Ziare.com

Noi modificari aduse Codului Fiscal: 10 schimbari importante

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 19:34

   

Noi modificari aduse Codului Fiscal: 10 schimbari importante
In Monitorul Oficial a fost publicata, marti, o ordonanta de urgenta care aduce mai multe modificari ale Codului Fiscal.

Consultantii de la Benta Consult au detalitat, intr-un comunicat remis Ziare.com, care sunt cele mai importante 10 schimbari.

S-a schimbat schimbarea Codului Fiscal: Impozite de trei ori mai mari pentru PFA decat pentru microintreprindere

 • 1. Incepand cu 01 ianuarie 2016, impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%.

 • Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

  Aceasta cota redusa se aplica pentru toate dividendele distribuite acestor persoane fizice, incepand cu 01 ianuarie 2016, indiferent in ce exercitiu financiar s-a realizat profitul ce se distribuie.

  Foarte important: Daca persoana fizica ce incaseaza dividendul in anul 2016 realizeaza si alte venituri supuse contributiei de sanatate, cum ar fi venituri din salarii, din chirii, din activitati independente, in perioada fiscala a distribuirii dividendului, nu se plateste contributie de sanatate de 5,5% pentru aceste dividende (nu s-a abrogat art. 176 alin. (7) din noul Cod fiscal).

 • 2. Si dividendele platite unei alte persoane juridice sunt supuse aceleasi cote de impozit pe dividend de 5% incepand cu 01 ianuarie 2016.


 • Desigur, aceasta cota se aplica numai daca nu se beneficiaza de scutirea de impozit pe dividend.

  Se pastreaza si in anul 2016 scutirea de impozit pe dividend pentru dividendele platite de la o societate la o alta societate daca persoana juridica ce incaseaza dividendul detine mai mult de 10% din capitalul platitorului de dividend pe o perioada mai mare de un an, analizata la data platii dividendului.

 • 3. Plafonul cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderii se majoreaza la 100.000 euro, iar impozitul se aplica diferentiat, raportat la numarul de salariati ai societatii tip microintreprindere.


 • Incepand cu 01 ianuarie 2016, impozitul pe venitul microintreprinderii se aplica astfel, astfel:

  • 1 % pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
  • 2 % pentru microintreprinderile care au un salariat;
  • 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati.

  Nota: Daca pe parcursul unui trimestru, salariatii parasesc microintreprinderea, conditia de pastrare a aceluiasi nivel de impozitare este efectuarea unei angajari pana la finele trimestrului respectiv.

  De retinut: daca microintreprinderea realizeaza venituri din consultanta si management a caror pondere depaseste 20%, devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul urmator.

 • 4. Pentru livrarea apei potabile si a apei folosite la irigatii, se va utiliza o cota de TVA redusa la 9%.


 • Aceasta cota redusa de TVA trebuie privita in contextul faptului ca alimentarea cu apa a localitatii este considerata un serviciu din cadrul serviciilor de utilitati publice. Practic, cota de 9% nu se va aplica pentru toate serviciile de alimentatie cu apa si canalizare.

 • 5. Persoanele fizice - ce desfasoara activitati independente sau profesii libere - platesc (indiferent de situatia personala, respectiv asigurat/neasigurat sau salariat/nesalariat) contributia individuala la asigurarile sociale pensii de 10,5%, pe langa impozitul pe venitde 16% si contributia individuala la asigurarile de sanatate de 5,5%.


 • Aceasta plata de pensii nu asigura insa stagiul integral de cotizare, iar daca persoana fizica doreste sa iasa la pensie avand stagiul intreg de cotizare poate sa plateasca optional si contributia de 15,8%, contributia angajatorului la pensii.

  Ordonanta specifica mai exact ca optiunea persoanei fizice pentru plata contributiei integrale la pensii - in procent cumulat 26,3% - trebuie sa se exercite pana cel mai tarziu la data de 31 ianuarie. Se retine si plafonul maximal al bazei de calcul pentru contributia la pensii de 5 x salariu mediu pe economie.

  "Desigur, fiind o declaratie depusa la inceputul anului, nu putem cunoaste cu exactitate nivelul venitului realizat efectiv. Astfel, valoarea minima declarata pentru impunere este cel putin 35% din salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului", se arata in comunicat.

 • 6. Pana pe data de 31 martie 2016, persoanele fizice ce au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta la data de 31 decembrie 2015, au obligatia sa depuna declaratii la Directia de specialitate locala.


 • Retinem ca nu toate persoanele fizice au obligatia sa depuna aceasta declaratie, ci numai cele care considera ca folosesc aceste cladiri in activitati economice.

  Probabil, prin normele de aplicare vor fi detaliate criteriile in functie de care se apreciaza calitatea cladirilor in care se afla sedii de societati sau sediile de activitate ale persoanelor fizice autorizate.

  Foarte important: De asemenea, si societatile ce detin in proprietate o constructie la data de 31 decembrie 2015. Au obligatia sa depuna o declaratie cu impunerea cladirilor pana la acelasi termen.

 • 7. Cetatenii romani cu domiciliul in tara, ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt co-asigurati sau scutiti prin efectul legii de plata contributiei de sanatate, au obligatia ca - incepand cu data de 01 ianuarie 2016 - sa achite contributia de sanatate, calculata in procentul de 5,5% din salariul minim pe economie valabil la momentul platii.


 • Se detaliaza situatia romanilor care lucreaza in strainatate si isi pastreaza domiciliul in tara, implicit avand rezidenta fiscala in Romania.

  Daca aceasta categorie de persoane detine o asigurare de boala si maternitate - eliberata de un alt stat membru UE, din Spatiul economic european sau Confederatia elvetiana, sau de un alt stat cu care Romania are recunoscute acordurile de securitate sociala - aceste categorii de persoane nu au calitate de contribuabil la sistemul de sanatate romanesc.

 • 8. Sunt scutite de la aplicarea impozitului pe profit si veniturile realizate de gradinite si scoli in sistemul preuniversitar privat, comparativ doar cu universitatile private, asa cum le regaseam reglementate in Codul fiscal.


 • 9. Se adopta un impozit distinct datorat Consiliului local pentru remorcile si semiremorcile si care functioneaza independent.


 • Acesta creste progresiv de la suma de 9 lei - pentru remorca cu capacitate de pana la 1 tona - pana la suma de 64 lei pentru capacitatea de peste 5 tone.

 • 10. Se pastreaza impozitul pe spectacole in procent de 2% datorat bugetului local pentru spectacole de teatru, balet, opera, spectacole de circ sau competitii sportive.


 • Pentru restul oricarei activitati artistice se aplica o cota de 5%.

  In loc de concluzie

  • Ordonanta modifica si alte prevederi normative din noul Cod fiscal, fiind afectate nu mai putin de 45 de articole;
  • Se modifica de asemenea destul de semnificativ si noul Cod de procedura fiscala, aplicabil de la 01 ianuarie 2016.

  "Analizand actul normativ in integralitatea sa, putem sa afirmam ca acesta este unul binevenit si va aduce foloase celor aflati in sfera de aplicare", se arata in comunicat.

  C.P.
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 6946 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  1 comentariu
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Trai pe vatrai !!!

  In unanimitate sa votat noul Cod Fiscal de catre "parlament"!!!!
  Nici nu a inceput aplicarea lui si curg valuri,valuri "schimbarile importante" !!
  Avem un "parlament" alienat mintal care uita de la o zi la alta ce a facut?

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor