Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un poker fiscal cu soarta Romaniei

Marti, 10 Martie 2015, ora 19:57
1949 citiri
Un poker fiscal cu soarta Romaniei

PSD e un partid de stanga, asta stim toti. In conditiile acestea, multi au fost surprinsi sa vada proiectul de Cod Fiscal pe care l-a prezentat Guvernul PSD, unul care promite taieri de taxe si impozite din aproape toate domeniile, masuri care numai de stanga nu sunt.

Pentru cei care urmaresc atent politica, pare ca PSD se poarta de parca stie ca pierde guvernarea si vrea sa lase o mostenire cat mai dificila viitorului guvern, cu masuri cat mai greu de aplicat si "gauri" bugetare cat mai greu de acoperit in 2016. Un an electoral, printre altele. O coincidenta, desigur.

Probabil tot o coincidenta e ca proiectul noului Cod Fiscal a fost lansat chiar inainte de programul de guvernare al competitorului sau electoral, Partidul National Liberal, si ca pare facut mai degraba pentru a castiga concursul de promisiuni electorale, nu sa reprezinte un act de guvernare.

Din pacate, varianta de Cod Fiscal propusa de PSD are doua probleme mari, dar nu atat pentru PSD, cat pentru Romania.

Prima e ca, spun specialistii, asemenea reduceri de taxe si impozite, "laptele si mierea" promise de PSD, sunt foarte periculoase pentru sanatatea economica a Romaniei. Sunt siguri membrii Guvernului PSD ca pot acoperi deficitele bugetare care vor aparea?

Presedintele Consiliului Fiscal a avertizat despre "socul" pe care il vor produce aceste masuri continute de proiectul de Cod Fiscal al PSD, exprimandu-si totodata indoiala ca vor creste colectarile la buget atat de mult precum crede ministrul de Finante, Darius Valcov. Si planul lui Valcov erau tocmai colectarile mult crescute.

E un fel de poker - sunt sanse sa ai o "mana buna", dar foarte mici. Cel mai probabil, nu iti va iesi, adica deficitele aduse de Codul Fiscal propus de PSD nu vor putea fi acoperite.

Nu isi pune nimeni problema de ce PNL, care e in Opozitie, nu propune reduceri mai mari (per total, nu pe fiecare in parte) de taxe si impozite sau macar egale cu ale PSD? Raspunsul e simplu: pentru ca ar fi populism.

Trebuie reamintita si declansarea procedurii de dezechilibru economic pentru Romania, de catre Comisia Europeana, ceea ce arata ca poate n-ar fi momentul sa ne jucam cu soarta economiei.

A doua problema e ca toate masurile pe care Guvernul Ponta spune ca le va implementa nu sunt doar riscante prin ele insusi, ci si prin faptul ca nu vor mai avea "plasa de siguranta". Premierul a anuntat ca vrea sa renunte la acordul preventiv cu FMI (care de data asta nu mai presupune un imprumut) si sa renegocieze celebrul MTO (Medium Term Objective) pe care ne-am angajat in fata Comisiei Europene sa-l respectam. Acestea ofereau credibilitate Romaniei in ochii investitorilor.

Fara aceste angajamente si, in acelasi timp, facand reduceri de peste tot, mi-e teama ca risti prea mult soarta tarii, exact ca la poker. Cum va explica Ponta modul in care va reusi sa faca lucrurile astea? Sau sunt niste masuri pe care nu are de gand sa le explice pentru ca nu crede ca guvernul sau le va implementa?

Costel Alexe este deputat si presedintele Tineretului National Liberal

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#PSD cod fiscal, #taxe impozite PSD, #PNL cod fiscal , #fiscal