Ziare.com

Iohannis retrimite Codul Fiscal la Parlament si subliniaza riscurile pe termen lung

de Redactia Ziare.com
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 12:25

   

Iohannis retrimite Codul Fiscal la Parlament si subliniaza riscurile pe termen lung
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Codul Fiscal pentru reexaminare la Parlament.

"In materie fiscala, legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ.

Codul Fiscal agita spiritele - LIVE

In acest sens, in elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate. Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", anunta un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!Potrivit sursei citate, "bunastarea economica unanim dorita de toate fortele politice din Romania in beneficiul cetatenilor si al agentilor economici" poate fi atinsa doar printr-o abordare fiscal-bugetara "responsabila, predictibila pe termen lung, in concordanta cu obiectivele de crestere economica sustenabila".

Administratia Prezidentiala argumenteaza retrimiterea Codului Fiscal prin faptul ca o "simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare, pentru o cat mai rationala cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare".

"Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate.

Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod Fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara", mai precizeaza Administratia Prezidentiala.

Sursa citata opineaza ca punerea in aplicare a noului Cod Fiscal ar genera implicatii majore "la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale".

Punerea in aplicare a noului Cod fiscal inseamna ratarea MTO

"Conform evaluarilor Comisiei Europene si Fondului Monetar International, punerea in aplicare a noului Cod Fiscal atrage, in mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB si deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenta si Strategiei Fiscal-bugetare.

O asemenea dinamica denota instabilitate in abordarea fiscal-bugetara: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc.

In absenta unei ajustari negative de mare amploare pe latura cheltuielilor, cadrul fiscal-bugetar preconizat va fi incompatibil cu mentinerea procesului de consolidare fiscala si cu respectarea obiectivului bugetar pe termen mediu asumat de Guvern prin documentele oficiale de politica economica, respectiv prin Strategia Fiscal-bugetara 2015-2017 si prin Programul de Convergenta 2015 - 2018.

Cu alte cuvinte, prin noul Cod Fiscal se va inregistra o abatere semnificativa de la cadrul de stabilitate si predictibilitate asumat prin tratatele europene si legislatia interna.

In acest sens, se cuvine a fi subliniata diferenta majora dintre un deficit bugetar neintentionat, ca efect al unei dinamici economice nefavorabile, si un deficit bugetar deliberat, asa cum este cazul scenariului actual de politica fiscal-bugetara", continua comunicatul.

Riscuri externe si interne

Din perspectiva sustenabilitatii cadrului fiscal-bugetar, Administratia Prezidentiala semnaleaza o serie de riscuri interne si externe.

Astfel, in plan intern, riscurile si vulnerabilitatile "ar putea fi reprezentate, in primul rand, de revenirea la o politica fiscal-bugetara prociclica, intr-un moment cat se poate de nepotrivit, in care Romania are nevoie sa iasa pe termen lung din capcana politicilor prociclice, care induc crestere economica nesustenabila si dezechilibre masive in recesiune".

In al doilea rand, arata Administratia Prezidentiala, un alt risc este reprezentat de absenta unei corelari necesare intre prioritatile si politicile fiscale, pe de o parte, si prioritatile si politicile bugetare, pe de alta parte.

O consecinta a intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal poate fi si neglijarea unor prioritati bugetare asumate prin consens politic, cum ar fi obiectivul de crestere a bugetului pentru aparare la 2% din PIB pana in anul 2017, adauga sursa citata.

Alte riscuri si vulnerabilitati, arata Administratia Prezidentiala, ar putea decurge din contextul european si international actual, in care "situatia economica a Greciei genereaza incertitudini majore, nu doar in zona euro, iar pietele financiare globale pot resimti socuri si caderi dintre cele mai puternice. In acest context, riscul de finantare ar putea creste semnificativ. Totodata, semnalam ca promovarea unui model economic axat pe cresterea consumului in dauna investitiilor ar putea supralicita aportul consumului la cresterea economica si, in plus, ar putea afecta si competitivitatea si balanta externa a Romaniei. Nu in ultimul rand, actualul scenariu fiscal-bugetar ar putea afecta obiectivul asumat explicit de catre Guvern privind aderarea la zona euro.

In eventualitatea si in functie de amploarea materializarii acestor riscuri, situatia macroeconomica a Romaniei ar putea suferi o deteriorare apreciabila si, posibil, de lunga durata, fapt ce ar atrage necesitatea unor ajustari costisitoare in plan fiscal-bugetar".

Obligatii in UE

Presedintele Iohannis mai arata ca tara noastra, ca stat membru UE, Romania si-a asumat o serie de obligatii in vederea respectarii unor indicatori fiscali-bugetari.

" (...) Prin inducerea unui deficit bugetar semnificativ mai mare se ignora angajamentele bugetare asumate de Romania la nivel european. In contextul economic actual, consideram ca implementarea noului Cod fiscal comporta serioase rezerve de oportunitate, avand in vedere, in principal, reversarea procesului de consolidare fiscala, realizare pe care Romania a obtinut-o, in perioada post-criza, cu ajustari si eforturi semnificative", mai arata Administratia Prezidentiala.

In document se aminteste si de faptul ca noul Cod Fiscal a fost respins de Consiliul Fiscal.

"Ca urmare a obligatiilor asumate de Romania cu privire la deficitul bugetar, in plan intern a fost adoptata Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, ce consacra principii de disciplina bugetara similare reglementarilor europene in materie. Potrivit acestui act normativ, Guvernul are obligatia de a conduce politica fiscal-bugetara in mod prudent si de a gestiona resursele si obligatiile bugetare, precum si riscurile fiscale de o maniera care sa asigure sustenabilitatea pozitiei fiscale pe termen mediu si lung (art. 4 din Legea nr. 69/2010). Acelasi act normativ stabileste obiectivele si regulile politicii fiscal-bugetare, precum si mecanismele de corectie in caz de deviere de la obiectivul bugetar pe termen mediu sau de la calendarul de ajustare (art. 5-14 din Legea nr. 69/2010).

Prin consecintele pe care le poate antrena intrarea in vigoare, noul Cod fiscal vine in contradictie cu principiile instituite de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, fiind ignorat chiar scopul avut in vedere de legiuitor, respectiv acela de a derula politici fiscal-bugetare responsabile, prudente, in contextul economic actual, care sa permita cadrului fiscal-bugetar acomodarea rapida la o serie de socuri si incertitudini de pe pietele financiare si din economia globala", conchide sursa citata.

Initial, surse implicate in procesul de analiza a Codului Fiscal declarasera, la inceputul saptamanii, pentru Ziare.com, ca exista mai multe modificari pe care Administratia Prezidentiala le va face proiectului votat in Parlament. Contactata pentru a confirma, sefa biroului de presa de la Cotroceni ne-a spus ca un anunt pe aceasta tema va fi facut in curand.

Schimb de replici Iohannis - Teodorovici

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si Klaus Iohannis au avut, vineri, un schimb de replici de cateva secunde in timp ce presedintele ii saluta pe membrii Guvernului prezenti la Cotroceni pentru depunerea juramantului de investire in functia de ministru al Transporturilor de catre Iulian Ghiocel Matache, fost secretar de stat in acelasi minister.

In momentul cand Iohannis a ajuns in dreptul lui Teodorovici, ministrul l-a intrebat: "Cum stam cu Codul Fiscal? Il promulgati?". "Vedem mai tarziu", a raspuns scurt Iohannis.

Miercuri, la un eveniment organizat la BNR, Klaus Iohannis a precizat ca analizeaza noul Cod Fiscal aprobat de Parlament "pentru a decide" daca il va promulga sau nu, dar a exprimat o serie de ingrijorari legate de acesta.

Codul Fiscal - folosit ca moneda in trocul dintre palate

"Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele prin simpla reducere a unor impozite (...) Nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face", a spus seful statului, adaugand ca reducerea de taxe "poate fi utila fara sa puna in pericol sustenabilitatea finantelor publice, consolidata cu eforturi serioase" in ultimii ani.

Ponta ii cere lui Iohannis sa promulge Codul Fiscal: Acum se pricepe si la asta

In replica, prim-ministrul Victor Ponta a reactionat vehement: "Sper ca presedintele sa nu faca vreo ambitie si sa se gandeasca la Romania si sa promulge Codul Fiscal. Acum presedintele se pricepe si la Codul Fiscal".

Codul Fiscal - folosit ca moneda in trocul dintre palate

Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala au fost adoptate recent, pe 24 iunie, de Camera Deputatilor, ca for decizional, aflandu-se de atunci pe masa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Printre masurile pe care le cuprinde Codul se numara reducerea TVA la 19%, eliminarea supraacizei de 7 eurocenti la carburanti si a asa-numitei "taxe pe stalp" pentru companii, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, estimand ca gaura creata in buget va fi de 12 miliarde de lei.

Comisia Europeana a transmis insa ca sunt ridicate "intrebari substantiale", in timp ce Fondul Monetar International a recomandat Guvernului sa se ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13930 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Valeleuuuuuuu!!

Urmeaza amenintarile procurorului comunist Ponta!! Presedintele sa se pregateasca se semneze hartii si hartiute prin care se angajeaza ca nu perturba activiatea PSD, guvernarnul Ponta si linistea premierului :)))!

 

MTO?

Din cate am citit si auzit, codul fiscal urmează sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Nu inteleg insă, de ce atata graba si discutii inutile.
Nu cumva graba cu care se cere promulgat ascunde niste hibe incă nedescoperite?

Cea mai mare hiba e ca apartine unui premier cu

mare potential penal si a unui guvern tiscit cu penali sau cu politicieni la limita legalitatii!!

despre ...hibe !

care crezi ca ar fi acele hibe si din partea cui ?

Ai citit si ai inteles ce vrea ?

Stii legislatia tarilor prospere?

kaput iohhanis

neamtu e vai de mama lui... una zice ,alta face... ce v-am tras-o fraierilor! mercedes nou de 120 mii de euroi ,vila de milioane , sunt primul turist al europei... e grele dom primar ! una e sa conduci un orasel ca sibiu ,alta e o tara...

 

Kaput ponta! Kaput PSD!

Macar de-ar fi atat de ferm Iohannis cu toate potlogariile psd-iste! Cand spune ca vrea un guvern al lui, de fapt vrea un guvern format din oameni cinstiti, un premier care sa nu vrea sa-l fenteze la fiecare pas, care sa vrea sa fie sef peste tara, peste presedinte, care cauta scandal. Presedintele si premierul trebuie sa fie o echipa, sa colaboreze. Cu penalul ponta e imposibil fiindca el apara interesele mafiotilor, fiindca parlamentul e plin de penali, fiindca baronii vor sa fure in continuare.

...si nemtii mint!

Klaus Mause una a spus in campanie si alta face! Pai,mai,bazbuzucule,daca te doare de tarisoara asta de ce cheltui atatea bani cu vila in care vrei sa locuiesti?

relax

Relaxarea fiscala e necesara, dar ea trebuie sa fie sustenabila. Cresterea economica e mica si un pic intamplatoare. Excedentul bugetar cu care se lauda guvernul e datorat biciului ANAF, dar mai ales taierii cheltuielilor cu investitiile publice. Iar pe langa relaxare, politicienii vor si mariri de alte venituri salariale. Anul 2015 seamana cu anul 2008 in care era o avalansa de cresteri de venituri, salarii, pensii, de parca atinsesem apogeul dezvoltarii sau venea sfarsitul lumii. Si a venit, un mare gol, pentru care s-a platit un pret economic si politic greu. Cu cat ai mai multi penali in frunte, cu atat mai darnici sunt, caci trebuie sa scoata si ei voturi cumva, nu? Numai ca ei sunt darnici pe banii nostri. Uitati-va la greci: pe guvernantii din ultimii 20 de ani cred ca i-au zeificat o perioada, iar acum i-ar linsa de i-ar intalni.

 

Sa dam cezarului ce e al cezarului !

codul fiscal a fost aprobat in unalimitate in parlament , a fost trecut prin comisia economica ...dezbatut in public de econmisti de marca care au considerat ca e un lucru excelent!!! atunci ? ce experimente ? daca nu se faceau "experimente " eram inca in epoca de piatra... comparatia cu grecia e lovita de nulitate ... acolo e vorba de altceva!

care "economisti de marca"?

???

Guvern de crimiali, guvern iresponsabili, guvern extremist/populist

Natangii astea ce guverneaza au gandit ce pun in locul banilor la buget, scazand tva/ul,acciza la combustibil, taxa pe stalp si mai stiu eu ce populisme aruca pe piata, stiind caci se apropie alegerile ? Da, daca ar fi dat o lege in paralel unde noii angajati sa fie scutiti de texe si inpozite la fel si angajatorul, pe o perioada de 5 ani. O scutire de taxe si inpozite ptr. noii interprinzatori ptr 5 ani etc. Ori inpotentii astea ce ne guverneaza se gandesc cum fac sa mai ramana la putere. Noroc ca presedintele Iohannis a deschis ochii la timp si a ascultat de guvernatorul tarii Isarescu.

 

PSD fuge de raspundere. Ca de obicei

Plagiatorul ar fi vrut ca Johannis sa semneze fara nicio obiectie, astfel incat, in caz de esec , sa arunce imediat vina (si) pe Johannis care a sprijinit, a fost incantat si si.a asumat raspunderea alaturi de PSD pt noul Cod fiscal..
Bineinteles ca PSD poate sa retrimita maine inapoi codul, fara sa modifice nici macar o virgula , iar Johannis il va semna pt ca este obligat de lege..
Insa, din cauza motivelor de mai sus, PSD este furios ca nu i-a iesit smecheria "din prima"

 

miscare politica

Psd poate iesi de la guvernare si marca puncte electorale. numai ca ponta va dispare politic. Ce aleg? Ciolanul de azi sau cel de la anul?

 

Mai Viorele, ghiocel socialist, dar de MTO te-a injurat Iohannis

sau nu? Hai, spune-ne cu cuvintele tale, ce ai simtit cand s-a sters pe picioare cu codul tau financiar (si al dansatorului de la discoteca de partid)?

Ai dat din piciorus, ca dl. Goe?
Ai grija la menisc, sa nu-ti sara rotulele iar!
Pe cine o sa mai ironizez eu, mai Viorele, dupa ce te infunda DNA la racoare? Din ce mai traiesc daca nu mai postez aici? Nu ma lasa Viorele, agata-te de scaun !!!

 

Despre comemtariile contradictorii actuale, gen:premier-presedinte

Despre comemtariile contradictorii, in cazul PREMIER - PRESEDINTE.

kaput iohhanis

neamtu e vai de mama lui... una zice ,alta face... ce v-am tras-o fraierilor! mercedes nou de 120 mii de euroi ,vila de milioane , sunt primul turist al europei... e grele dom primar ! una e sa conduci un orasel ca sibiu ,alta e o tara...

Kaput ponta! Kaput PSD!

Macar de-ar fi atat de ferm Iohannis cu toate potlogariile psd-iste! Cand spune ca vrea un guvern al lui, de fapt vrea un guvern format din oameni cinstiti, un premier care sa nu vrea sa-l fenteze la fiecare pas, care sa vrea sa fie sef peste tara, peste presedinte, care cauta scandal. Presedintele si premierul trebuie sa fie o echipa, sa colaboreze. Cu penalul ponta e imposibil fiindca el apara interesele mafiotilor, fiindca parlamentul e plin de penali, fiindca baronii vor sa fure in continuare.

In duelul de-acum, premier-presedinte,

Surprindem chiar, discutii, de tribunal,

Totusi, nu conteaza cine si ce minte,

Dar, cu ce rost vorbesti...de un penal?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor