Ne va "manca" statul mai multi bani in 2015? Ce spun specialistii in fiscalitate

Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 08:05
5004 citiri
Ne va "manca" statul mai multi bani in 2015? Ce spun specialistii in fiscalitate

Anul 2015 ar putea fi unul fara evenimente majore in domeniul fiscal, daca Guvernul va reusi sa isi tina promisiunile, sustin specialistii.

Bugetul promulgat la finalul anului de presedintele Klaus Iohannis arata ca nu vor creste taxele si impozitele, insa situatia se poate schimba de pe o zi pe alta daca lucrurile nu merg conform planului.

Cel putin, aceasta este lectia pe care am invatat-o in decursul anului 2014.

Chiar daca principalele taxe (TVA, cota unica) nu au fost modificate, au aparut altele noi, precum controversata taxa pe stalp, supra-taxa pe carburanti, acestea fiind cele mai cunoscute de publicul larg si care, pe de alta parte, au generat un impact financiar semnificativ.

Taxe 2015: Fiscalitatea din Romania, caracterizata de incertitudine si lipsa de predictibilitate Interviu

"Poate cel mai bun exemplu privind modul in care statul a tratat mediul de afaceri din punct de vedere fiscal il reprezinta problema cursului la care vor fi calculate accizele in 2015 - o discutie amanata la nesfarsit, caracterizata de incertitudine si artificii de ordin fiscal.

Pe ansamblu, autoritatile au demonstrat inca o data politica paguboasa care a facut ca gradul de colectare al taxelor si impozitelor sa scada de la an la an, iar atractivitatea mediului de afaceri de la noi sa inregistreze un declin semnificativ raportat la tarile din jur", au comentat specialistii firmei de servicii financiare KeysFin, pentru Ziare.com.

Intr-adevar, au existat si masuri de relaxare fiscala (reducerea CAS si scutirea impozitului pe profitul reinvestit, de exemplu), insa acestea au palit in fata masurilor care au impovarat firmele si sistemul fiscal, sustin specialistii.

Ce trebuie sa se schimbe in 2015

Gabriel Sincu, director executiv la firma de consultanta financiara si audit EY Romania, sustine ca cele mai mari probleme sunt legate de impozitarea diferentiata a muncii in functie de modul in care aceasta este prestata si de nivelul ridicat al impozitelor indirecte (avem a doua cea mai ridicata cota a TVA in UE).

Taxe 2015: Probleme cu impozitarea diferentiata a muncii. Ce idee va ramane doar un vis frumos - Interviu

In consecinta, el asteapta o reforma profunda a Fiscului, precum si o schimbare drastica de mentalitate.

"Este nevoie de o reprofesionalizare a aparatului administrativ fiscal, de o optimizare a sistemelor si proceselor si de o abordare orientata catre rezultate. Asteptam concentrarea atentiei pe a gasi solutii de diminuare a evaziunii fiscale si schimbarea atitudinii agresive indreptata asupra contribuabililor buni-platnici", a explicat acesta pentru Ziare.com.

Predictibilitatea, cuvantul-cheie al anului 2015 in fiscalitate

Este necesara o schimbare fundamentala in ceea ce priveste abordarea fiscalitatii in Romania care sa aiba la baza o imbunatatire a mediului economic si calitatea vietii, a punctat pentru Ziare.com George Niculescu, specialist taxe.

S-a trecut la un model simplist de gandire. Avem o fiscalitate excesiva?

El considera ca solutiile sunt strans legate de o schimbare esentiala a vointei politice, ceea ce inseamna "o privire mult mai atenta asupra capitalul investitional, cu accent pe cel romanesc, schimbare care nu se poate face decat in timp, nu intr-o noapte".

"De asemenea, o legislatie mai clara si predictibilitatea, aspecte mentionate de toti specialistii in domeniu, sunt foarte importante", a incheiat acesta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxe 2015, #crestere taxe 2015, #bani stat 2015 , #fiscal