Noul Cod Fiscal: Reorganizarea firmelor, o modificare din temelie si un examen trecut cu succes

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 08:30
8163 citiri
Noul Cod Fiscal: Reorganizarea firmelor, o modificare din temelie si un examen trecut cu succes
Foto: Arhiva personala Gabriel Techera

Inca de la aparitia sa in 2003, Codul Fiscal a introdus un regim special pentru operatiunile de reorganizare: fuziuni, divizari, achizitii.

Un regim confuz, generator de interpretari si de situatii aberante, cauzate, fie de simpla neintelegere a mecanismelor specifice reorganizarilor, fie de omisiuni inacceptabile, chiar si in vorbirea curenta, daramite intr-un text de lege.

Noul Cod vine cu modificari de substanta in aceasta zona si, lucru foarte important, rezolva in mare parte ambiguitatile din vechiul Cod. De aceea, o scurta analiza a noutatilor aduse este foarte utila.

Divizarea partiala si fuziunea prin absorbtie, neutre fiscal

Principiul care sta la baza regimului fiscal in materia reorganizarilor este neutralitatea fiscala. Simpla restructurare a afacerii, care implica atat transferuri patrimoniale la nivelul societatilor implicate, cat si schimburi de titluri de participare la nivelul actionarilor (altfel impozabile deopotriva), nu trebuie sa fie fiscalizata. Cu amendamentul ca acest regim este aplicabil doar anumitor specii de reorganizare.

Problema vechiului Cod era ca includea in categoria operatiunilor neutre fiscal doar divizarea totala, fuziunea prin contopire si preluarea afacerilor sau a societatilor prin swap, lasand pe dinafara, nejustificat (si in mod sigur fara intentie), cel mai frecvent utilizate tipuri de reorganizari: fuziunea prin absorbtie si divizarea partiala.

Noul Cod corecteaza aceasta scapare majora care a dat batai de cap mai bine de zece ani, incluzand si aceste clase de operatiuni printre cele neutre fiscal.

Relaxarea conditiilor privitoare la actionariat in cazul fuziunilor si divizarilor

Poate cele mai importante modificari aduse in materia reorganizarilor sunt cele referitoare la conditiile impuse acestor operatiuni in legatura cu actionariatul societatilor implicate.

Daca in ceea ce priveste divizarea partiala si fuziunea prin absorbtie normele de aplicare ale Codului Fiscal atenuau intr-o masura efectul omiterii lor printr-o trimitere vaga la Legea nr. 31/1990, in ceea ce priveste restrictiile legate de actionariatul societatilor implicate in reorganizari, lucrurile au fost din 2003 si pana astazi lasate la voia intamplarii.

Astfel, pentru ca divizarile sa fie neutre fiscal, prin definitie, participantii la persoana juridica divizata trebuiau sa beneficieze de distribuirea proportionala de titluri la persoanele juridice succesoare.

Definitia are o formulare cel putin nefericita, pentru ca nu spune doua lucruri esentiale:

- cu ce anume trebuie sa fie proportionala distribuirea?

- ce anume trebuie sa fie proportional, procesul de distribuire sau rezultatul distribuirii?

E adevarat ca, adresand intrebarea Fiscului, raspunsul primit era ca rezultatul distribuirii trebuie sa fie proportional cu procentul detinut in societatea divizata, si la fel raspundeau (din prudenta) si auditorii sau fiscalistii.

Dar nimeni nu stia sa raspunda la alte intrebari: Ce se intampla daca in procesul de divizare apar situatii de retragere a actionarilor? Sau daca, din pricina rotunjirilor, situatiile de actionariat se modifica prin divizare? Sau daca o parte din actionarii societatii divizate nu vor sa devina asociati in societatea infiintata prin divizare? O situatie absolut normala daca aceasta este o societate cu raspundere limitata.

Toate aceste situatii conduc, in mod evident, la modificari ale structurii de actionariat care fac ca divizarea sa fie neproportionala, in aceasta interpretare.

Asadar, sunt aceste operatiuni neutre fiscal sau nu?

Intrebarea este perfect legitima, pentru ca in toate cazurile de exceptie prezentate mai sus, procesul de distribuire poate fi proportional cu procentul detinut in societatea divizata, dar in mod cert rezultatul distribuirii nu mai este proportional.

Facand o scurta paranteza, textul directivei europene care reglementeaza operatiunile de reorganizare transfrontaliere (Directiva 2009/133/CE privind regimul fiscal comun care se aplica fuziunilor, divizarilor, divizarilor partiale, cesionarii de active si schimburilor de actiuni intre societatile din state membre diferite si transferului sediului social al unei SE sau SCE intre statele membre) impune conditia distribuirii pe baza de proportionalitate.

Desi deficitar in aceeasi masura, prin simpla inlocuire a distribuirii proportionale cu distribuirea pe baza de proportionalitate, toate situatiile de exceptie semnalate mai sus intra in categoria celor neutre fiscal.

Noul Cod Fiscal vine si inlatura complet ambiguitatea textului, eliminand cu totul cerinta de proportionalitate.

In cazul fuziunilor, pe langa situatia in care se inregistreaza retrageri din societate in baza prevederilor legale, alte trei variante nu erau incluse, fara absolut nicio justificare logica sau economica, intre cele neutre fiscal: cazul societatii absorbite cu activ net negativ, cazul societatii absorbite detinute in proportie de 100% de societatea absorbanta si cazul fuziunii in care, din cauza ratei de schimb, actionarii cu numar mic de actiuni nu dobandesc la schimb actiuni in societatea absorbanta.

La fel ca in cazul divizarilor, aceste situatii de exceptie nu se pliaza pe definitia fuziunii din vechiul Cod Fiscal, motiv pentru care exista riscul de fiscalizare.

Desi mai putin clar ca in privinta divizarilor, prin faptul ca in noul Cod a fost eliminata conditia ca participantii sa primeasca titluri la societatea absorbanta (noul text vorbeste despre emiterea de titluri catre acestia), toate cele patru situatii enumerate mai sus devin neutre fiscal.

Corectarea prevederilor privitoare la achizitiile de afaceri prin swap

In fine, ultima dintre situatiile in care noul Cod Fiscal corecteaza o scapare a vechiului Cod este cea a swap-ului actiuni contra afacere.

Textul in vigoare astazi prevede ca achizitia unei activitati economice a unei societati doar in schimbul unor titluri de participare este neutra fiscal, omitand sa spuna ca titlurile date in schimb trebuie sa fie emise chiar de societatea achizitoare si nu actiuni Microsoft sau ale unei societati in prag de faliment!

Printr-o precizare binevenita, noul Cod restabileste si aici normalitatea: preluarea unei afaceri la schimb cu titluri de participare este neutra fiscal, daca titlurile in cauza sunt emise chiar de societatea beneficiara a swap-ului in schimbul patrimoniului preluat.

Tragand linie, noul Cod Fiscal lamureste dintr-un foc toate ambiguitatile privitoare la incadrarea operatiunilor de reorganizare in categoria operatiunilor neutre fiscal.

Desi nu este perfect (ar fi fost mult mai bine daca in cazul divizarilor ar fi fost mentinuta conditia de proportionalitate definita, insa, in raport cu valorile de piata ale patrimoniilor implicate, si, de asemenea, daca in cazul fuziunilor ar fi fost introdusa o formulare care sa includa in clar mai multe situatii practice in categoria operatiunilor ce beneficiaza de regimul de neutralitate fiscala), noul Cod reprezinta un mare pas inainte in ceea ce priveste regimul fiscal aplicabil reorganizarilor.

Este de asteptat ca mediul de afaceri sa reactioneze pozitiv, iar efectul va fi ca vom asista la o perioada in care multe idei de reorganizare, care au murit din fasa din pricina riscului de fiscalizare nejustificata economic, sa fie repuse pe ordinea de zi a societatilor romanesti.

In concluzie, un examen trecut cu succes de specialistii din Ministerul Finantelor Publice, care au lucrat la redactarea acestor prevederi.

Gabriel TECHERA

exalex.co

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#cod fiscal reorganizare firme, #Codul Fiscal fuziune firme , #fiscal