Noul Cod de Procedura Fiscala: Creste povara pentru contribuabili

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 12:05
6191 citiri
Noul Cod de Procedura Fiscala: Creste povara pentru contribuabili

Noul Cod de Procedura Fiscala, ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, aduce cele mai substantiale modificari din ultimii 12 ani.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, specialistii EY Romania remarca faptul ca exista si schimbari pozitive pentru contribuabili, dar si negative.

De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii

Ce masuri cuprinde Codul de Procedura Fiscala si cand intra in vigoare

Inspectia fiscala

O modificare pozitiva o reprezinta incetarea inspectiei fiscale in situatia in care aceasta depaseste dublul duratei legale de desfasurare.

Totusi, in cazul marilor contribuabili, o inspectie fiscala nu va putea depasi 1 an si sase luni, avand in vedere posibilitatea de suspendare a inspectiei doar pe o perioada de maxim 6 luni, arata specialistii EY Romania.

Penalitatea de nedeclarare

Pe de alta parte, un impact negativ il reprezinta introducerea penalitatii de nedeclarare, neexistand o diferentiere intre nedeclarare si sub-declarare. Astfel, nivelul accesoriilor pentru stabilirea de sume suplimentare la plata prin decizie de impunere ajunge din nou la 0.1% pe zi de intarziere (adica 36% pe an), se arata in comunicatul citat.

Rambursarea TVA

"Termenul legal in care urmeaza sa se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile in situatia solutionarii unui decont de TVA cu control anticipat. Mai mult, termenul de 90 de zile poate fi prelungit la randul sau cu inca 6 luni in situatia in care este necesara verificarea declaratiilor efectuate in sistemul VIES sau sunt necesare informatii de la autoritatile fiscale din alte state.

Se ajunge astfel la un termen legal de 9 luni in care se poate solutiona o cerere de rambursare a TVA, fara posibilitatea pentru contribuabil de a cere dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA", precizeaza Emanuel Bancila, liderul practicii de dispute si litigii fiscale din cadrul Radu si Asociatii, casa de avocatura asociata EY in Romania.

Termenul de prescriptie

O noua modificare importanta priveste curgerea termenului de prescriptie a dreptului organului de inspectie fiscala de a stabili obligatiile fiscale.

Astfel, daca pana acum termenul de 5 ani curgea de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala, existand diferente semnificative intre contribuabili si autoritatile fiscale in interpretarea momentului la care se considera ca s-a nascut creanta fiscala, prin modificarile aduse s-a dorit o clarificare a acestui moment, stabilindu-se ca data de inceput a termenului de prescriptie data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala.

"Rezulta ca, pentru taxele si impozitele pentru care baza impozabila se stabileste anual (impozit pe venit, impozit pe profit), autoritatea fiscala va putea efectua inspectia fiscala si stabili obligatii fiscale intr-un interval de 5 ani si 6 luni de la stabilirea acesteia (incheierea exercitiului financiar), iar pentru taxe si impozite pentru care baza impozabila se stabileste lunar (TVA), termenul poate fi si de 6 ani si 4 luni de la data stabilirii bazei impozabile (de exemplu pentru taxa aferenta lunii ianuarie) ", a mentionat Lucian Tanase, Manager in cadrul Radu si Asociatii, casa de avocatura asociata EY in Romania.

Procedura de contestare

in ceea ce priveste procedura de contestare, modificarile aduse prin Noul Cod de procedura fiscala reusesc, in mare masura, sa rezolve o serie de probleme practice.

"In primul rand, contribuabilul va dispune de un termen de 45 de zile pentru formularea contestatiei fiscale - termen mai generos fata de actuala reglementare, care permite astfel o pregatire mai temeinica a argumentatiei fiscale si juridice precum si identificarea eventualelor probe noi ce ar putea fi folosite impotriva actului contestat. In al doilea rand, salutam introducerea unei prevederi ce permite contribuabilului sa solicite sa-si sustina verbal contestatia fiscala in fata organului de solutionare.

Pe de alta parte insa, Noul Cod de procedura fiscala nu a mai preluat textul ce permitea contribuabilului sa conteste inclusiv "lipsa actului", aspect ce poate genera interpretari contrare si viitoare dispute intre contribuabil si autoritati", a explicat Alex Slujitoru, Manager in cadrul Radu si Asociatii, casa de avocatura asociata EY in Romania.

C.P.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...