Guvernul elimina 92 de taxe. Care va fi impactul real

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:54
3688 citiri
Guvernul elimina 92 de taxe. Care va fi impactul real

Cele 92 de taxe pe care autoritatile doresc sa le elimine sau sa le comaseze au un impact extrem de redus asupra firmelor, singurul beneficiu al acestui demers fiind reducerea birocratiei, apreciaza specialistii din domeniul fiscal.

"In primul rand, sumele implicate sunt foarte mici, mai ales in raport cu volumul taxelor care raman in vigoare, iar in al doilea rand, acestea nu stimuleaza niciun sector de activitate si nici angajarile.

Singurul beneficiu pe care il vedem in acest demers este in sensul unei reduceri a birocratiei si perioadei necesare indeplinirii activitatilor respective, precum si prin reducerea costurilor legate de administrarea unor taxe de mica valoare", a aratat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Guvernul a aprobat eliminarea celor 92 de taxe. Vezi care ar putea disparea in curand

Cu alte cuvinte, oamenii nu vor mai pierde timpul la varii ghisee ca sa achite aceste taxe.

In sedinta sa din 20 mai, Guvernul a hotarat ca un numar de 27 de taxe si tarife parafiscale sa fie eliminate sau comasate; prin ordine de ministru sau decizii ale presedintilor de institutii care gestioneaza tarife ar urma sa fie reduse inca 65 de taxe, fiind vizate astfel in total 92 de taxe parafiscale.

In schimb, taxa pe stalp va avea un impact puternic in numeroase domenii

Expertii R&M Audit Contabilitate arata ca aceste masuri trebuie privite in contextul ultimelor luni, cand, de exemplu, a fost introdusa impozitarea contructiilor speciale, care va avea un impact major pentru firmele din domenii precum imobiliare, telecomunicatii, minerit, energie si agricultura.

"Multi nu mai vor sa aduca imbunatatiri constructiilor de frica acestor taxe, iar altii iau in calcul demolarea anumitor constructii pentru a nu plati acest impozit. Estimam ca impozitul pe constructiile speciale majoreaza impozitele parcurilor logistice in medie cu aproape 20%.

De asemenea, in agricultura, aceeasi impozitare creste in medie impovararea fiscala cu circa 8%. Iar aceste efecte negative pentru mediul de business, in special pentru sectoarele precizate, dar nu numai, nu sunt contrabalansate de facilitati", a precizat Mirela Serban.

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit nu aduce foarte multe beneficii

De exemplu, a adaugat reprezentanta R&M Audit Contabilitate, recenta reglementare privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit nu include in categoria investitiilor constructiile, terenurile si nici constructiile speciale.

De altfel, in forma sa actuala, reglementarea privind scutirea de impozit a profitului reinvestit nu favorizeaza foarte mult nici firmele mari, nici IMM-urile.

In ceea ce priveste firmele mari, acestea ar fi putut investi in active precum constructii, terenuri agricole etc., dar acestea nu sunt eligibile pentru facilitatea respectiva.

In al doilea rand, companiile mari isi dezvolta, in general, planuri de investitii pe termen mediu si lung, iar scutirea in cauza este aprobata pe un termen prea scurt pentru acestea, respectiv de doi ani.

"Nici in ceea ce priveste IMM-urile aceasta reglementare nu este foarte favorabila, intrucat multe dintre aceste firme asteptau scutiri pentru alte investitii- mai mici, dar importante pentru dezvoltarea lor, precum calculatoarele, masinile sau chiar si softuri, dar acestea nu sunt incluse in reglementarea aparuta privind impozitul reinvestit", a aratat Mirela Serban.

Masuri bune pentru companii

Exista insa si masuri noi care au un impact pozitiv asupra mediului de business, se mai arata in comunicatul citat.

De exemplu, incepand cu 1 ianuarie 2014, s-a reglementat regimul fiscal pentru societatile de tip holding, sub forma scutirilor de impozite, in anumite conditii, pentru dividende, castiguri de capital, venituri din lichidarea persoanelor juridice.

O alta modificare benefica incepand cu 1 ianuarie este posibilitatea optarii pentru ca anul fiscal sa fie diferit de anul calendaristic, aceasta modificare fiind deosebit de importanta pentru acele companii care erau obligate sa raporteze in Romania pe anul fiscal calendaristic, iar catre societatea mama pe alta perioada fiscala.

Se elimina, astfel, raportarea dubla.

Si in ceea ce priveste TVA, anul 2014 a venit cu anumite corectii: pentru bunurile furate, distruse sau pierdute, in cazul in care aceste fapte sunt demonstrate in mod corespunzator, cu acte doveditoare emise de organele judiciare, nu se mai datoreaza TVA.

"Anumiti pasi au fost facuti in sensul sprijinirii mediului de business, dar firmele inca au nevoie de prevederi care sa asigure consolidarea fiscala si inca sufera de pe urma lipsei predictibilitatii si coerentei cadrului legislativ fiscal romanesc", a precizat Mirela Serban.

C.S.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#eliminare taxe parafiscale impact, #masuri fiscale companii, #taxa constructii speciale , #fiscal