Fiscul se modernizeaza: Vei putea afla cati bani ai de dat la stat chiar si de pe mobil

Vineri, 22 August 2014, ora 18:55
2806 citiri
Fiscul se modernizeaza: Vei putea afla cati bani ai de dat la stat chiar si de pe mobil

Persoanele fizice din Bucuresti si Ilfov vor putea solicita Fiscului informatii in sistem electronic despre situatia fiscala si a contributiilor de asigurari sociale declarate de angajatori, in cadrul unui proiect pilot care se va desfasura din septembrie pana la sfarsitul anului.

Comunicarea electronica intre persoanele fizice si Fisc se va efectua prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", furnizat de sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care va fi disponibil gratuit 24 din 24 de ore.

In cadrul programului pilot, ANAF va trimite automat deciziile de impunere anuala aferente veniturilor realizate din anul 2013 si emise dupa 1 septembrie 2014, iar la cererea contribuabilului va emite situatia obligatiilor fiscale de plata, foaie de varsamant, precum si situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Prevederile referitoare la utilizarea serviciului fac parte dintr-un proiect de ordin ministrului Finantelor Publice privind procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice.

"Masurile incluse in proiectul de ordin contribuie la cresterea gradului de informatizare a activitatilor desfasurate de organele fiscale si incurajeaza contribuabilii sa depuna la ANAF documente prin mijloace electronice", a afirmat in comunicat ministrul de resort, Ioana-Maria Petrescu.

Pentru a accesa Spatiul privat virtual, persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate (eliberate de furnizorii de servicii de certificare acreditati) sau cu nume si parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP.

Proiectul pilot va fi dezvoltat, de anul viitor, la nivel national si vor fi extinse categoriile documentelor si informatiilor comunicate spre si dinspre contribuabili, iar identificarea in sistem va putea fi realizata si cu telefonul mobil sau cardul de sanatate.

Spatiul privat virtual va putea cuprinde documente precum declaratii fiscale intocmite de persoana fizica, cereri adresate Fiscului pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala, acte administrative fiscale, de executare si alte acte emise de ANAF in executarea legii (decizii de impunere, notificari, somatii), certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit, dar si registrul documentelor electronice comunicate in ultimii 2 ani.

Totodata, ANAF va pune la dispozitia contribuabilului serviciul "Buletinul informativ fiscal", inclusiv in perioada de aplicare a proiectului pilot, care va include informatii publice cu caracter fiscal, precum calendarul obligatiilor fiscale, noutati legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate si comunicate de presa.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...