Ziare.com

Improvizatia si bricolajul fiscal

de Mircea Cosea, profesor universitar
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 18:47

   

Improvizatia si bricolajul fiscal
Mircea Cosea
Se vede din ce in ce mai clar ca actuala guvernare nu este pregatita sa puna in aplicare un program electoral pe care, la aparitia lui, l-am apreciat pentru coerenta sa chiar daca am avut rezerve asupra unor indicatori prea optimisti.

Citeste toate textele scrise de Mircea Cosea pentru Ziare.com

Coerenta programului nu o mai regasesc insa in actiunile guvernului. Remarc un stil de lucru bazat pe improvizatie si bricolaj conceptual.

Nu mai departe de zilele trecute, dimineata, ministrul Muncii a dat o declaratie jenanta prin naivitatea profesionala pe care a manifestat-o, afirmand ca vom prelua un sistem de impozitare american. La pranz, ministrul de Finante tine o prelegere ex catedra din care s-a cam inteles ca nu este sistem american ci unul de care n-a prea auzit nimeni. Seara, ministrul Mediului de Afaceri lauda capitalul strain si multinationalele la un post de televiziune, in timp ce, pe un alt post, presedintele PSD condamna capitalul strain si multinationalele de subminarea programului de guvernare.

Lipsa de coerenta si improvizatia in luarea deciziilor apar insa mult mai clar si cu implicatii grave daca privim modul cum s-a prezentat Legea salarizarii unitare si discutiile relative la intentiile de schimbare a codului fiscal prin introducerea unui nou tip de impozitare.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Legea salarizarii unitare este in viziunea actualului guvern un act de ridicare a nivelului unor salarii din sectorul public cu unele intentii declarate, dar nu intotdeauna reale, de a elimina unele discrepante la nivelul categoriilor socio profesionale.

Nu discut acum si aici daca declaratele mariri de salarii sunt reale sau nu sau daca vor contribui la echilibrarea raporturilor inter profesionale. Ceea ce vreau sa prezint este inconsistenta conceptuala a acestei legi, care a afectat caracterul ei sistemic, transformand-o doar intr-un ansamblu de grile de salarizare.

O lege a salarizarii unitare este o parte a modelului de dezvoltare economic si social, incadrandu-se in sistemul raporturilor de echilibru macroeconomic cu actiune pe termen lung.

Ea este o parte a modelului, deoarece reprezinta o variabila esentiala a acestuia, reflectand conceptia decidentilor politici si economici asupra evolutiei factorului de productie numit "munca", prezent valoric in structura oricarui produs sau serviciu.

Reglementarea pe termen mediu si lung a "costului muncii" in sectorul public influenteaza intreg ansamblul economic prin corelatia pe care o dezvolta cu toate aspectele formarii, utilizarii si retribuirii fortei de munca pe piata interna si externa.

Astfel, stabilirea salarizarii in sectorul bugetar ar trebui sa tina seama de raportul dintre acest sector si sectorul privat, dintre economia materiala si cea de servicii, dintre anvelopa salariala si cea a pensiilor, de raportul de prioritizare dintre diverse servicii sociale (sanatate, educatie etc), dintre formarea interna si migrarea fortei de munca, dintre sectoarele economiei (primar, secundar, teriar), de raportul leu-euro sau de orizontul aderarii la zona euro etc.

Cu alte cuvinte, o lege a salarizarii unitare are o existenta bivalenta, in sens de reciprocitate. Pe de o parte, conceperea legii are nevoie de o viziune strategica asupra dezvoltarii, cu prioritizari si etapizari pe obiective si directii, pe de alta parte, realizarea obiectivelor are nevoie de o reglementare a costului muncii pe orizontul de timp al strategiei.

Acestea sunt motivele pentru care sustin ca o simpla grila de marire si reasezare a unor salarii in sectorul public nu poate fi acceptata ca lege de salarizare unitara. Mai mult, consider ca aplicarea anuntatelor cresteri va crea o gama de efecte perverse.

Cel mai important, cu caracter imediat, va fi dereglarea sectorului privat fie prin efortul letal pe care il face prin migrarea acestuia spre sectorul public sau plecarea in strainatate.

O alta dovada a improvizatiei de care da dovada guvernarea este intentia de a schimba codul fiscal prin introducerea impozitului pe gospodarie. Nu inteleg care ar fi motivele schimbarii atata timp cat actualul sistem al cotei unice este inca eficient dar, daca se doreste schimbarea, ma intreb daca este posibila.

Redau mai jos definitia godpodariei (juridic/fiscal) asa dupa cum apare in documentele OCDE, deoarece definitia domnului ministru al Finantelor a fost destul de aproximativa:

"Gospodaria se defineste printr-o resedinta comuna a unor persoane care nu sunt neaparat rude si care desfasoara activitati necomerciale. Gospodaria poate fi considerata resedinta unei singure persoane dar si a familiei traditionale formate din parinti si copii."

Doar citind aceasta definitie ne putem da seama de dificultatea enorma a inventarierii si evaluarii acestor "gospodarii" in conditiile in care Romania nu dispune de un sistem informatic adecvat si nici de personalul neceasar pentru o eventuala inventariere cu "creionul si hartia".

Este adevarat ca domnul ministru doreste sa angajeze 35.000 de consultanti dar, mai intai, poate ar trebui sa calculeze daca nu cumva costul introducerii acestui nou tip de impozitare depaseste suma colectata la buget. Nu este numai parerea mea. Specialisti recunoscuti din domeniu au apreciat ca "Acest tip de impozit nu se poate aplica in Romania. Daca va inlocui impozitarea individuala si nu va fi prezentat ca o alternativa la aceasta, va genera foarte mari probleme atat autoritatilor fiscale, cat si contribuabililor.

Este posibil sa fie chiar o scadere a incasarilor la buget. (...) Este o schimbare radicala de filosofie fiscala. Impozitul pe gospodarie sau pe familie este practicat in unele tari, dar peste tot este practicat ca o alternativa la impozitarea individuala, contribuabilul putand sa opteze fie pentru impozitarea individuala, fie pentru cea pe familie" (Dan Schwartz).

Cum se poate explica acest haos mental? De ce se improvizeaza, de ce nu exista coerenta, precizie si determinare? Am putea explica prin multi factori, de la incompetenta la superficialitate sau la disperare.

Inclin sa cred ca adevaratii specialisti ai guvernului sunt intr-adevar disperati. Este disperarea celui care realizeaza iminenta esecului.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4460 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In mod cu totul asigurator (deși Olgutza de pe Tampa ii zice...

...Asigurării abonament), fata asta ne sfătuiește că sa ne salvam de faptul că s-au inmulțit că șobolanii, să plodim ca iepurii.
Iți iau, spunandu-ti că-ți dau.
Sunt siderat de rezistenta nu la chin, ci la schingiuire a romanilor.
A ajuns Olgutza sa ne spună cați copii sa faci că să scapi de iobăgie și să-i crești in sclavie.

 

@Marin2134

Salutare!

Dati-va ,va rog cu parerea ,daca va pricepeti la fiscalitate.
Inteleg ,ca dvs. spuneti ca sistemul preconizat de PSD/gospodarii,e OK .
Pana una alta ,PSD,habar NU are despre ce vorbeste!
Dar poate ,stiti mai bine decat ei,decat toata lumea...
gg

 

"consilierii" astia se numesc

in realitate inspectori fiscali si sigur nu vor fi apartizi sau neutri ci neamuri si prieteni, iar sistemul pe care vor sa-l impuna pesedeii se numeste dictatura fiscala , individul nu va mai avea control asupra agniseli propri, este o mare smecherie mai ales ca nu va fi ingradita de nici o legislatie serioasa ci va fi la bunul plac al "vatafului" cum se numea pe timpuri, i-ti intorcea cas pe dos sa gaseasca ultimul craitar si daca nu-l gase pleca cu *** din batatura.

 

Vorbe

Se vorbeste ca vor fi 35-38 mii de consilieri fiscali.
Salariul unuia,scrie un ministru,poate ajunge la 10 mii lei.
Atunci acesti consilieri fiscali vor consuma cateva miliarde pe an numai pe salarii.Mai pe rromaneste 2-3% din buget pe salariile lor!!!
Bașca chirii,combustibili,logistica,scl, poate peste 1% din buget!
Pentru a fi rentabili trebuie sa aduca la buget 4-5% din valoarea acestuia.
De unde storc acesti bani?
Totul pare o gogoasa.
Gogoasa de Pasti cadou de la PSD!

Deci va fi rau! OK.

Fac o lista cu toti care spun ca va fi rau si v-o arat la sfarsitul anului! Si la micsorarea tva-ului v-ati grabit sa ziceti "va fi rau"!

 

ba Mareane, tu, ca mare cunoscator al economiei, poate vrei sa

ne impartasesti din intelepciunea ta nemarginita si sa ne spui un lucru elementar: de unde vor veni banii pentru plata acestor 38000 de functionari ?
ca la batut campii esti doctor docent: tot ne spui ca va fi bine, dar fara sa dai detalii, ca esti un tip misterios.
ce se vede cu ochiul liber e ca PSD chiar improvizeaza. pentru unii e clar ca si-au dat seama ca minciunile lor nu prea mai au acoperire, asa ca se vad nevoiti sa scoata iepuri din palarie.

Dragi tovarasi Господари

Tara condusa de fruntasi ai muncii socialiste multilateral dezvoltata va cheama la cпобеданиe fiscala ca le trebe multi bani.
Cine a ramas fara concediu sa ceara patronului o zi libera neplatita, sau poate platește fiscu ziua alocata spovedaniei fiscal gospodareasca.

 

1.D-l Cosea are dreptata pina la un anumit punct, insa problema

grava nu este doar ca Guvernul nu-i pregatit sa puna in aplicare programul de guvernare."Problema" grava se afla in faptul ca insasi programul de guvernare nu are nici un dumnezeu economic,adica nici un "fundament economic si social".Cu 4 milioane de locuri de munca lipsa,datorie externa catre suta de miliarde de Euro,cu deficit la balanta externa de plati,migrarea unui sfert din populatie,cu asumarea unui deficit bugetar de 3 la suta care inseamna noi credite si crestere de datorie externa,etc.,programul de guvernare trebuia sa fie "centrat" pe promovarea unui"proiect de tara" cu obiectivul industrializarii Romaniei,a creierii a cca. 250 de mii de noi locuri anual-iar nu a "cresterii salariilor bugetarilor"!
2.Numai astfel cresterea salariilor avea o logica economica pozitiva,urmind a fi stimulate salarial in primul rind zonele si domeniile bugetare contributoare la cresterea competitivitatii economice si functionalitatii institutionale,care sa ridice indicii nationali spre a atrage investitorii industriali disparuti dupa 2008 din industrie, pentru locuri de munca!
3.In lipsa unui astfel de proiect,improvizatia se afla in elementul ei,prin cresterea fara noima a salariilor si bricolajul fiscal pe cei 4 ani de guvernare.Fara noi intreprinderi si locuri de munca care pot fi doar rezultatul unui proiect de reindustrializare,trebuie scosi bani din piatra seaca-a unei economii falite-ca salarii pe criterii lipsite de legatura cu cresterea performantei sistemului bugetar.
3.Ne aflam doar la inceputul aiurelilor din sistemul de impozitare,a legii administratiei,salarizarii si a altora,intr-un iures generat de plecarea la guvernare cu un PROGRAM de gradinita,fara legatura cu starea economica grava si saracia endemica a unui sfert din populatie.
4.Firma COFACE a avertizat public in 2016 in urma studiului asupra STARII grave a ANTREPRENORIATULUI ROMAN,despre incapacitatea si lipsa conditiilor trecerii lui la o "clasa" superioara-necesara realizarii dezvoltarii industriale.
In loc de a pleca de la starea economica si financiara a tarii si mai ales de la concluziile analizei COFACE-spre a imbunatati printr-un proiect unitar si fezabil posibilitatea ca antreprenoriatul sa acceseze afaceri productive la nivel de IMM (ca urmare a unor investitii industriale majore)-iata ca Guvernul a considerat totul in regula afara de salariile bugetarilor si impozite, pe care le schimba dupa cutare consilier sau consultant in domeniu.Nici acestia si nici Guvernul nu au viziunea si intelegerea comandamentului suprem al unui program de guvernare:dezvoltarea economica si industiala,ca indicator unic si realist al oricaror legi si normative, a majorarii salariilor, a noi impozite pentru buget, etc.
5."Administrarea curenta a economiei" este data peste cap prin legi inoportune sau aproximative,iar "administrarea dezvoltarii industriale a tarii" este capitol inexistent pentru guvernul Grindean-Dragnea!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor