Mafia medicamentelor oncologice: ANAF, dezvaluiri despre cum erau decontate vacantele medicilor

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 10:40
6586 citiri
Mafia medicamentelor oncologice: ANAF, dezvaluiri despre cum erau decontate vacantele medicilor
Foto: Ziare.com

Cazul coruptiei in domeniul medicamentelor pentru tratarea cancerului, dezvaluit zilele trecute de Directia Nationala Anticoruptie, a fost si in vizorul Fiscului, care a aratat ca medicii si farmacistii ce recomandau anumite medicamente primeau la schimb excursii, care erau decontate indirect de casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) a anuntat ca a efectuat, in lunile martie si aprilie 2015, verificari asupra documentelor prezentate de unele societati comerciale avand ca domeniu de activitate productia si distributia de medicamente, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Inspectorii au constat ca, in perioada 01.01.2013 - 31.12.2014, acestea au desfasurat relatii comerciale cu diversi furnizori - societati de turism, de la care au achizitionat pachete de servicii pentru anumite persoane, in special medici, cu privire la care exista suspiciuni ca au reprezentat in fapt recompensari aferente sprijinului acordat pentru administrarea catre pacienti a produselor pe care le comercializeaza.

Vacante pentru medici pe banii firmelor de medicamente: Sefa Sectiei de Oncologie Sibiu admite, dar se declara nevinovata

"Astfel, s-a constatat ca au fost inregistrate in evidenta contabila facturi reprezentand contravaloarea unor prestari de servicii turistice - participarea la diverse evenimente, conferinte, congrese in tara sau strainatate sau organizarea unor astfel de conferinte, persoanele participante fiind in principal personal medical, unele dintre evenimentele facturate in fapt nerealizandu-se (spre ex. deplasari la Ottawa, San Diego, Brasov, Iasi, Sibiu) sau fiind doar decontarea unor deplasari cu scop turistic (Paris, Las Vegas).

Facturile inregistrate in evidenta contabila de catre producatorii si distribuitorii de medicamente au fost emise de societatile de turism in baza unor documente justificative fictive, in baza carora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata, si implicit de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit", se arata in comunicatul DGAF.

Pe de alta parte, au fost verificate achizitiile inregistrate de producatorii si distribuitorii de medicamente, reprezentand contravaloarea unor studii clinice efectuate de personal medical din diferite unitati sanitare privind monitorizarea pacientilor carora le sunt administrate medicamente produse de aceste societati, constatandu-se ca "facturile inregistrate in evidentele contabile au fost emise in baza unor documente justificative sumare, prin care nu sunt detaliate concret activitatile aferente serviciilor prestate, astfel incat nu se poate certifica realitatea lor".

Ce spune presedintele CNAS

Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a precizat, pentru Realitatea TV, legat de acest dosar, ca daca retetele respective au fost emise pe numele unor persoane bolnave de cancer, CNAS este obligata sa le deconteze, dar ca institutia nu poate verifica daca medicamentele au fost ridicate sau nu.

Totusi, el a spus ca poate verifica daca persoanele pe numele carora s-a emis reteta sunt asigurare, daca sunt in viata la acel moment sau nu. "Si in programele nationale si persoanele care nu sunt asigurare intra ca fiind asigurare", a explicat seful CNAS.

Perchezitii de amploare facute de DNA

Procurorii DNA au efectuat marti perchezitii in 61 de locatii situate in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, intr-un dosar privind fapte de coruptie comise in perioada 2012-2015.

Perchezitii de amploare la medici si farmacisti. Reactia ministrului Sanatatii

Actiunea a vizat persoane fizice, clinici oncologie din cadrul spitalelor judetene Sibiu, Zalau, Targu Mures, CJAS Salaj, Institutul Oncologic "Ion Chiricuta", Spitalul de zi Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, precum si firme si distribuitori de medicamente pentru cancer.

La acea vreme, surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectat au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

C.P.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
#coruptie medicamente cancer, #frauda medicamente cancer , #fiscal
Comentarii