Ziare.com

Noul Cod Fiscal va duce la incalcarea tratatelor europene? Teodorovici face lumina

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 13:05

   

Noul Cod Fiscal va duce la incalcarea tratatelor europene? Teodorovici face lumina
Deficitul bugetar va depasi tinta asumata de Romania in discutiile cu institutiile financiare internationale, de 1,2% din PIB in 2016, ca urmare a aplicarii noului Cod Fiscal, insa se va plasa sub obiectivul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in cadrul dezbaterilor finale din plenul Camerei Deputatilor pentru aprobarea Codului Fiscal.

"Deficitul va mai mare decat cel asumat, dar ramane sub limita de la Maastricht de 3% din PIB. Mesajul pentru partenerii nostri externi este ca Romania este hotarata sa mentina acest deficit sub 3%", a explicat Teodorovici.

Cum va vota PNL pe Codul Fiscal si de Procedura Fiscala

Potrivit acestuia, dupa aplicarea noii legislatii fiscale, Romania va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeana, si una dintre cele mai mari medii ale TVA, in randul tarilor cu cele mai mici cote generale de TVA si cele mai mici medii din Europa.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Ministrul Finantelor a reamintit ca impactul bugetar total in urma aplicarii noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei.

Eugen Teodorovici declara, saptamana trecuta, ca dezbaterile parlamentare pe marginea Codului Fiscal vor fi finalizate pana la finalul acestei luni, insa documentul nu va fi aprobat fara acordul Comisiei Europene si Fondului Monetar International.

Cele doua institutii sustin ca aplicarea tuturor masurilor de reducere a taxelor propuse, incepand de anul viitor, va duce la dezechilibre bugetare importante.

Reducerea TVA: Avertismentul venit de la Bruxelles

Ce masuri contine noul Cod Fiscal

Deputatii din Comisia pentru buget, finante si banci au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scaderea la 19% a cotei standard de TVA incepand de anul viitor. Initial, TVA urma sa scada la 20% incepand de anul viitor si la 18% din 2018.

TVA de 19%? Comisia de buget a aprobat in unanimitate Codul fiscal - urmeaza votul deputatilor

De asemenea, impozitul pe constructii speciale urmeaza sa fie eliminat din 2016, iar cota unica de impozitare ar putea scadea de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.

Alte modificari vor fi aplicate pentru sectorul microintreprinderilor, unde cota de impozitare pentru cele fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit.

Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului-dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.

Contributiile de asigurari sociale la angajat urmeaza sa se reduca de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1226 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor