Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: De ce avem nevoie de o Constitutie fiscala

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 18:31
2297 citiri
Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: De ce avem nevoie de o Constitutie fiscala
Foto: Arhiva

In actuala campanie electorala ideea schimbarii fiscalitatii a fost utilizata de toate partidele politice.

Cum era de asteptat, programele politice prevad reducerea impozitarii - fie ca vorbim de reducerea cotei unice sau a contributiilor sociale, fie ca ne referim la introducerea impozitarii progresive. Despre "costurile" acestor masuri, in termeni de deficit bugetar sau imposibilitatea acoperirii cheltuielilor publice, s-a vorbit mai putin - cum era in egala masura de asteptat. Ceea ce naste indoieli in privinta seriozitatii propunerilor de reforma fiscala.

Nu intamplator in Romania ne-am obisnuit sa asistam la perpetua pendulare intre reducerea/eliminarea impozitelor si cresterea acestora sau inventarea unora noi: masurile luate in pripa, fara viziune, si in absenta unei perspective pe termen lung, mai simplu spus peticirea sacului, nu sunt sustenabile; ele cel mult nasc frenezii de moment si austeritate dupa.

Eu cred ca reforma fiscala ar trebui sa fie substantiata serios, pornind de la o viziune a societatii bune, in care sa definim exact rolul statului, adica partea din placinta care se doreste a fi redistribuita. Aceasta viziune sau perspectiva ideologica ar trebui pusa pe masa si analizata cu lupa, dupa care sa decidem in consecinta.

Din pacate, aceasta abordare este considerata una lipsita de pragmatism, poate chiar filozofie sterila: in vreme ce tara arde, economistii ar trebui sa lase pieptanatul ideilor de catedra si sa treaca la masuri concrete. Nu pot totusi sa nu ma intreb: esti realist oare daca crezi in masuri cosmetice, cu impact minor asupra economiei sau cu efecte care se compenseaza in timp? Nu cumva esti mai pragmatic daca crezi in necesitatea unei schimbari radicale?

In opinia mea, raspunsul la intrebare depinde de orizontul de timp al politicienilor. Decidentii egoisti, centrati pe prezent sau pe viitorul imediat vor agita "propuneri concrete" - dar, care vor fi urmate inevitabil mai devreme sau mai tarziu de scuze sau acuze referitoare la "greaua mostenire" lasata, evident, de generatia anterioara de politicieni "pragmatici". Pe de alta parte, decidentii generosi prefera sa se agate mai degraba de o singura idee/viziune deoarece gandesc strategic; daca iti pasa de generatiile viitoare, atunci vei milita pentru stabilirea unor institutii benefice pe termen lung si greu de schimbat.

Patru conditii

Cred, asadar, ca reforma potrivita nu vizeaza un impozit sau un domeniu, ci ansamblul impozitarii si rolul statului. Aceasta reforma trebuie sa indeplineasca patru conditii majore, altminteri risca sa sucombe la stadiul de promisiune electorala:

1. Trebuie sa stimuleze acumularea de capital si productivitatea - deci trebuie sa vizeze reducerea poverii fiscale evitand complet capcana introducerii de noi taxe (pe piscina sau pe altceva).

2. Trebuie sa reduca deficitul democratic tot mai invocat in societatea moderna, in care decidentii politici de la centru se bucura de un mare grad de libertate fata de oamenii care i-au pus acolo (contribuabilii) - deci trebuie sa vizeze descentralizarea fiscala, cresterea autonomiei bugetare a comunitatilor locale.

3. Trebuie sa scape ciclului electoral - adica o data instaurata sa fie greu reversibila.

4. Trebuie sa fie pragmatica fara sa fie puerila. Cu alte cuvinte, schimbarea trebuie sa fie acceptata de popor, fara a fi o simpla gogoasa.

Daca avem in vedere aceste trasaturi atunci ne dam seama ca reforma propusa nu poate avea decat un caracter constitutional. In fond, societatea duce lipsa de o "carta a drepturilor economice". Constitutia se concentreaza mai cu seama pe definirea drepturilor civile, precum libertatea de exprimare, insa aceste drepturi sunt complet sabotate intr-o economie oprimata fiscal. Doar intr-un regim de libertate economica (cu cat mai multa, cu atat mai bine) libertatile civile pot fi exersate.

Intr-o tara in care contribuabilul plateste dari statului care insumate ajung poate sa depaseasca doua treimi din venitul castigat (impozit pe venit, contributie sociala, TVA, accize s.a.) nu putem vorbi de libertate economica autentica. Nici un partid politic nu pare sa constientizeze aceasta realitate. Poate pentru ca votantii sunt compusi in majoritate din bugetari si persoane asistate sociale, precum pensionarii - intr-un cuvant persoane dependente de stat.

Dar fara o reforma profunda, viitorul nu suna bine. Mai ales pentru bugetari, caci antreprenorii gasesc modalitati de a-si pune la adapost averea, iar tinerii talentati si in putere parasesc tara. Este necesara schimbarea Constitutiei pentru a stabili limite cat mai exacte puterii statului. Aceasta modificare ar trebui sa nu omita, printre altele, reducerea numarului si a nivelului impozitarii, interzicerea deficitului bugetar si desfiintarea institutiilor pauperizante precum sistemul public de pensii (desigur, societatea trebuie sa aiba grija de batrani, dar ar trebui sa-i scuteasca pe tineri de condamnarea la saracie).

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#taxe impozite reforma, #reforma fiscala Romania, #impozite campanie electorala , #fiscal