Pe cine ajuta inlocuirea cotei unice cu impozitul progresiv

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 16:09
5747 citiri
Pe cine ajuta inlocuirea cotei unice cu impozitul progresiv
Foto: Arhiva

Inlocuirea cotei unice cu impozitul diferentiat in trei trepte pare sa aiba efecte pozitive, contribuind la cresterea consumului la nivelul paturii celei mai sarace, a declarat, miercuri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"La prima vedere, masura anuntata de Guvern, de inlocuire a cotei unice cu impozitul diferentiat in trei trepte, pare sa aiba efecte pozitive. Primul efect pozitiv pe care il anticipam il reprezinta cresterea consumului la nivelul paturii celei mai sarace a populatiei, ca urmare a reducerii cu 25-50% a impozitului pe venitul salarial.

In ceea ce priveste eventualele pierderi la bugetul de stat, noi credem ca incasarile din TVA la produsele consumate vor fi mai mari decat pierderile determinate de scaderea impozitului pe venit. Nu in ultimul rand, masura va avea si un impact social pozitiv, pentru ca va creste puterea de cumparare a populatiei, ceea ce va duce la atenuarea saraciei", a spus Ovidiu Nicolescu.

https://ziare.com/impozit/fiscal/guvernul-vrea-sa-renunte-la-cota-unica-si-sa-reduca-cas-1282376

Potrivit acestuia, inlocuirea cotei unice cu impozitul diferentiat in trei trepte reprezinta si un avantaj politic pentru actuala coalitie de guvernare.

"Dupa punerea in aplicare a masurii de inlocuire a cotei unice cu impozitul diferentiat in trei trepte vor fi cateva milioane de persoane care vor da dovada de un atasament mai pronuntat pentru actuala coalitie de guvernare la viitoare alegeri europarlamentare si prezidentiale.

As vrea, totusi, sa subliniez ca inainte de punerea in aplicare a acestei masuri, ar fi trebuit realizat si un studiu de impact, pentru a se cuantifica exact avantajele, dar si consecintele asupra bugetului de stat si puterii de cumparare a populatiei", a mai spus presedintele CNIPMMR.

In strategia fiscal-bugetara 2014-2016 a Guvernului se mentioneaza ca impozitul diferentiat in trei trepte (8%, 12%, respectiv 16%), aplicat in functie de venit, va lua locul cotei unice. Nu este precizat, insa, momentul in care aceasta schimbare ar intra in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#efecte impozit diferentiat, #Guvern impozit diferentiat, #Guvern renunta cota unica, #Guvern impozit progresiv, #introducere impozit diferentiat , #fiscal