Ziare.com

Modificari importante la Codul fiscal: Care sunt cele mai noi masuri aprobate de Guvern

de Camelia Sisea
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 07:11

   

Modificari importante la Codul fiscal: Care sunt cele mai noi masuri aprobate de Guvern
Cu aprobarea Fondului Monetar International, pe fondul accentuarii presiunilor bugetare, Guvernul a aprobat, concomitent cu noul buget, o serie de modificari fulger, insa importante, ale Codului fiscal.

Anuntate de pe o zi pe alta, desi Codul fiscal precizeaza ca "prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia", asa cum aminteste Consiliul fiscal, noutatile vizeaza in general noi taxe, majorarea altora, dar si unele masuri de combatere a evaziunii fiscale.

Modificarile au fost introduse prin OUG 8/2013 privind modificarea Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial pe 23 ianuarie 2013.

Taxe si suprataxe

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Guvernul va taxa cu 60% veniturile suplimentare obtinute de companiile de gaze ca urmare a dereglementarii preturilor din sector, proces ce duce automat la cresterea preturilor pentru consumatori, banii obtinuti astfel urmand sa fie folositi pentru subventionarea familiilor afectate de scumpiri, dar si pentru investitii si finantarea deficitului.

"Statul nu va mai subventiona pe toata lumea prin pret, ci va subventiona individual gospodariile cu venituri reduse", a explicat ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea.

Executivul estimeaza ca masura va aduce venituri suplimentare de 400 miloane de lei, din care 150 de milioane vor primi consumatorii vulnerabili.

In ceea ce priveste posibilitatea ca suprataxarea companiilor se se reflecte la nivelul pretului final pentru consumator, Liviu Voinea apreciaza ca este o "chestiune de moralitate".

De asemenea, firmele cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, vor plati, pana la sfarsitul anului 2014, o taxa speciala de 0,5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri.

In plus, este introdusa o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, taxa impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014.

Combaterea evaziunii sau decimarea firmelor mici

Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor devine obligatoriu de la 1 februarie pentru toate firmele care realizeaza venituri mai mici de 65.000 de euro. Pana acum, sistemul era optional, iar plafonul veniturilor necesare optarii pentru impozitul pe venit era de 100.000 euro.

Firmele care au realizat venituri intre 65.001 euro si 100.000 euro si care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la modificarile aduse prin proiectul de ordonanta pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Reprezentantii sindicatelor si specialistii din domeniu considera ca masura va duce la cresterea numarului de falimente in randul firmelor mici, in conditiile in care multe dintre ele au inregistrat pierderi anul trecut.

Agricultorii devin contribuabili

Sfera de impozitare a agricultorilor persoane fizice este extinsa in functie de numarul animalelor pe care le cresc si de suprafata de teren detinuta si folosita pentru culturi, din care obtin venituri, impunand limite mai stricte pentru veniturile neimpozabile.

Mai exact, agricultorii care obtin venituri din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, vor plati un impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsa si pentru veniturile din silvicultura si piscicultura.

Anterior, persoanele fizice plateau un impozit de 7,5% pe declaratiile de vanzare.

Guvernul sustine ca astfel se va crea un mediu concurential care sa duca la eliminarea evaziunii fiscale din zona agriculturii.

Tigarile se scumpesc mai devreme

Calendarul de crestere a accizelor la tigarete a fost decalat cu trei luni, astfel incat majorarea sa fie aplicata in fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie ca in prezent, procedura urmand sa fie mentinuta pana in anul 2017 inclusiv.

Statul urmareste, astfel, sa obtina mai devreme incasari suplimentare la buget, insa principalul risc este ca masura sa stimuleze cresterea contrabandei, iar pierderile sa devanseze eventualele castiguri.

Mai mult, Guvernul a decis redefinirea berii din punct de vedere fiscal, acciza majorandu-se, in consecinta.

Alte modificari vizeaza domeniul impozitului pe profit, precum introducerea unei deduceri suplimentare de 50% in cazul cheltuielilor de cercetare dezvoltare sau deductibilitatii fiscale pentru amortizarea mijloacelor de transport cu cel mult 9 pasageri.

De asemenea, in privinta impozitului pe venitul din salarii, va fi considerat venit de natura salariala indemnizatia cu diurna ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice, indiferent de forma de organizare a celui ce acorda diurna, pentru care se datoreaza si asigurari sociale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8486 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Măi, amatorilor!

In legea codului fiscal scrie așa:
"ART. 4 Modificarea si completarea Codului fiscal
(1) Prezentul cod se modifică si se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni inainte de data intrării in vigoare a acesteia.
(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră in vigoare cu incepere din prima zi a anului următor celui in care a fost adoptată prin lege.

Deci măsurile astea sint perfect ilegale pentru că nu pot intra in vigoare inainte de 1 ianuarie 2014. Oare de ce nu le contestă nimeni?

 

Probabil indiferent de cat vor obtine veniturile firmelor

vor depasi 60.000 euro iar agricultorii nu vor mai produce nimic! Macar asa vor primi un ajutor social cert!

 

Unde sunteti voi sustinatorii usl-ului acum

Nu spuneti nimic v-au facut guvernantii.Votanine si o sa curga lapte si miere !!! ati votat ati muscat-o acu suferiti.la cat mai multe taxe pentru voi va doresc si schimbarea codului fiscal zilnic.Ei cu indemizatii de cazare de 4500 roni si cu salarii de 1000+ de euro iar voi fra.ieri.lor va-ati alex cu taxe majorate .saracirea populatiei scopul principalmal socialistilor.veti fi un popor de asistati.

ponta si bada lui de hoti

au mai gasit o metoda de jupuit romanul. Urmeaza impozitul pe respirat aerul, taxa de mers pe jos si amenda pt. depasirea vitezei legale la alergat.

 

Cine a aflat promisiunile electorale ale USL putea lesne banui ca

vor urma cresteri de taxe si in general de preturi!
Cim altfel ar fi putut satisface macar partial fidelizarea electoratului captiv al PSD?

 

@RN

Pai cine sa le conteste? Avocatul poporului e al lor, iar OUG-urile nu intra prin parlament sa zbiere opozitia de la tribune, oricum, cam tot degeaba!
Asa ca, taci din gura si plateste. Oricum, maine face Ponta o alta OUG, cum ca orice modificare la Codu' Fiscal, intra in vigoare incepand cu ziua de ieri a adoptarii in sedinta de guvern!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor