Primele modificari ale Noul Cod fiscal 2016 - Impozit redus, plafon majorat, TVA mai mic

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:03
32483 citiri
Primele modificari ale Noul Cod fiscal 2016 - Impozit redus, plafon majorat, TVA mai mic
Foto: www.pexels.com

Daca vorbim de Noul Cod fiscal, valabil din 2016, suntem mai nou nevoiti sa adaugam si precizari referitoare la modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta adoptata la 27 octombrie. Aceasta ordonanta, aprobata in regim de urgenta, a adus, cum stim deja, modificari importante pentru mediul de afaceri, dar si pentru contribuabili.

In primul rand, a scazut impozitul pe dividende prin devansarea masurii de reducere a cotei de impozit de la 16% la 5%, initial stabilite pentru 1 ianuarie 2017. Noua Ordonanta face insa ca de la 1 ianuarie 2016 sa avem un impozit pe dividende de doar 5%.

Impreuna, prevederile incluse in Legea 227/2015 privind Codul fiscal si Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala au suferit 62 de modificari odata cu noua ordonanta, conform Contabilul.Manager.ro.

Concret, discutam despre 45 de modificari in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015 si 17 modificari in Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015

O alta modificare importanta, anuntata de premierul Victor Ponta saptamana trecuta, inaintea sedintei de Guvern, o reprezinta majorarea plafoanelor microintreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

Nu in ultimul rand, amintim si de masura care se aplica in ce priveste cota de TVA la apa, redusa de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atat casnic, cat si industrial.

"Avand in vedere importanta apei potabile in consumul populatiei, precum si insemnatatea apei pentru irigatii in sustenabilitatea si dezvoltarea agriculturii din Romania, se propune reducerea cotei de TVA la 9% incepand cu data de 1 ianuarie 2016 pentu livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura", se mentioneaza in noul act.

Tot ordonanta aprobata recent introduce si un sistem de cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati, intre 1% si 3% pentru microintreprinderi:

  • a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
  • b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
  • c) 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
  • Masurile de mai sus, in opinia premierului Victor Ponta, vor pastra deficitul bugetar sub 3% anul viitor.

    Printre modificarile importante amintim si extinderea categoriei persoanelor juridice romane care nu datoreaza impozit pe profit pentru veniturile obtinute si utilizate potrivit reglementarilor legale in domeniul educatiei nationale.

    Nota! In aceasta categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, si unitatile de invatamant particular preuniversitar;

    De asemenea, o alta masura o reprezinta exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) a persoanelor fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate,

    Atragem atentia asupra faptului ca ordonanta prelungeste cu o luna, respectiv pana la 31 martie 2016, termenul pentru depunerea urmatoarelor documente:

  • - declaratiile privind cladirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinatie nerezidentiala sau mixta;
  • - declaratiile privind mijloacele de transport radiate din circulatie;
  • - justificarile eliberate in anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, terenuri sau mijloace de transport, in cazul persoanelor indreptatite.
  • Referitor la modificarile pe care noua Ordonanta le aduce in cuprinsul Codului de procedura fiscala valabil din 2016, amintim ca una dintre modificari presupune desemnarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala drept autoritate competenta pentru efectuarea schimbului de informatii cu statele cu care Romania s-a angajat printr-un instrument juridic, masura menita sa contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

    In ce priveste impozitul pe venit, redam mai jos unele dintre modificarile importante aduse de ordonanta aprobata recent.

    Impozitul pe venit. 1. Venituri din salarii si asimilate salariilor

    In situatia veniturilor din salarii si asimilate salariilor obtinute in afara functiei de baza, impozitul lunar se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.

    Masura a avut in vedere corelarea terminologiei utilizate la determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, atat pentru cele obtinute la functia de baza cat si cele in afara functiei de baza, prin inlocuirea sintagmei "contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania si a contributiilor sociale obligatorii datorate in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene potrivit prevederilor regulamentelor Uniunii Europene, precum si in statele cu care Romania are incheiate conventii/acorduri privind coordonarea sistemelor de securitate sociala", cu sintagma "contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii".

    Astfel, se face referire la intreaga legislatie internationala cu privire la contributiile sociale obligatorii, pentru a elimina eventualele confuzii ce ar putea aparea in aplicarea respectivelor reglementari.

    Impozitul pe venit. 2. Veniturile din dividende

    Pentru veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se devanseaza masura de reducere a cotei de impozit de la 16% la 5% din suma acestora, impozitul fiind final.

    Fiscalitatea.ro a detaliat in acest articol impozitul pe dividende datorat din 2016.

    Impozitul pe venit. 3. Venitul din pensii

    Precizarea in mod expres, la stabilirea venitului impozabil din pensii, ca element de calcul deductibil, a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit legii, in vederea specificarii tipului de contributie sociala obligatorie datorata potrivit legii.

    In ce priveste unele declaratii, precizam ca noua ordonanta decaleaza unele termene de depunere. Astfel, se prevede "decalarea termenelor de depunere, de la 29 februarie la 31 martie 2016, a declaratiilor privind cladirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinatie nerezidentiala sau mixta, a declaratiilor privind mijloacele de transport radiate din circulatie, precum si depunerea documentelor justificative eliberate in anul 2015, privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, teren sau a mijloacelor de transport in cazul persoanelor fizice sau juridice care sunt indreptatite prin lege sa beneficieze de aceste facilitati".

    Ca nota finala, amintim ca o alta modificare importanta adusa de noua ordonanta consta in introducerea unei amenzi contraventionale cuprinse intre 500-2.500 lei pentru necomunicarea informatiilor cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile.

    #noul cod fiscal 2016, #codul fiscal 2016, #impozit pe dividende, #tva la apa, #codul de procedura fiscala, #impozit pe venit , #fiscal