Paradisurile fiscale, vizate de masuri fara precedent

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 Iunie 2013, ora 18:57
3225 citiri
Paradisurile fiscale, vizate de masuri fara precedent

Paradisurile fiscale cu legaturi cu Uniunea Eurpeana sunt supuse presiunilor pentru a dezvalui cine si ce detine. Presiunile au loc inainte de o intalnire a liderilor G8, ai celor mai importante economii din lume, in Irlanda de Nord, luni.

Premierul britanic, David Cameron, gazda summitului G8, a anuntat ca zece protectorate britanice au cazut de acord sa creeze un registru al proprietarilor de fundatii, conturi si firme, scrie EU Observer.

Intelegerea se aplica urmatoarelor entitati: Bermuda, Insulele Virgine, Insulele Cayman, Gibraltar, Anguilla, Montserrat, Insulele Turks and Caicos, Jersey, Guernsey si Isle of Man.

Cameron a explicat ca este "important sa facem ordine in casa" pentru ca, "daca firmele nu isi platesc taxele sau cetatenii nu-si platesc taxele, suferim cu totii".

Efortul britanic este cel mai recent in acest sens, dupa ce SUA si UE au incept sa intreprinda actiuni pentru limitarea evaziunii fiscale.

In ianuarie, SUA au introdus legea Fatca, ce obliga bancile straine sa declare activele detinute de cetateni americani.

Comisia Europeana si liderii UE au promis sa creeze unul dintre cele mai dure regimuri de transparenta fiscala din lume, prin aprobarea unei noi legi fiscale pana la sfarsitul acestui an, continua publicatia citata.

Evolutiile pe acest plan vin dupa ce o scurgere masiva de date bancare a fost scoasa la iveala de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ). Proiectul ICIJ a provocat dezvaluiri scandaloase in Franta, Germania, SUA si Marea Britanie. ICIJ a creat o baza de date online, disponibila oricui, cu peste 100.000 de companii, conturi si fonduri secrete, create in paradisuri fiscale.

UE crede ca magnitudinea fraudei fiscale este de o mie de miliarde de euro.

"Adevarata scara a materialelor publicate de ICIJ arata cum sistemul financiar este facut sa lucreze impotriva intereselor cetatenilor obisnuiti din intreaga lume", s-a indignat Porter McConnell, seful Financial Transparency Coalition, un grup de sase ONG-uri pro-transparenta.

McConnell este de parere ca paradisurile fiscale trebuie sa faca publice registrele de proprietari si le cere liderilor globali ce se intalnesc luni in Irlanda de Nord sa se angajeze sa rezolve inadecvarile sistemului financiar.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#paradisuri fiscale presiuni dezvaluiri clienti, #paradisuri fiscale presiuni UE , #fiscal
Comentarii