Ziare.com

Impozitul pe locuintele cu destinatie economica sau cum te invata Codul fiscal sa fii evazionist

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 07:13

   

Impozitul pe locuintele cu destinatie economica sau cum te invata Codul fiscal sa fii evazionist
In data de 18 decembrie 2015, autoritatile fiscale au supus dezbaterii publice proiectul normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal. Desigur, acestea sunt binevenite cand expliciteaza anumiti termeni sau aduc exemple concrete de aplicare pentru un temei normativ.

In momentul in care normele metodologice adauga mai mult decat prevede Codul fiscal sau, mai rau, cand propun limitari de drepturi fata de cele prevazute in lege, normele de aplicare se regasesc intr-o asa-zisa exceptie de legalitate similar exceptiei de neconstitutionalitate.

Am analizat cu atentie proiectul de aplicare a Codului fiscal pentru impozitul pe cladirile detinute de persoane fizice, cladiri ce sunt utilizate in activitati economice, avand in vedere noutatea absoluta a acestei doctrine economice.

Ca sa fie foarte clar pentru toata lumea, eu - autor al acestui articol - sunt in situatia de a detine o cladire utilizata in activitati economice, locatia unde salariatii cabinetului isi desfasoara activitatea, unde sunt primiti clientii sau furnizorii cabinetului si unde eu stiu ca realizez majoritatea veniturilor. In mod direct sunt interesat sa stiu procedura impozitarii.

Pentru cei mai putin atenti la implicatiile fiscale, amintim faptul ca noul Cod fiscal impoziteaza constructiile detinute de persoane fizice in functie de scopul acestora - rezidential sau nerezidential.

Rezidential inseamna detinerea unei cladiri in scop de locuinta, domiciliu sau rezidenta a unei persoane, iar nerezidential orice altceva. De aici, exprimarea tuturor a fost ca impozitarea locuintelor se face in functie de utilizarea acestora, respectiv folosirea in scop rezidential sau intr-un scop economic.

Codul fiscal precizeaza ca impozitarea cladirilor cu destinatie rezidentiala va fi stabilita de consiliul local intr-un procent situat intre 0,08% si 0,2%. Cladirile cu destinatie economica (nerezidentiale) detinute de persoanele fizice sunt impozitate cu un cuantum situat intre 0,2% si 1,3% daca sunt construite/dobandite sau reevaluate in ultimii 5 ani si cu un cuantum de 2% daca nu au fost reevaluate/ dobandite/ construite in ultimii 5 ani.

De aici au aparut multiple situatii in practica, cel mai des intalnit fiind cazul in care intr-o astfel de locuinta, proprietate a unei persoane, se afla sediul social al unei societati, isi regaseste sediul social o persoana fizica ce desfasoara activitati independente sau este declarat sediu fiscal de catre o persoana fizica ce desfasoara o profesie independenta, fara ca in aceasta incinta sa se desfasoare efectiv o activitate economica.

Criteriul de departajare a folosintei locuintei in activitate economica sau de neutilizare in acest scop este unul destul de fragil, respectiv decontarea utilitatilor in activitatea profesionala a societatii sau a persoanei fizice ce realizeaza venituri intr-o forma independenta, un criteriu bun daca este analizat impreuna cu mai multe elemente.

Astfel, asteptam de la normele de aplicare criterii mai exacte privind clasificarea unei locuinte in scop rezidential sau nerezidentiala in cazul in care aceasta reprezinta un sediu de societate sau de PFA.

Normele de aplicare aduc un exemplu ilar de aplicare a acestei proceduri - si ma refer la un exemplu cu un liceu ce ar inchiria o cantina pentru o serata, fara sa analizeze macar intr-un caz concret una dintre situatiile descrise mai sus.

In plus, in cadrul aceluiasi temei normativ, aduc doua argumente ce se contrazic, respectiv posibilitatea ca in aceeasi incinta sa se desfasoare activitati economice dar sa nu deconteze utilitatile.

Sa analizam cateva dintre prevederile acestui proiect de norme:

 • "1. (1) In intelesul art. 453, litera a) din Codul fiscal, activitatea economica se refera la orice activitate care consta in furnizarea de bunuri, servicii si lucrari pe o piata si cuprinde activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora.".
 • " (1) In intelesul art. 453, lit. c), cladirile-anexa sunt cladiri care servesc ca dependinte ale cladirilor rezidentiale, situate in afara cladirii de locuit, cum sunt: bucatariile, camarile, pivnitele, grajdurile, magaziile, depozitele, garajele si altele asemenea.
 • (2) Cladirile mentionate la alin. (1) nu sunt considerate cladiri-anexa daca sunt utilizate pentru desfasurarea de activitati economice.".
 • "5. (1) In intelesul art. 453, litera e) din Codul fiscal, in categoria cladirilor nerezidentiale sunt incluse acele cladiri care sunt folosite pentru activitati administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultura, de educatie, financiarbancare, industriale, de sanatate, sociale, sportive, turistice, precum si activitati similare, indiferent de utilizare si/sau denumire, fara ca aceasta sa intre in categoria cladirilor rezidentiale
 • (2) Structurile de primire turistice sunt considerate cladiri nerezidentiale.
 • (3) Cladirile sau spatiile din acestea unde se inregistreaza sedii secundare si puncte de lucru se considera ca sunt folosite in scop nerezidential."
 • "7. Pentru incadrarea in una din categoriile de la art. 453 lit. d)-f) din Codul fiscal, se are in vedere destinatia finala a cladirilor, inclusiv in cazul in care acestea sunt utilizate de alte persoane decat proprietarii lor, precum si modul de inregistrare a cheltuielilor cu utilitatile. Proprietarii cladirilor vor anexa la declaratiile fiscale orice document din care reiese destinatia cladirii, precum: contracte de inchiriere, contracte de comodat, autorizatii de construire si orice altele documente justificative."


De aici par clare cateva aspecte si sunt de-a dreptul contradictorii altele:

Sediile secundare, pentru ca legiuitorului i-a fost frica se enunte si sediile principale, intra in categoria cladirilor nerezidentiale - adica un impozit majorat (prin notiunea de punct de lucru se identifica si sediul social al unei societati sau PFA).

Astfel, toate incintele unde se afla astfel de sedii vor fi considerate nerezidentiale si se va datora impozit mari. La analiza incadrarii apare criteriul de decontare a utilitatilor.

Practic, prin acest criteriu se anuleaza toata analiza privind folosirea in scop economic a constructiei. Formularea din textul normativ - "precum si modul de inregistrare a cheltuielilor cu utilitatile" -, conditie cumulativa, ne arata ca este irelevant cat de multa activitate economica desfasuram intr-o cladire daca nu ii decontam utilitatile.

Ce spune Gabriel Biris

Sa analizam si opinia secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice, domnul Gabriel Biris, recent numit in functie, facuta publica pe pagina personala de socializare si intens mediatizata:
"Art. 459 a fost gandit ca reasezarea impozitului pe cladiri sa NU afecteze micii intreprinzatori/PFA/PFI care isi au sediul inregistrat acasa!
 • - impozitul pe cladirile cu destinatie de locuinta in care sunt inregistrate sedii de firma/pfa/pfi unde NU se desfasoara activitati economice se calculeaza conform regulilor de la locuinte;
 • - chiar si daca se desfasoara activitati economice, dar cheltuielile cu imobilul (utilitati, reparatii, impozit) NU sunt inregistrate pe firma, impozitul se calculeaza la fel ca la locuinta.
 • Impozitul va fi calculat proportional cu folosinta (locuinta/activitati economice) doar daca sunt inregistrate cheltuieli cu spatiul afectat afacerii."
 • .

  Nu il consider pe domnul Biris ca fiind rau intentionat, dimpotriva, consider ca se implica foarte mult in aceasta lupta cu hatisurile birocratice, cand trebuie stabilite si transate notiuni clare de fiscalitate si cand nedreptatea trebuie impiedicata insa ar trebui sa nu ajungem la extrema cealalta, cand din doua fraze contradictorii intr-o norma de aplicare anulam efectul mai multor articole de Cod fiscal.

  Revenind, daca criteriul de incadrare a unei locuinte in activitate economica, este decis doar de deducerea cheltuielilor cu utilitatile, atunci acest temei normativ este unul gresit si nu mai aveam nevoie de aceasta norma metodologica.

  Prin urmare, ce facem? Legea trebuie aplicata cu buna credinta, conform situatiei reale de pe teren.

  In cazul meu concret mi-ar fi simplu sa nu deduc utilitatile la intretinere. Acestea se emit pe numele persoanei fizice si sunt inregistrate in contabilitatea in partida simpla. Renunt la inregistrarea acestora in contabilitate si voi plati un pic mai mult impozit pe venit dar scap la impozitul pe constructii majorat. Insa nu voi face asa ceva. Eu stiu ca acolo desfasor o activitate economica, prin urmare discernamantul meu profesional are mai multa profunzime decat o interpretare contradictorie a unui temei de drept fiscal.

  Desigur, cu acelasi discernamant profesional, nu voi declara ca folosind in activitatea economica locuinta personala unde se afla sediul social al PFA sau unde se afla sediul social al unei societati unde sunt asociat si administrator, nu pentru ca nu imi deduc utilitatile, ci doar pentru ca - cu maxima realitate- stiu ca acolo nu se desfasoara o activitate economica, nu se realizeaza venituri, nu vin clientii... vin uneori doar somatiile de plata de la ANAF.

  Dragi cititori, aplicati cu discernamant reglementarile fiscale, stabiliti-va care este realitatea faptica si numai in functie de aceasta luati decizia de a declara sau nu locuintele ca fiind in sfera impozitului majorat.

  Consultant fiscal,
  Auditor financiar,
  Adrian Benta
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 22698 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  7 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Discriminare intre platitorii de taxe si impozite

  Noul cod fiscal ii favorizeaza pe cei care practica la scara mare evaziunea fiscala prin introducerea impozitului forfetar!
  De ce nu au dreptul si PFA-urile la impozit forfetar ?
  Practic, noul cod fiscal legalizeaza evaziunea fiscala si creaza discriminare intre platitorii de taxe si impozite.
  Un PFA ajunge sa plateasca taxe de 10 ori mai mari decat un restaurant.

   

  In ce priveste Pfa-urile statul este rau-voitor

  Incaseaza taxe atat pe persoane fizice (30% pensii, 5,5% sanatate) cat si pe persoana juridica (16%) dar cand acestia vor sa-si deconteze cheltuielile sunt luate in calcul doar cheltuielile pe persoana juridica (hartii, pixuri etc). Si legea asta face la fel: confunda apartamentul cu sediul de firma, probabil pentru a dezvolta mediul de afaceri mic...

  Daca nu ai cheltuieli cu intretinerea locuintei de minim 1500

  lei/lunar nu merita sa le decontezi pe PFA deoarece iesi in paguba; diferenta dintre impozitul pe cladire nerezidentiala (3000 lei in loc de 300 lei) si castigul obtinut ca urmare a diminuarii venitului impozabil este negativa. Deci este hotzie cu acte in regula, o majorare mascata a impozitelor, PFA-urile de apartament mic/mediu nu isi vor mai deduce cheltuielile cu intretinerea apartamentului deoarece este nerentabil, ar avea mai mult de platit

  Vasile PFA poate sa preia in comodat de la Vasile

  paltonul, pantofii, pantalonii, camasa, cureaua, chilotii, ciorapii, telefonul mobil, calculatorul, internetul, etc. cu plata unor cheltuieli deductibile de folosinta care sa ii diminueze venitul impozabil? Exista niste norme detaliate cu cheltuielile deductibile sau totul este lasat la cheremul inspectorilor ANAF?

   

  este la latitudinea functionarilor ANAF

  In afara se pot deduce fff. multe cheltuieli - chiar si de masa sau haine. De ce statul nu accepta impozit forfetar? In unele cazuri veniturile PFA sunt practic egale cu profitul iar statul profita si acopera si restaurantele ce au pierderi pe hartie.

  Corect, PFA e o persoana juridica in carne si oase

  Daca nu mananca, nu poate munci - Hotii au dublat in 2016 impozitele pe locuinte ca sa-si poata majora salariile, pensiile speciale si tantiemele - Indemnul statului catre cetatenii apti de munca de a-si parasi tara este clar

  Nu confundati tarile dezvoltate cu cele in curs de

  dezvoltare. In afara, in tarile dezvoltate, veniturile sunt foarte mari. La noi salariile si incasarile Pfa-urilor sunt mai mici decat in China, iar acolo impozitele pentru firmele mici sunt de doar 3%, nu 50% ca la noi.


  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor