nu vor mai fi nevoiti sa stea la cozi sau sa foloseasca serviciile postale.

Prevederea este introdusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Rolul acestei masuri este de "a crea posibilitatea comunicarii in timp real a declaratiilor, a cererilor si a altor documente pe care contribuabilii le depun la organele fiscale, precum si asigurarea unei procesari mai rapide a acestora, comparativ cu cele depuse in format pe hartie", conform institutiei.

Veste de la Finante: Fiecare roman va avea cont personal la Fisc

De asemenea, proiectul de act normativ prevede transmiterea, in format electronic, de catre ANAF, la solicitarea altor autoritati publice, a documentelor privind situatia fiscala a contribuabililor.

"Astfel, nu va mai fi necesara deplasarea contribuabilului pentru preluarea si depunerea documentelor solicitate de autoritatile publice. De exemplu, in anul 2013, administratiile fiscale au eliberat contribuabililor aproximativ 5,5 milioane de adeverinte de venit tiparite. Aceasta masura are ca efect reducerea costurilor de administrare fiscala si asigurarea celeritatii in solutionarea cererilor contribuabililor", conform MFP.

Concret, fiecare contribuabil va primi un cont de utilizator, o parola si va putea folosi si alte dispozitive de identificare precum digipass.

"Simplificarea procedurilor administrative si imbunatatirea relatiei contribuabililor cu Fiscul sunt masuri necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri prin diminuarea costurilor de conformare la plata", considera ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Actele vor purta semnatura electronica extinsa a Ministerului Finantelor Publice.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4596 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

un pas timid

Anul trecut am primit o recomandata de la fisc ca pot sa ma duc sa recuperez 1 leu si evident ca nu m-am dus pentru ca biletul de ratb costa 1,8 lei.
Normal ar fi fost ca acel leu sa fie dedus automat din inpozitele pe care urma sa le platesc in acest an dar statul nu iti mai returneaza nimic daca nu recuperezi suma in 30 de zile in schimb daca intarzii sa platesti 30 de zile te penalizeaza zilnic.

 

Iar proiectul ăsta chiar dacă va deveni lege...

...va mai dura o vreme să se concretizeze. De sunat, sună bine, dar una e să decizi ceva și alta e să pui in practică. Mai ales in Romania...

V-ati ars! Va cauta astia cu satelitu'!

Trebuie sa va puneti coifuri de staniol pe cap, ca sa nu va capteze intentiile frauduloase...

 

Trebuie mult mai mult

Acum ,cand toate firmele au e-mail ,acces la internet ,stick de autentificare ,circula mormane de hartii (sute de milioane de euro ne costa anual si mii de hectare de padure ).
Poanta nasoala este ca justitia romana nu recunoaste autentificarea electronica si nici documentele electronice.
ANAF si Ministerul Muncii ar trebui sa faca programe care sa nu mai trebuiasca instalate si care sa nu mai depinda de sistemul de operare ,care sa ruleze pe serverele lor pe care utilizatorii sa-si acceseze conturile in urma unui proces de autentificare.

 

Da, ar fi bine!

Atit timp cit bancile au putut sa-si faca programe care sa le pot folosi si de pe telefon....sa fac plati oriunde in tara si in lume....sa platesc facturi si alte taxe....de ce n-ar putea fiscul sa faca asta mai ales ca nu ai ce sa le furi.....din contra ai sa le platesti bani! Problema este ca ......vor zbura (sper) cel putin 50% din personalul inutil de acolo care aduna hirtii si imprastie hirtii fara noima!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor