Fiscul, in era Internetului, dar cu mentalitatea de pe vremea Inchizitiei

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 07:22
8653 citiri
Fiscul, in era Internetului, dar cu mentalitatea de pe vremea Inchizitiei
Foto: ANAF

Romanii isi pot verifica electronic propria situatie fiscala, dupa ce Fiscul a lansat la finalul anului trecut o aplicatie pe site-ul sau, numita Spatiul Privat Virtual. Insa aceasta contine o capcana pentru utilizatori.

Multi dintre cei care folosesc serviciul nu stiu ca notificarile primite direct in contul de pe site-ul ANAF semnaleaza plati restante.

Specialistii in fiscalitate spun ca, odate acceptate conditiile de folosire a aplicatiei, contribuabilul trebuie sa se astepte chiar si la somatii.

Tocmai de aceea utilizatorii Spatiului Privat Virtual trebuie sa isi verifice constant contul, pentru a fi la curent cu darile la stat.

Cum functioneaza

Pentru a avea acces in programul Spatiul Privat Virtual, persoanele fizice vor trebui sa se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta.

Comunicarea electronica in Spatiul Privat Virtual se face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si dinspre Fisc catre contribuabil.

Utilizatorii au acces la urmatoarele informatii privind propria situatie fiscala:

  • Soldul obligatiilor neachitate
  • Decizia de impunere anuala (incepand cu 2013, emisa anul acesta)
  • Nota privind obligatiile de plata, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informatiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online
  • Informatiile cuprinse in declaratia 112 - respectiv sumele declarate de angajator pentru contributiile de asigurari sociale in functie de veniturile realizate.

Categoriile documentelor si informatiilor comunicate spre si dinspre contribuabili se vor extinde incepand de anul viitor, intrucat, potrivit Finantelor, proiectul va fi dezvoltat la nivel national.

Mai mult, persoanele fizice se vor putea identifica pe viitor si cu alte tipuri de credentiale, cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate.

Care este capcana

Spatiul Privat Virtual este un pas inainte spre modernizarea ANAF si imbunatatirea colectarii taxelor la bugetul statului, considera Izabela Stoicescu, Tax Senior Consultant al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax.

"Aparitia Spatiului Privat Virtual in sine nu este in niciun caz o veste proasta, nici intruziva, cu atat mai mult cu cat sistemul este optional si doar contribuabilii care doresc vor primi documentele ANAF prin aceasta modalitate. Ideea de baza este ca cei care acceseaza Spatiul Privat Virtual au pe langa beneficii, cum ar fi economia de timp, si o serie de obligatii - ce trebuie constientizate.

Obligatia principala este plata impozitelor stabilite prin deciziile de impunere, in situatia in care au fost emise electronic de catre ANAF prin intermediul Spatiului Privat Virtual. Documentele transmise electronic de ANAF se considera comunicate in termen de 15 zile, dupa care termenul de plata al obligatiilor fiscale curge in mod obisnuit", a avertizat specialistul, intr-o declaratie pentru Ziare.com.

Problema este ca nu multi contribuabili stiu acest lucru si se ridica intrebarea daca utilizatorii vor primi si o avertizare pe e-mail cu privire la incarcarea unui document de catre ANAF in Spatiul Privat Virtual, pentru a fi evitate situatiile in care acestia afla prea tarziu de respectivul document.

"Din cate stiu, acest aspect nu este deocamdata clarificat, in conditiile in care procedura stabilita prin Ordinul 1154/2014 (publicat in Monitorul Oficial in septembrie 2014) nu mentioneaza faptul ca ANAF va transmite notificari pe e-mail ca au fost afisate documente noi.

Doar dintr-un tutorial publicat pe site-ul ANAF s-ar intelege ca se vor transmite notificari prin e-mail odata cu incarcarea de noi documente, insa tutorialul nu este un act normativ publicat in Monitorul Oficial si nu cred ca angajeaza raspunderea ANAF in acest sens", a explicat consultantul.

Izabela Stoicescu sustine ca, intr-adevar, utilizatorii ar trebui sa fie foarte bine informati cu privire la modalitatea de functionare a Spatiului Privat Virtual si sa-l acceseze in cunostinta de cauza.

"O campanie de informare in randul contribuabililor ar fi bineinteles foarte utila, insa ar presupune si costuri si ramane de vazut cum vor proceda autoritatile.

Spatiul Privat Virtual este, in orice caz, in curs de dezvoltare, deci consider ca putem avea in acest moment putina rabdare si incredere ca autoritatile vor implementa, in mod corect, sistemul", a conchis aceasta.

Cum se transmit obligatiile de plata

Codul de procedura fiscala prevede trei modalitati prin care un act administrativ (prin care se stabilesc obligatii de plata) poate fi comunicat contribuabilului:

  • prin posta, pana la semnarea de primire de catre contribuabil,
  • prin mijloace electronice de transmitere la distanta - ceea ce pentru persoane fizice inseamna prin noul spatiu privat virtual,
  • prin publicitate - adica prin afisarea pe site-ul ANAF.ro.

Consultantul fiscal Adrian Benta aminteste ca, daca contribuabilul a acceptat sa comunice electronic cu ANAF, in momentul in care a dat adresa de e-mail, "atunci de la data la care a intrat comunicarea de plata se considera realizata comunicarea".

Mai exista o alta problema cu aceasta aplicatie, avand in vedere ca adresele de Yahoo nu sunt compatibile.

Specialistii ii sfatuiesc pe utilizatorii site-ului dezvoltat de Fisc sa nu se culce pe o ureche daca nu primesc notificari prin posta si sa-si verifice frecvent Spatiul Privat Virtual ca sa fie la curent mereu cu obligatiile de plata.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#capcane spatiu privat virtual, #notiicari spatiul privat virtual , #fiscal