Ziare.com

Noul Cod Fiscal: Guvernul jongleaza cu fiscalitatea si face promisiuni pe care nu le-a tinut pana acum

de Constantin Pescaru
Joi, 19 Februarie 2015, ora 07:22

   

Noul Cod Fiscal: Guvernul jongleaza cu fiscalitatea si face promisiuni pe care nu le-a tinut pana acum
Guvernul a prezentat, in sedinta de miercuri, un proiect al noului Cod Fiscal, care contine insa masuri promise de Cabinetul Ponta inca de pe vremea cand PNL era la Putere ca parte din USL, alaturi de PSD.

Printre cele mai importante schimbari anuntate de Executiv se numara reducerea generala a TVA, scaderea TVA la produsele alimentare, reducerea cotei unice, scaderea contributiilor de asigurari sociale, dar si scutirea de la impozitare a dividendelor.

Insa aceste masuri incluse in noul proiect al Codului Fiscal sunt cuprinse si in Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016.

Mai mult, ele au fost aduse in discutie in repetate randuri in spatiul public si au fost avansate diverse termene, insa nu au fost puse in practica pana acum.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

TVA

La capitolul TVA, in noul proiect al Codului Fiscal prezentat de Guvern, sunt trecute urmatoarele modificari:

  • Reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% in prezent la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016
  • Reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% in prezent la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016
  • Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018.

Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%

Guvernul a identificat si motivele pentru care e nevoie de aceste masuri. Astfel, Romania este a 5-a tara din UE in ceea ce priveste cota standard de TVA (24%), dupa Ungaria, Danemarca, Croatia si Suedia.

Mai mult (si poate mai important), frauda fiscala din TVA a fost mai mare dupa majorarea acestei taxe, respectiv de la 3,4% din PIB in 2010 la 6,3% din PIB in 2012, dupa care s-a redus la 5,7% din PIB in 2013.

Evaluarea Guvernului arata ca masurile ar avea un impact bugetar net de minus 5,2 miliarde de lei pentru anul viitor, insa vor aduce mai multe beneficii, precum:

  • Crestere economica suplimentara de circa un punct procentual
  • Estimare de crestere a numarului locurilor de munca cu circa 145.000 in anul 2016 si cu circa 75 mii in urmatorii ani
  • Stimulare a mediului de afaceri datorata imbunatatirii fluxurilor de cash-flow
  • Reducerea evaziunii fiscale, apreciata la incasari suplimentare anuale de 0,5 miliarde de lei

Insa o reducere generala a TVA a fost ceruta de mult timp de oamenii de afaceri. In octombrie 2013, Ioan Niculae, presedintele Forumului Investitorilor Autohtoni, a declarat urmatoarele: "Cresterea TVA-ului a fost o mare greseala. (...) A insemnat o sarcina suplimentara enorma de cashflow (diferenta dintre incasarile si platile curente ale unei intreprinderi - n.red.) care pe unii i-a adus in faliment". In consecinta, el a cerut revenirea la nivelul de 19%.

Ioan Niculae: Cresterea TVA a fost o mare greseala

De altfel, subiectul reducerii TVA nu ii este strain premierului Victor Ponta. Cabinetul sau a reusit sa implementeze o astfel de masura intr-un singur sector, cel al panificatiei, unde a ajuns la 9%.

Reducerea TVA a scazut pretul painii, in medie, cu 6%. Painea s-a ieftinit mai mult la marii producatori (Video)

Dar guvernantii au inchis ochii la cererile altor industrii pe aceasta tema. Antreprenorii cu afaceri in sectorul carnii au insistat ca evaziunea fiscala este mai mare decat la paine si ca multe firme vor intra in faliment daca TVA nu va fi redusa la 9%.

Reducerea TVA la carne, amanata: Cei mai multi producatori vor falimenta. Dar nu intereseaza pe nimeni! - Interviu

Reactia lui Ponta? "Scaderea TVA la alte produse trebuie facuta, dar nu de la 1 ianuarie 2015, deoarece trebuie vazut care e impactul bugetar. A fost o promisune de a sprijini un sector mic, nesemnificativ, anume produsele bio. Ar fi un impact in minus de 15 milioane de lei la buget, deci mic. (...) Cred ca in 2015, daca vom avea incasari suplimentare, ne vom putea asuma si scaderea TVA la carne si alte produse, dar nu de la 1 ianuarie 2015", a spus Ponta, la finalul anului trecut.

Protest zgomotos la Ministerul de Finante legat de reducerea TVA

USL, in programul de guvernare pentru perioada 2013-2016, promitea ca "TVA va reveni la nivelul de 19%", in perioada mandatului.

Cota unica

Viziunea Cabinetului Ponta despre cota unica s-a modificat in timp. Astfel, in 2012, USL isi asuma prin programul de guvernare: "plafonul de 16% va fi pastrat si introducem, pe parcursul mandatului, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit".

Insa la scurt timp au aparut disensiuni intre liderii USL. In octombrie 2013, s-a adus in discutie cresterea cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul urmator. Insa liberalii s-au opus acestui scenariu, asa ca a ramas neschimbata.

Ministrul Finantelor: PNL iese de la guvernare, daca va creste cota unica (Video)

Dupa iesirea PNL de la guvernare, Guvernul a dat de inteles ca are in plan sa renunte la cota unica si sa introduca impozitul diferentiat. Ideea era cuprinsa in strategia bugetal-fiscala 2014-2016, publicata de Ministerul Finantelor pe 12 februarie 2014.

"Apreciez foarte mult ca azi s-a aflat un lucru pe care l-am stabilit in USL in urma cu 3 ani, l-am pus in acordul de parteneriat al aliantei, in programul de guvernare: nu creste cota unica de 16%, iar pentru anumite categorii de persoane defavorizate, vom incerca sa le reducem la 8% si la 12%", a transmis atunci Victor Ponta.

Guvernul vrea sa renunte la cota unica si sa reduca CAS

Un an nou, o alta razgandire. In proiectul noului Cod Fiscal elaborat de Executiv in 2015, cota unica ramane in vigoare, dar se propune micsorarea ei de la 16% la 14% de abia de la 1 ianuarie 2019.

Cota unica se modifica - Ce planuri are Ponta pentru urmatorii ani

Contributii si dividende

O alta masura de relaxare fiscala pusa pe masa de Guvernul Ponta inca din 2012 se referea la dividende, adica partea din profitul unei societati pe actiuni care revine fiecarui actionar la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, in raport cu actiunile pe care le poseda.

Iata ce prevedea programul de guvernare al USL: "Scutirea de impozitare, pe o perioada de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite in utilaje si echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorarii capitalului social la societatile unde sunt actionari, sau participarea la capitalul social al altor societati comerciale si care conduc la crearea de noi locuri de munca".

Ideea nu a fost implementata pana in prezent, dar a fost readusa in discutie odata cu noul proiect al Codului Fiscal. Documentul prevede eliminarea impozitului de 16% pe veniturile din dividende de la 1 ianuarie 2016.

Guvernul vrea sa elimine impozitul de 16% pe veniturile din dividende

De asemenea, dupa reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, intrata in vigoare la 1 octombrie 2014, Guvernul promite alte schimbari in acest domeniu. Astfel, potrivit noului proiect al Codului Fiscal, contributiile de asigurari sociale si cele de sanatate vor fi impuse la plata tuturor persoanelor fizice care realizeaza venituri, iar de la 1 ianuarie 2017 vor fi aplicate reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% si reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5%.

Ce promitea USL in 2012? Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, dar si reducerea integrala la plata CAS datorata de angajatori pentru un an de zile, pentru crearea de noi locuri de munca (cu conditia mentinerii locului de munca inca un an).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3681 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ponta și logica guvernării ca premier,

Ceva in sensul tacticii temporizării la fotbal,dar
fără tehnicieni de marcă,totul pare o tragere de timp.
Promisiunile in domeniul fiscal,ceva in genul unei
deșertificări a Saharei...
De fapt,incearcă să prindă in meandrele unui concret
al absurdului,activitățile unui viitor guvern liberal.
El și Valcu fac planuri și pe 2017,de parcă a revenit
la putere comuniștii...Copilul ăsta s-a făcut mare,dar la obiceiuri,se scaldă tot in apele trecutului apus.
Atenție liberali!E timpul să fiți cu adevărat sobrii,să propuneți moțiuni ce ating probleme vitale,tratate de ministerele lui Ponta ca pentru
oameni deznădăjduiți ce au uitat să inchidă gura...
Guvernarea Ponta,e la final.Ajutați-l să se decidă!

 

Culmea filozofiei fiscale "social-democrate"

Impozitarea pensiilor si eliminarea impozitarii dividendelor - Arata mai mult ca practicile coloniale din secolul 19 in care bastinasii erau dezavantajati de burghezia compradora care se sprijinea pe armata si pe influenta capitalului strain

 

In Europa sunt taxe mai mici ca in Romania!

Daca la aia se poate, se poate si la noi!
Nu pot romanii sa ramana cei mai oropsitzi din Europa, noi sa traim cel mai prooost, desi resursele noastre hranesc jumatate de Europa, petrolul si gazele romanesti ridica Austria, iar bancile straine fac profituri bunicele in Romania!

Dupa MARELE BAL MASCAT din familia Ponta , unde distinsele

rude ale dlui doctor, au dansat putin cu gardienii , smekerul de premier plecat o vreme in America dar , nevazut de nimeni , vrea sa dreaga busuiocul cu o cacialma, in care fericirea daruita de binefacatorul natiei , o sa apara cam pe la anul , daca o sa ploua cu malai si drob de sare , vorba unuia cu o biata capra .

Multe realizari are capsomanul , de la cresteri de pensii vazute la TV - Ghita & pisicul , reduceri de 50 de bani la TVA , autostrazi in cer si pe pamint cind zboara porckul ...bine ca nu a ne-a facut si noua ca celor din Comarnic .

Intrebarea ar fi de unde scoate banii care nu se vor strange la

buget?
De la FMI, UE, BM nu se mai poate imprumuta daca adopta astfel de masuri, de pe piata de capital costurile imprumuturilor vor fi mari daca rupe acordul cu FMI!
Si atunci spera cumva sa imprumute de la China sau Rusia?

 

...

...toate relaxarile fiscale, catralioanele de locuri noi de munca sunt in viitor, adica promisiuni ca doar nu-i doare gura; in schimb la mariri de alte taxe si/sau impozite sunt foarte priceputi iar astea se aplica pe loc...

Mai era unul,mai acum un sfert de veac,

Care,cand zicea că-ți dă,zicea.Iar cand zicea că-ți
ia,iți lua!

Oricum, cotele de impozit aberante nu au nicio relevanță, cată vreme

la fiecare control fiscal te mai taxează cu incă pe-atat! Deci, dacă ești vreun contribuabil cinstit, nu-ți face vreun plan de afaceri avand in vedere o cotă de impozitare de doar cei 16,5%, ci, de cel puțin 35% (calcul conform metodelor aiuristice de impozitare)!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor