PwC: Noul Cod Fiscal incalca Tratatul de la Lisabona

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 10:43
3887 citiri
PwC: Noul Cod Fiscal incalca Tratatul de la Lisabona

PricewaterhouseCoopers Romania si-a prezentat reactia fata de masurile fiscale anuntate de autoritati in cadrul Proiectului de Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal.

Intr-un comunicat, PwC arata: "S-a constatat ca economia Romaniei se afla de 18 luni in recesiune, iar sansele pentru relansare, in cel de al doilea trimestru al anului 2010, sunt minime.

Conform comunicatului PwC, Romania risca sa fie sanctionata de instantele europene si de cele ale Uniunii Europene pentru ca prin masurile adoptate cu scopul reducerii evaziunii fiscale este ingradit accesul la comertul liber - printr-o noua plata de TVA - pentru orice bun achizitionat de la partenerii din alte State membre.

PwC considera ca prevederea este contrara Directivei Europene privind TVA (112/2006) si a Tratatului de la Lisabona de functionare a Uniunii Europene.

Discriminarea operatorilor

Mai mult, expertii sunt de parere ca Romania cade in capcana discriminarii prin restrictionarea numarului de antrepozite fiscale de depozitare, intrucat ea ar permite doar operatorilor economici producatori si afiliatilor acestora sa depoziteze produse accizabile.

"Opinia PwC este ca sistemele de monitorizare existente sunt bune si nu sunt utilizate eficient", se mai arata in comunicat.

Potrivit PwC, largirea bazei de impunere prin impozitarea dobanzilor, a castigurilor de capital, a tichetelor de masa si a platilor compensatorii anuleaza faciltati fiscale care contribuie direct la repornirea motoarelor economiei nationale.

Romania anuleaza astfel facilitati fiscale sanatoase, cu greu introduse dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Romania face pe dos fata de tarile din UE

Trebuie avut in vedere si faptul ca munca este supraimpozitata in Romania, contributiile sociale pe care trebuie sa le plateasca angajatul si angajatorul fiind foarte mari, sustine PwC. In schimb, in mai multe state membre ale Uniunii Europene se aplica plafonarea contributiilor sociale, printre acestea numarandu-se Germania, Olanda, Polonia, Cehia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Grecia si Cipru, mai arata PwC in punctul sau de vedere.

PwC recomanda Romaniei ca masurile anuntate sa fie analizate mai atent pentru ca implementarea lor sa respecte cadrul legislativ european si sa-si atinga scopul pentru care au fost propuse.

In comunicat, PwC atrage atenta ca daca Romania vrea sa beneficieze de investitii, prin comparatie cu statele din regiune, trebuie sa mentina un nivel rezonabil al fiscalitatii, in caz contrar investitorii vor abandona Romania, iar motoarele economiei vor ramane reci, in ciuda sacrificiilor cerute populatiei.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#schimbare Cod Fiscal PwC, #schimbari Cod Fiscal criticate , #fiscal
Comentarii
Poza surianu
surianu
rank 5
Cum isi permite PricewaterhouseCoopers sa critice gandirea economica a dlui Basescu?
Poza bum
bum
rank 5
sa ne pupe-n ...... pe toti si noul cod fiscal si tratatul de la Lisabona