Guvernul Ponta si evazionistii: Un pas inainte, doi inapoi

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 08:04
5192 citiri
Guvernul Ponta si evazionistii: Un pas inainte, doi inapoi

Guvernul a dat unda verde organizarii Loteriei bonurilor fiscale, insa specialistii atrag atentia ca implementarea ei ar putea fi anevoioasa si ca ar putea exista tentative de frauda.

Masura are scopul de "a contribui la combaterea evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea si responsabilizarea cetatenilor in fiscalizarea veniturilor realizate de comercianti din vanzarea bunurilor si prestarea serviciilor direct catre populatie", potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre Guvern.

Ordonanta arata ca Loteria bonurilor fiscale se organizeaza lunar si ocazional si va functiona dupa urmatorul mecanism:

- Persoanele fizice solicita si pastreaza bonurile fiscale emise de comercianti;

- Lunar sau de fiecare data cand se organizeaza Loteria, se vor extrage doua numere:

a) un numar din intervalul 1-999, reprezentand valoarea bonului fiscal fara subdiviziunile leului, inclusiv TVA; acesta reprezinta valoarea totala a bonului fiscal rezulta in urma extragerii succesive a trei serii de cifre cuprinse intre 0 si 9.

b) un numar reprezentand ziua emiterii bonului fiscal aferenta lunii sau intervalului calendaristic (dupa caz) pentru care se organizeaza Loteria bonurilor fiscale.

Afla mai multe detalii aici: Loteria Bonurilor Fiscale ia startul de Paste: Ce premii vor fi date

Sistem destul de stufos, procedura anevoioasa, multa birocratie

Expertii companiei de business information si credit management KeysFin sustin ca ideea ar putea avea succes, insa e nevoie de o promovare intensa.

"Fara sa fie explicate in mod concret avantajele, sa stimuleze colecta de bonuri fiscale, intreaga actiune va fi in zadar. In plus, credem ca este necesara si infiintarea unui tel-verde la care cei care solicita bon fiscal si nu li se ofera sa poata sesiza acest lucru si sa fie recompensati", au precizat acestia, pentru Ziare.com.

Mai mult, ei considera ca sistemul este unul destul de stufos, iar operatiunea anevoioasa.

"Trebuie sa mergi la loterie cu fiecare bon in parte, sa completezi datele fara sa le gresesti etc. Nu este inca foarte clar cum se va desfasura aceasta actiune dincolo de expresia 'se vor introduce in sistemul informatic'. Ne asteptam la cozi, la un maldar de formulare, la birocratie", au punctat specialistii KeysFin.

Ei sustin ca ar fi fost mai simplu sa fie folosit un sistem de numere de ordine care sa fie extrase de Loteria Nationala. "Fiecare bon fiscal prezentat la Loterie sa primeasca in schimb un bon inseriat si astfel participantii sa urmareasca extragerea seriei acestuia, la fel ca la Loto. Sa aduni toate bonurile fiscale si sa le pastrezi intacte pana la extragere este o varianta, credem noi, nefericita", au mai precizat expertii citati.

Masura ar fi buna, dar...

Razvan Ungureanu, tax manager la EY Romania, a explicat ca masura este una binevenita si ca interesul populatiei va fi unul ridicat, avand in vedere ca premiile oferite nu sunt chiar neglijabile pentru cumparatorul de rand.

"In ceea ce priveste colectarea la buget a unor sume care sa justifice cheltuielile generate de program, este dificil de estimat acum daca acest lucru se va intampla. Experienta statelor membre care au implementat deja un astfel de sistem (de exemplu: Malta, Slovacia, Portugalia) ne arata ca este greu de determinat care au fost efectele loteriei, mai ales ca in cele mai multe cazuri implementarea acesteia a fost insotita si de alte masuri de combatere a evaziunii", explica specialistul.

Totusi, el atrage atentia ca ar trebui stimulata cumva - eventual prin premii suplimentare - emiterea bonurilor fiscale in zonele in care exista cea mai mare evaziune.

Razvan Ungureanu considera ca mecanismul de participare si extragere pare destul de simplu si fara sa implice o inregistrare a bonurilor fiscale inainte de extragere de catre participanti, insa acest lucru s-ar putea dovedi a fi costisitor.

Alte state au optat fie la colectarea lor fizica, fie la inregistrarea prin intermediul mijloacelor de comunicare electronica (Internet, SMS).

"Pe de alta parte, neinregistrarea bonurilor inainte de extragere ar putea conduce la incercari de fraudare, prin emiterea ulterioara a acestora in conditiile in care se cunosc datele pe care trebuie sa le contina un bon pentru a fi declarat castigator", a atras atentia specialistul.

Nu primesti bon, produsul e gratis

La pachet cu Loteria bonurilor fiscale, Guvernul a mai aprobat si o prevedere care stipuleaza faptul ca, daca nu primesti bon fiscal in magazine sau restaurante, atunci ai dreptul sa nu platesti produsul sau serviciul respectiv. Mai mult, unitatile comerciale vizate trebuie sa aiba un afis cu acest anunt.

Afla mai multe detalii aici: Guvernul a decis: Nu primesti bon fiscal, primesti produsul gratis (Video)

"Punerea in practica a acestei prevederi nu este atat de simpla pe cat pare. In realitate cumparatorul intai plateste si apoi asteapta sa primeasca bonul. In cazul in care nu ii primeste va putea sa ceara banii inapoi, dar cati comercianti ii vor si da acesti bani inapoi si ii vor lasa sa si plece cu produsele achizitonate?", a scris pe Facebook Iulian Urban, avocat si fost senator.

Aceasta problema i-a fost ridicata si purtatorului de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota.

"E o speta la care e dificil de raspuns. Insisti sa iti dea bonul, daca nu chemi politia, suni la 112 sau ANAF", a fost explicatia data de purtatorul de cuvant al Guvernului.

Aberatia zilei: Ministerul de Finante te ajuta sa furi din magazine

"Pai cum va functiona legea asta in comunele in care politistul este pe mana cu magazinele evazioniste? Opresti tu masina sa cumperi un suc si suni la 112 si iti inchipui ca vine politistul sa il sanctioneze pe ala cu care imparte banii din evaziune? Abureli", incheie Urban.

Quarterly Report - Editia 4

Xiaomi lansează noile televizoare din seria A: Modelele A 2025 și Pro 2025
Xiaomi lansează noile televizoare din seria A: Modelele A 2025 și Pro 2025
Xiaomi își extinde ecosistemul de produse inteligente cu noile linii de televizoare din seria A, care includ modelele A 2025 și Pro 2025. Ambele modele se remarcă printr-un design cu margini...
Xbox Games Showcase: Noi anunțuri pentru Call of Duty și Doom
Xbox Games Showcase: Noi anunțuri pentru Call of Duty și Doom
Se pare că nu doar Call of Duty: Black Ops 6 va fi în centrul atenției la Xbox Games Showcase, prezentarea programată pe 9 iunie, unde Microsoft va dezvălui noutățile pentru a doua parte a...
#probleme loteria bonurilor fiscale, #Guverm masura bon fiscal, #bon fiscal , #fiscal