Noul Cod Fiscal: Cea mai lejera forma de impozitare a veniturilor

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 07:37
9995 citiri
Noul Cod Fiscal: Cea mai lejera forma de impozitare a veniturilor
Foto: Arhiva Ziare.com

In noul Cod Fiscal, microintreprinderea este cea mai lejera forma de impozitare a veniturilor realizate din activitati economice.

Ce reprezinta o microintreprindere conform noului Cod Fiscal?

Este o microintreprindere societatea infiintata conform Legii nr. 31/1990 privind societatile indiferent de forma de organizare ce indeplineste cumulativ conditiile:

  • realizeaza venituri impozabile intr-o suma mai mica de 65.000 euro calculata in lei la cursul de la data inchiderii exercitiului;
  • ponderea veniturilor din consultanta si management este mai mica de 20% in total venituri.

Se pot incadra in categoria de microintreprinderi majoritatea obiectelor de activitate desfasurate de societati in domeniul productiei, comertului sau prestarilor de servicii, cu cateva exceptii, respectiv nu pot fi microintreprinderi societatile ce au ca obiect de activitate:

  • a) desfasoara activitati in domeniul bancar;
  • b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
  • c) desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;
  • d) desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
  • Puterea si Opozitia s-au inteles: TVA de 20% din 2016. Ce se intampla cu celelalte taxe

    Antiteza relaxarii fiscale: Taxe pe locuinte si de 20 de ori mai mari, pentru TVA de 20%

    Noul Cod Fiscal: Pentru ce vom avea TVA de 5%

    Statul iti baga mana in buzunare, chiar daca sunt (teoretic) goale: Doua mari semne de intrebare

    Ce impozite datoreaza o microintreprindere?

    Cota generala de impozitare este de 3% aplicata asupra veniturilor impozabile cumulate. Exista si cateva categorii de venituri ale microintreprinderii ce sunt elemente de venit doar din punct de vedere contabil insa nu sunt impozitate fiscal.

    Anul 2016, ca si element de noutate, ne aduce un impozit pe venitul microintreprinderii in procent de 1% din veniturile impozabile ale microintreprinderii daca microintreprinderea are inregistrat un salariat iar fondatorii acesteia nu au mai detinut societati. Aceasta cota favorabila de impozitare se aplica in primele 24 luni de la inmatricularea persoanei juridice.

    Se prezuma ca societatea este infiintata pe un termen de functionare de minim 48 luni.

    Dividende

    Dupa incheierea exercitiului financiar si depunerea situatiilor financiare la autoritati, profiturile microintreprinderii pot fi distribuite sub forma de dividende catre participantii la societate.

    In anul 2016, impozitul pe dividendul platit persoanei fizice este de 16%. Daca dividendul este singurul venit al persoanei fizice se datoreaza si contributia la sanatate in procent de 5,5%. Aceasta se datoreaza numai daca persoana fizica nu este asigurata deja in sistemul de sanatate.

    Daca se pastreaza reglementarile adoptate prin noul Cod fiscal, rata de impozitare pentru veniturile din dividende scade la 5% in anul 2017, concomitent cu introducerea unei contributii la asigurarile de sanatate pentru veniturile din dividende de 5,5%.

    Sa speram ca nu vor aparea mai multe surprize si nu o sa mai avem obiceiul sa modificam Codul fiscal prin ordonanta data in ultimele zile ale anului, asa cum s-a intamplat in ultima perioada.

    Consultant fiscal,

    Auditor financiar,

    Adrian Benta

    Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
    Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
    Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
    Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
    Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
    Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
    #cod fiscal microintreprindere, #microintreprindere taxe , #fiscal