Ziare.com

Modificarile Codului Fiscal, facute prin derogare de la lege in ultimii 10 ani - Ponta a oficializat practica

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 15:15

   

Modificarile Codului Fiscal, facute prin derogare de la lege in ultimii 10 ani - Ponta a oficializat practica
Guvernul si-a conferit dreptul de a schimba Codul Fiscal nu doar prin lege cu sase luni inainte de aplicare, ci si prin ordonante care sa intre in vigoare in 15 zile de la adoptare, dupa ce Codul Fiscal a fost modificat in ultimii 10 ani aproape doar cu ordonante de urgenta, prin derogare de la lege.

Astfel, in proiectul Codului Fiscal aprobat, miercuri, de Guvern a fost introdusa o norma neprezentata in luna februarie, la primul proiect, si anume ca Legea Codului Fiscal sa poata fi modificata si prin ordonante.

"Prezentul Cod se modifica si se completeaza prin lege, ca act al Parlamentului, care intra in vigoare in termen de minim 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. In situatia in care modificarile si/sau completarile se adopta prin ordonante, se pot prevedea termene mai scurte de intrare in vigoare, dar nu mai putin de 15 zile de la data publicarii", este decizia Guvernului.

Guvernul a aprobat Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala - ce masuri ia si ce efecte asteapta

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Guvernul explica astfel ca este propus ca modificarea si completarea Codului Fiscal sa fie operate, "ca principiu general", prin lege, ca act al Parlamentului, care sa intre in vigoare in termen de minimum 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial, dar este prevazuta acum si posibilitatea de modificare prin ordonante ale Guvernului, cu termen de intrare in vigoare de minimum 15 zile de la data publicarii.

In prezent, legislatia permite modificarea Codului Fiscal numai prin lege, promovata cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare.

In practica, insa, Codul Fiscal a fost modificat in ultimii zece ani aproape de 100 ori, de cele mai multe ori prin ordonanta de urgenta aplicata la scurt timp dupa aprobare, prin derogare de la lege.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2620 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor