Fiscul, in era Internetului: Jumatate de tara poate vedea pe Net cum sta cu platile

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:31
3788 citiri
Fiscul, in era Internetului: Jumatate de tara poate vedea pe Net cum sta cu platile
Foto: Mirela Oprea/Arhiva personala

Spatiul Privat Virtual, serviciul prin care contribuabilii pot comunica online cu administratia fiscala, a fost lansat in 15 septembrie si a functionat pana recent ca proiect pilot doar pentru contribuabilii persoane fizice din Bucuresti si Ilfov.

Incepand din aceasta saptamana, insa, aplicatia a fost extinsa si este disponibila pentru contribuabilii din 18 judete.

Astfel, contribuabilii persoane fizice cu domiciliul fiscal in Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis Ilfov si Municipiul Bucuresti isi vor putea verifica electronic propria situatie fiscala, incepand din aceasta luna, anunta Ministerul Finantelor Publice.

"Administratia fiscala trebuie sa aiba o noua abordare in relatia cu contribuabilul, bazata pe respect, flexibilitate si deschidere, motiv pentru care incurajam interactiunea online dintre fisc si contribuabil", a declarat recent ministrul Finantelor, Ioana-Maria Petrescu.

Spatiul Privat Virtual este primul serviciu electronic pus in functiune in Romania, prin intermediul caruia o persoana fizica isi poate consulta online propria situatie fiscala.

In plus, cei care se inregistreaza in sistemul electronic vor avea la dispozitie adrese de e-mail si numere de telefon ale Directiei asistenta contribuabili din cadrul ANAF, pentru a cere explicatii cu privire la obligatiile de plata sau pentru a solicita alte informatii.

"De la lansarea SPV pentru Bucuresti si Ilfov, au fost aprobate in cadrul aplicatiei electronice aproximativ 3.000 de cereri si au fost solicitate si descarcate peste 8.850 de documente", se precizeaza in documentul de presa al Finantelor.

Fiscul, in era Internetului: Contribuabilii vor putea primi documente in format electronic

La ce documente au acces contribuabilii?

Procedura de identificare electronica a contribuabililor este reglementata de Ordinul MFP nr. 1154/2014, publicat in Monitorul Oficial, nr. 646 din 2 septembrie 2014.

Acest act normativ stabileste ca, pentru a accesa SPV, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere se identifica electronic cu certificate digitale calificate numai pentru obligatiile fiscale pentru care se identifica prin codul de inregistrare fiscala.

Pentru alte tipuri de obligatii fiscale, contribuabilii se vor identifica electronic prin certificate digitale calificate sau credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta.

Fiscul a ajuns in secolul XXI: Cont pe site, plata cu cardul si bancomate in sedii (Foto)

"Comunicarea electronica in Spatiul Privat Virtual se face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si dinspre organul fiscal catre contribuabil", puncteaza MFP in comunicatul de presa.

Conform sursei citate, contribuabilii au acces la urmatoarele informatii privind propria situatie fiscala:

  • Soldul obligatiilor neachitate
  • Decizia de impunere anuala (incepand cu 2013, emisa anul acesta)
  • Nota privind obligatiile de plata, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informatiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online.
  • Informatiile cuprinse in declaratia 112 - respectiv sumele declarate de angajator pentru contributiile de asigurari sociale in functie de veniturile realizate.

Categoriile documentelor si informatiilor comunicate spre si dinspre contribuabili se vor extinde incepand de anul viitor, intrucat, potrivit Finantelor, proiectul va fi dezvoltat la nivel national.

Mai mult chiar, persoanele fizice se vor putea identifica pe viitor si cu alte tipuri de credentiale, cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate.

"Serviciul va fi dezvoltat treptat, in baza unui calendar ce urmeaza sa fie finalizat in luna decembrie 2015", asigura MFP.

Aplicatia este disponibila pe site-ul ANAF.

Mirela Oprea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Fisc documente Internet ANAF documente Internet, #ANAF Internet, #Spatiul Privat Virtual , #fiscal
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5