Opinii: Pazea, vine Fiscul

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 10:18
2212 citiri
Opinii: Pazea, vine Fiscul

In ansamblul eforturilor de eradicare a evaziunii fiscale, Ministerul Finantelor, prin vocea autorizata a sefului ANAF, anunta cu surle si trambite o ofensiva nemaivazuta impotriva celor care afiseaza o bogatie suspecta in comparatie cu veniturile declarate.

Desi recunoaste cu sinceritate ca inca habar nu are cum va putea depista evaziunea unor indivizi care, desi nu au nici macar un loc de munca, isi construiesc vile somptuoase, circula in masini de ultima generatie si cheltuiesc in baruri sume exorbitante, ne asigura ca va fi vai si amar de cei care nu pot dovedi provenienta opulentei.

Cum? Sumele nejustificate vor fi impozitate cu 16%

Pentru doar 16% organizam un intreg mecanism de control dotat cu personal, mijloace de evidenta, de urmarire, juristi care sa sustina in instanta pozitia agentiei, etc?

Sa fim seriosi. Platesti 16% daca nu esti evazionist

Evaziunea este o infractiune fiscala si evazionistul trebuie sa simta asta. Prins in aceasta ipostaza, el trebuie sa plateasca un impozit sanctional, de exemplu 90% din sumele ce nu pot fi justificate si sa fie pasibil si de privare de libertate.

In aceasta materie a evaziunii nu trebuie sa functioneze nici macar prezumtia de nevinovatie, suspectul de evaziune avand obligatia de a dovedi ca este nevinovat.

Pentru 16% sanctiune un evazionist nici nu se deranjeaza sa intre in legalitate, iar costurile functionarii ANAF sunt mai mari decat sumele eventual recuperate de la cei vinovati.

Al Capone, un criminal celebru, a putut fi stopat numai din cauza erorii de a nu putea dovedi ca si-a achitat impozitele pentru bogatia afisata.

Si in prezent in tarile civilizate unde se doreste in mod real stoparea evaziunii este suficient sa te afisezi cu o masina mai pricopsita ca si primesti o invitatie la fisc sa dovedesti provenienta sumei cu care ai achizitionat-o.

Paradoxal, in 1968, Romania comunista a adoptat celebra lege 18 de inspiratie capitalista, hulita si declarata abuziva de cei ce se stiau cu musca pe caciula, dar care nu a abuzat pe nimeni daca avea o justificare corecta a unor sume incriminate drept ilicit procurate.

Nu intamplator, legea 18/68 a fost una dintre primele reglementari abrogate de noul regim instaurat dupa Revolutie.

Cu o sinceritate dezarmanta si actualul nostrum presedinte a declarat cu emfaza ca a fost un evazionist inrait inaite de 1989 de parca incalcarea legilor fiscale ale statului in perioada comunista era un merit. De ce nu a fost prins si sanctionat nu ne-a marturisit inca. Poate alta data.

O replica actualizata a legii 18/68, care sa contina si recomandarile Uniunii Europene in domeniu ar trebui sa apara de urgenta si atunci am fi convinsi ca se doreste cu adevarat eradicarea flagelului evaziunii.

La fel ca si celebra ANI si acest mecanism ce se doreste sa intre in actiune de anul viitor este gandit din start sa nu deranjeze pe nimeni, dar sa ofere locuri de munca bine retribuite si o sursa inepuizabila de spagi unor clienti politici.

Evident nu se doreste o abordare serioasa, profesionista a acestei probleme a evaziunii deoarece multi dintre cei ce trebuie sa o puna in opera pot intra sub incidenta unei asemenea reglementari.

Singura modalitate prin care actuala administratie in frunte cel mai viguros reformator al institutiilor statului, marele si impetuosul nostru presedinte jucator ar putea sa convinga opinia publica de sinceritatea afirmatiilor si intentiilor ar fi sa incredinteze Politia Fiscala unui corp de experti straini, de exemplu nemti, nu inainte de adoptarea unor reglementari legale similare celor din occident in materia combaterii evaziunii.

Costurile externalizarii acestei activitati vor fi acoperite fara probleme din incasari, iar actiunea s-ar justifica atat prin lipsa de experienta a lucratorilor nostri, cat si de necesitatea pregatirii pentru trecerea la moneda euro.

Aceasta modalitate de abordare ar fi singura prin care am putea avea succes in lupta cu un fenomen economic extrem de complex.

La situatii extreme, masuri extreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#politie fiscala venituri, #evaziune fiscala corp control , #fiscal