Presedintele PMP: Codul Fiscal, proiect USL pentru USL, la pachet cu noi taxe si majorari

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 22:05
3008 citiri
Presedintele PMP: Codul Fiscal, proiect USL pentru USL, la pachet cu noi taxe si majorari

Presedintele PMP, Eugen Tomac, spune ca noul Cod Fiscal, votat joi in Parlament, vine la pachet cu o serie de noi taxe sau majorari, mai multa daunatoare decat profitabile pe termen lung.

"Inteleg ca adoptarea in Parlament a noului Cod Fiscal este motiv de mare bucurie. PNL si PSD s-au felicitat reciproc pentru cooperare si si-au multumit ca exista. Dincolo de asta, nimic!

Liderii politici s-au inghesuit in fata jurnalistilor sa anunte succesul acestui proiect de lege si sa vanda romanilor scenarii de viata ameliorate gratie 'relaxarii fiscale'. Nu spune nimeni, insa, ca aceasta 'relaxare' vine la pachet cu o serie de noi taxe sau majorari ale celor vechi, mai daunatoare decat profitabile capitalului uman pe termen lung", transmite Tomac, potrivit unui comunicat remis Ziare.com

Codul Fiscal, adoptat din nou in Parlament (Video)

Codul Fiscal dauneaza grav mediului antreprenorial

Liderul PMP vine si cu argumente in acest sens.

"Spre exemplu, PFA-urile (in jur de 650.000 in Romania), persoanele ce desfasoara activitati si profesii independente, vor fi nevoite sa plateasca contributii individuale la pensii (CAS) mai mari cu 10,5%, plafonate la nivelul de 5 salarii medii pe economie, iar persoanele care obtin venituri din drepturi de autor, dividende sau dobanzi vor fi obligate, mai nou, sa plateasca si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%) ", continua Tomac.

Mai mult, afirma acesta, impozitul pentru cladirile cu destinatie mixta, adica majoritatea sediilor sociale ale societatilor din categoria IMM-urilor sau sediul social al PFA-urilor, se majoreaza, ajungand la taxe de aproape 10 ori mai mari, respectiv in procent de 0,2% pana la 1,3% din valoarea constructiei. Nivelul va depinde de decizia consiliilor locale. Aceasta, in contextul in care 98% din IMM-urile din Romania au sediul social in apartamente, atrage el atentia.

Singurii parlamentari care au votat impotriva Codului Fiscal

In plus, firmele romanesti vor fi dezavantajate fata de cele din alte state in ceea ce priveste plata impozitelor pe dividente, mai afirma Eugen Tomac. "Daca o firma din Romania a fost deschisa de o societate din afara tarii este scutita de mai multe taxe si beneficiaza de o valoare mai mica a impozitului decat o firma autohtona. Stimularea investitiilor straine directe nu inseamna totusi favorizarea lor in detrimentul romanilor", se mai arata in comunicat.

"Cea mai mare inovatie a Codului Fiscal pare a fi faptul ca libera initiativa si spiritul antreprenorial au fost sacrificate chiar de cei care si-au construit identitatea revendicandu-le sus si tare. Impovarand PFA-urile, IMM-urile si domeniul dreptului de autor, USL nu face decat sa ingreuneze antreprenoriatul, domeniul literar, artistic sau stiintific, sectoare oricum, deja, mult prea vulnerabile", e de parere liderul PMP.

Taxe pe cladiri monument

Mediul antreprenorial nu este singurul "beneficiar" al masurilor prost gandite din Codul Fiscal, mai arata Eugen Tomac. "In ceea ce priveste monumentele istorice, desi exista un dezechilibru clar in prezent intre beneficiile acordate de stat proprietarilor si obligatiile impuse, USL a considerat oportuna si trecerea de la scutiri de impozite la o aplicare optionala.

Astfel, in numele descentralizarii, o autoritate locala poate decide sau nu sa acorde facilitatea fiscala unui monument de importanta nationala. Tinand cont de responsabilitatea de care stim ca da dovada administratia locala (vezi cazul cladirilor incadrate in clasa intai de risc seismic), nu putem decat anticipa un pericol mult mai mare pentru patrimoniul Romaniei", se mai arata in comunicat.

"Masuri neadaptate. Minciuni sincronizate"

"Cum putem obtine crestere economica sustenabila, cand singura reducere pe care o promovam este TVA-ul, iar in rest extindem baza de impozitare? Cresterea consumului nu aduce nici investitii straine directe si nici nu stimuleaza antreprenoriatul", e de parere Eugen Tomac.

Acest sustine ca Noul Cod Fiscal este un exercitiu de marketing politic, in care se prezinta doar beneficiie si se ignora cu desavarsire expunerea dezavantajelor. Din punctul sau de vedere, mecanismul este atat de usor pentru simplul fapt ca il sustine minciuna din fundal.

"Spre exemplu, situatia investitiilor nu este deloc asa de buna precum o prezinta Ponta pe toate scarile sau holurile unde mai ofera o declaratie. Ritmul de crestere a scazut considerabil. De asemenea, anul trecut, am avut scadere de 3%, asa ca acum suntem abia in revenire, sub nici o forma asa cum ne este prezentata situatia, in crestere naucitoare. Cresterea economica si soliditatea economiei, daca chiar exista, atunci trebuie sa se vada si in alte aspecte, precum in ratele mici ale somajului, somaj care ramane la cote ridicate de 6,8% de luni bune", sustine Tomac.

Acesta atrage atentia ca, potrivit Noului Cod Fiscal, taxele pe munca raman mari, mediul antreprenorial este la fel de sufocat, iar investitiile nu sunt deloc stimulate.

"Romania a mai trecut prin perioade fara taxa pe stalp sau supraacciza la combustibil, iar economia nu era in extaz. Prin urmare, calcule de impact sunt zero. Mai mult, eliminarea taxei pe stalp, cu exceptia constructiilor din agribusiness, a fost amanata pana pe 1 ianuarie 2017. Prin urmare, nu prea sunt multe lucruri noi despre care sa vorbim, in afara de galagie si cota generala de TVA", afirma Tomac in comunicat.

Codul fiscal: proiect USL pentru USL

"Acestea sunt motivele pentru care PMP a votat impotriva acestui ambalaj legislativ. Este imposibil sa acceptam o lege care nu doar ca nu-i avantajeaza pe romani, ci, dimpotriva, ii impovareaza. Credem in continuare ca oamenii care muncesc, oamenii de creatie din aceasta tara trebuie sustinuti, nu ingropati in taxe, vechi si noi, care sa-i aduca in pragul saraciei. Minciuna are picioare scurte. La fel si ipocrizia. Urmatoarele alegeri o vor demonstra", se arata in incheierea comunicatului liderului PMP.

Citeste si:
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...