Palma peste obrazul Guvernului: Noul Cod Fiscal, un risc urias pentru finantele Romaniei

Luni, 30 Martie 2015, ora 13:36
6229 citiri
Palma peste obrazul Guvernului: Noul Cod Fiscal, un risc urias pentru finantele Romaniei

Consiliul Fiscal a dat aviz negativ, luni, proiectului noului Cod Fiscal, care a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern.

"Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul Fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa", se arata in raportul institutiei.

Guvernul a aprobat Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala - ce masuri ia si ce efecte asteapta

Aceasta considera ca initiativa Guvernului de a rescrie Codul Fiscal este justificata si binevenita, date fiind modificarile foarte numeroase pe care acest document le-a suferit de-a lungul anilor, insa considera ca reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor sunt nesustenabile.

"Castigurile de eficienta in colectarea taxelor si a impozitelor si in cheltuirea banului public constituie o sursa valida de spatiu fiscal, insa acesta trebuie sa fie folosit in mod prudent si gradual, fara a pune in pericol echilibrele macroeconomice a caror prezervare reprezinta un ingredient esential al unui proces sustenabil de convergenta reala", avertizeaza Consiliul Fiscal.

Potrivit estimarilor institutiei, proiectul de modificare a Codului fiscal in forma sa actuala implica un risc extrem de deteriorare permanenta si de proportii a pozitiei finantelor publice ale Romaniei.

Estimarile Consiliului fiscal arata ca tara noastra nu se va incadra in limitele de deficit aprobate de Comisia Europeana, de 3% din PIB. Mai mult, ar pune frana progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010.

Asemenea evolutii sunt "in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale" la nivel european si international, arata Consiliul Fiscal.

In plus, este "imposibil de conciliat o asemenea evolutie proiectata a pozitiei finantelor publice cu obiectivul anuntat de catre Guvern de adoptare a euro in anul 2019", in conditiile in care estimarile Consiliului fiscal indica existenta unui deficit excesiv pentru anii urmatori in situatia aplicarii noului Cod Fiscal.

E momentul potrivit pentru o relaxare fiscala de proportii?

De asemenea, Consiliul Fiscal considera ca oportunitatea unei relaxari fiscale de asemenea proportii e discutabila.

"Romania risca sa intre din nou in capcana unei politici fiscale pro-ciclice, apasand pe acceleratie in faza de expansiune a ciclului economic si riscand sa fie constransa sa implementeze masuri de ajustare structurala intr-o inevitabila faza viitoare de recesiune.

Exista o cvasi-unanimitate in literatura recenta de specialitate in a identifica niveluri semnificativ mai ridicate ale multiplicatorilor fiscali in perioada de recesiune si valori reduse in perioada de expansiune, ceea ce inseamna ca beneficiile in materie de crestere economica suplimentara pe termen scurt ca urmare a unei relaxari fiscale pro-ciclice sunt depasite de costurile pe care o inevitabila consolidare fiscala le-ar putea genera in faza descendenta a ciclului economic, cum de altfel experienta Romaniei din ultimii 10 ani o demonstreaza din plin", se mai arata in analiza.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Consiliul Fiscal aviz negativ Cod Fiscal, #aviz negativ Cod Fiscal, #critici Cod Fiscal, #probleme Cod Fiscal , #fiscal