Parlamentul a votat legea lui Serban Nicolae, care transforma insulele in paradis fiscal pentru cazinouri

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 15:09
8879 citiri
Parlamentul a votat legea lui Serban Nicolae, care transforma insulele in paradis fiscal pentru cazinouri

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege care prevede un regim fiscal derogatoriu, precum scutiri sau reduceri de taxe, pentru terenurile si constructiile din insule, grinduri si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica.

Au fost inregistrate 177 de voturi "pentru", 85 "impotriva" si noua abtineri.

Proiectul initiat de senatorul PSD Serban Nicolae instituie unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, constructiilor edificate pe acestea si activitatilor economice autorizate, fiind avute in vedere insulele, grindurile si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica, rezultate prin actiuni sau modificari naturale ale teritoriului ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica.

Aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, iar pentru anumite activitati se aplica TVA redus la 5%.

Conform prevederilor adoptate, terenurile proprietate publica sau privata care fac obiectul acestei legi sunt insulele, grindurile si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica, rezultate prin actiuni sau modificari naturale ale teritoriului ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica.

Aceste terenuri se transmit in domeniul public sau privat al unitatilor administrativ-teritoriale. Regimul fiscal derogatoriu se aplica in mod corespunzator si constructiilor civile edificate pe aceste terenuri, daca sunt destinate exclusiv activitatilor economice.

Vor fi scutite de taxe inclusiv jocurile de noroc

Prin derogare de la Codul Fiscal, aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, cu respectarea legii in materia ajutorului de stat.

Regimul fiscal derogatoriu se aplica corespunzator terenurilor concesionate de catre unitatile administrativ-teritoriale daca sunt utilizate exclusiv pentru activitatile economice.

Activitatile economice ce se pot autoriza pe aceste terenuri sunt cele de productie de energie regenerabila, turism, agrement, alimentatie publica, comert cu amanuntul, jocuri de noroc, precum si servicii conexe acestora.

In privinta TVA, prin derogare de la Codul Fiscal, se aplica cota redusa de 5% asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si servicii: serviciile de alimentare cu apa si de canalizare; transportul de persoane si al bagajelor acestora; prestarea de servicii furnizate pentru curatarea strazilor, colectarea si tratarea deseurilor menajere, altele decat cele prestate de institutiile publice; livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru incalzirea urbana.

Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker si jocuri bingo desfasurate in sali de joc, astfel cum sunt definite de OUG 77/2009, mai prevede proiectul.

In limitele competentelor legale, autoritatile publice locale pot adopta masuri administrative, scutiri si alte facilitati, cu caracter temporar sau permanent, care sa contribuie la stimularea investitiilor si a dezvoltarii activitatilor economice, in conditiile prezentei legi.

Reprezentantii PNL si USR au criticat acest proiect, liberalii anuntand ca il vor ataca la Curtea Constitutionala.

"Se creeaza paradisuri fiscale pentru prieteni. Este vorba de rezolvarea unor interese de grup", a sustinut deputatul USR Stelian Ion.

Liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan, a informat ca PNL va contesta proiectul la Curtea Constitutionala. Ea a spus ca adoptarea proiectului nu respecta principiul bicameralismului.

"Aceasta lege transforma Belina intr-un paradis fiscal. PNL va contesta aceasta lege la Curtea Constitutionala, lege care a fost facuta pentru interesul direct al presedintelui PSD, Liviu Dragnea", a sustinut Turcan.

Citeste si: Tel Drum pierde procesul cu CJ Teleorman. Insula Belina ramane in administrarea Apelor Romane

Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect, asa ca legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut sâmbătă, 23 octombrie, o discuţie telefonică cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. În cadrul discuției, şeful social-democraţilor a...
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Sursa: AGERPRES