Ziare.com

S-a schimbat schimbarea Codului Fiscal: Impozite de trei ori mai mari pentru PFA decat pentru microintreprindere

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 08:10

   

S-a schimbat schimbarea Codului Fiscal: Impozite de trei ori mai mari pentru PFA decat pentru microintreprindere
Pentru noul Cod Fiscal, clasa politica de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga, indiferent unde te-ai aseza, si-a dat mana pentru a adopta un document numit de autoritati ca fiind unul foarte bun. Prin urmare, e musai sa-l modificam!

Prin recentul proiect de ordonanta de urgenta sunt modificate 45 de articole din noul Cod Fiscal, circa 10% daca ne raportam la cele aproximativ 500 de articole ale acestei legi.

Guvernul modifica iar Codul Fiscal: TVA la apa de 9%, impozitul pe dividende de 5% din 2016

Desigur, se remarca doua modificari foarte importante pentru mediul de afaceri, de calibrul societatilor mici si mijlocii, respectiv:

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

a) aplicarea cotei de 5% pentru impozitul pe venitul din dividende distribuite catre persoanele fizice, inclusiv pentru venitul din dividende distribuite persoanelor juridice romane, ce nu se incadreaza in conditiile generale de scutire;

Aceasta masura vine fara a fi introdusa din anul 2016 contributia obligatorie de 5,5% pentru asigurarile de sanatate la veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice. Practic, in cazul in care acest proiect va fi adoptat in forma propusa, contributia la sanatate de 5,5% pentru veniturile din dividende incasate de persoana fizica nu se plateste decat daca dividendul este singurul venit al perioadei respective.

Daca persoana fizica realizeaza in perioada incasarii dividendului si alte venituri supuse contributiei de sanatate, cum ar fi veniturile realizate ca salariat sau veniturile realizate ca urmare a practicii unei activitati independente sau profesii libere, nu se datoreaza contributie la sanatate pentru aceste venituri din dividende.

b) se pastreaza in continuare in legislatie transpunerea directivelor comunitare prin care platile de dividende de la societati din Romania catre societati din alte state membre sunt scutite de impozit pe dividend, daca persoana juridica ce incaseaza dividendul din celalalt stat membru este platitoare de impozit pe profit in statul respectiv sau si detine mai mult de 10% din capitalul social al societatii romanesti pe o perioada mai mare de 1 an;

Aceasta scutire a generat dispute fata de impozitarea excesiva a capitalului romanesc. Trebuie sa amintim ca si platile de dividende intre doua societati romanesti sunt scutite de impozitul pe dividend, daca sunt indeplinite aceleasi conditii enumerate mai sus.

c) majorarea plafonului cifrei de afaceri pentru impozitarea venitului realizat de microintreprindere la nivelul valorii de 100.000 euro anual, coroborata cu o impozitare diferentiata in functie de numarul de salariati;

Astfel, pentru microintreprinderile ce isi vor desfasura activitatea in anul 2016, in cazul adoptarii proiectului in forma anuntata, impozitarea se va efectua astfel:

 • pentru microintreprinderile fara salariati, procentul de impozitare este de 3%;
 • pentru microintreprinderile ce inregistreaza un salariat, procentul de impozitare este de 2%;
 • pentru microintreprinderile ce inregistreaza doi sau mai multi salariati, procentul de impozit este de 1%.

Amintim ca aceste procente de impozitare se aplica la veniturile realizate de microintreprindere, fara a se tine cont daca acestea inregistreaza cheltuieli, sunt in profit sau in pierdere.

Cu siguranta, activitatea microintreprinderii se adreseaza in general prestarilor de servicii si este avantajata la comertul cu bunuri numai pentru microintreprinderile cu rate mari de profit.

Nici toate prestarile de servicii nu sunt in sfera obiectului de activitate a microintreprinderii, respectiv o societate isi pierde statutul de microintreprindere daca realizeaza mai mult de 20% venituri din consultanta si management sau daca desfasoara activitati din domeniul bancar, asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, activitati in domeniul jocurilor de noroc si activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.

Cu aceasta ocazie, putem confirma faptul ca pentru prestarile de servicii la care plusvaloarea este adusa de catre fondatorul sau participantul la societate, microintreprinderea la care patronul este si salariat este cea mai avantajoasa forma de optimizare fiscala.

Studiu de caz comparativ: microintreprinderea fara salariati si microintreprinderea la care patronul este si salariat

Ipoteza comuna: FRIZERIA DIN COLT SRL realizeaza o cifra de afaceri de 100.000 de euro, fara cheltuieli semnificative. Pentru usoara urmarire a studiului de caz, vom presupune ca aceasta cifra de afaceri este chiar profitul societatii. Cursul valabil este de 1 euro = 4,5 lei. Cifra de afaceri realizata este de 450.000 lei.

In prima situatie, cand patronul microintreprinderii nu este salariat si nu mai realizeaza alte venituri, impozitele in anul 2016 sunt:

 • a) impozitul pe venitul microintreprinderii = 450.000 lei x 3% = 13.500 lei;
 • b) impozitul pe venitul din dividende = (450.000 lei - 13.500 lei) x 5% = 21.825 lei;
 • c) intrucat persoana fizica nu realizeaza si alte venituri, va plati contributia la sanatate in procent de 5,5% din dividendul brut, respectiv suma de (450.000 lei - 13.500 lei) x 5,5% = 24.007 lei.

 • Total impozite = 13.500 lei + 21.825 lei + 24.007 lei = 59.332 lei.

  In a doua situatie, cand patronul se angajeaza la societate cu un salariu minim pe economie de incadrare de 1.200 lei/luna, avem total cheltuieli cu salariile (salariul brut + contributiile angajatorului) = 1.476 lei/luna, din care impozitele lunare ce se achita la buget sunt de 598 lei/luna.

  Impozitele din anul 2016 sunt:

 • a) impozitul pe venitul microintreprinderii = 100.000 euro x 4,5 lei/euro x 2% = 9.000 lei;
 • b) total cheltuieli ale perioadei = 9.000 lei + (1.476 lei x 12 luni) = 9.000 lei + 17.712 lei = 26.712 lei;
 • c) profitul net = 450.000 lei - 26.712 lei = 423.288 lei;
 • d) impozit pe venitul din dividende = 423.288 lei x 5% = 21.164 lei.
 • e) total impozite pe salarii = 598 lei x 12 lei = 7.176 lei.

 • Total impozite = 9.000 lei + 21.164 lei + 7.176 lei = 37.340 lei.

  Observam asadar ca, in cazul in care fondatorul societatii se angajeaza la propria societate cu un contract de munca cu norma intreaga, realizeaza o economie substantiala de impozite si in plus beneficiaza de asigurare de sanatate si de un stagiu complet de cotizare la pensii.

  Ce se intampla daca se realizeaza aceleasi venituri ca si PFA in anul 2016?

  Presupunand ca proprietarul frizeriei ar realiza veniturile in suma de 450.000 lei in calitate de PFA, contributiile in anul 2016 sunt:

 • a) contributia la sanatate in procent de 5,5% = 450.000 lei x 5,5% = 24.750 lei;
 • b) contributia la pensii in procent de 10,5% si este plafonata la de 5 ori salariul mediu brut pe economie, pentru exemplul nostru consideram acest salariul ca fiind suma de 2.415 lei = (5 x 2.415 lei) x 10,5% x 12 luni = 1.268 lei x 12 luni = 15.214 lei;
 • c) impozitul pe venit in procent de 16% aplicat asupra venitului brut din care se scad cele doua contributii = (450.000 lei - 24.750 lei - 15.214 lei) x 16% = 65.606 lei.

 • Total impozite = 24.750 lei + 15.214 lei + 65.606 lei = 105.570 lei.

  In ciuda faptului ca impozitarea ca PFA aduce cele mai multe impozite la buget, platindu-se sume duble sau chiar triple la impozite, aceste persoane nu beneficiaza de stagiul complet de cotizare la pensii si nici de vreun concediu medical platit.

  Desigur, calculele noastre vor fi influentate de modificarea deducerii personale si a salariului minim pe economie din anul urmator, studiul nostru dorindu-se un calcul pentru stabilirea metodei de optimizare fiscala, nu neaparat o acuratete totala a calculului matematic.

  In lipsa unor alte modificari normative, reactia fireasca a celor ce desfasoara activitati independente sau profesii libere va fi sa inchida aceste forme de activitate si sa le transfere catre microintreprindere.

  In loc de concluzie, precizam unul dintre principiile noului Cod Giscal, respectiv principiul neutralitatii, dupa cum urmeaza: "neutralitatea masurilor fiscale in raport cu diferitele categorii de investitori si capitaluri, cu forma de proprietate, asigurand prin nivelul impunerii conditii egale investitorilor, capitalului roman si strain."

  Daca este aplicat sau nu sau este introdus in Codul Fiscal doar ca sa sune bine, urmeaza sa stabiliti dvs, dragi cititori!

  Adrian Benta,
  Consultant financiar,
  bentaconsult.ro


  Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 23305 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  8 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  S-a recurs din pacate la inginerii financiare care baga adanc mana

  in buzunarele micilor intreprinzatori. S-au schimbat formulele matematice de calcul si acestia vor plati mai mult. Oare de ce Parlamentul, care ar fi trebuit sa reprezinte interesele cetatenilor, a votat acest nou cod fiscal?

   

  cum de ce?

  pe parlamentari nu-i intereseaza ce se intampla cu micii intreprinzatori, ci ce se intampla cu salariile si pensiile lor, restul e un motiv doar de a ridica mana cand se voteaza, sau de a nu ridica mana in cazul in care somnul este profund!!!

  Crsterea economica prezentata de guvern ca cea mai mare

  din Europa este de fapt cresterea incasarilor la buget, bazata pe oprimarea intreprinzatorilor romani. Ma intreb cand se vor scadea taxele pentru a sprijini nu falimenta micii intreprinzatori si a realiza o crestere economica reala?

   

  "Crsterea economica prezentata de guvern ca cea mai mare"...

  ...este "ca cea" QED

  Eu sunt la a 3 a specializare in studii superioare

  Si totusi somer. Cred ca ceea ce ar fi de demonstrat nu sunt neregulile gramaticale inerente din cauza vitezei comentariului, ci alte lucruri, care depind mai putin de forma lui si mai mult de esenta.

  q

  statul (care sta degeaba) este cel mai mare hot! putem spune ca nu hot ci talhar! pt ca ne ia banii cu japca.

   

  Nejustificat

  NIMIC nu justifica o astfel de ordonanta de urgenta!
  Care este urgenta?
  Codul fiscal NU trebuie sa poata fi modificat prin ordonante de urgenta!
  Printre masurile elementare ce dau credibilitate in fata investitorilor (straini, dar si autohtoni), este si predictibilitatea fiscala, garantia ca o perioada de timp regulile jocului (nivelul de impozitare, baza si modul de calcul, etc.) NU SE VOR SCHIMBA (subdezvoltatii de chinezi au ajuns sa garanteze si pentru 20 de ani pastrarea acestor parametri fiscali in care o afacere se poate naste si dezvolta si uite unde au ajuns!).
  Eventualele abuzuri ale unor oameni de afaceri ce si-au tras averi facand evaziune sisub umbrela unor PFA, puteau fi lesne eliminate prin efectuarea de controale, constatarea abuzurilor, dispunerea de masuri corective si (cel mai important) urmarirea indeplinirii/valorificarii lor!
  Cine insa sa faca asta, cei din fosta garda financiara ce sunt obisnuiti doar cu spagi, sau cei de dupa ei, beizadelele si pitipoancele, ce nu stiu nici cum ii cheama, trebuind sa se prezinte doar 1 data pe luna la serviciu, cand se dau salariile?

   

  @cozmin 02.11.2015, 15:04 - sincer......

  ======================================================
  "Eu sunt la a 3 a specializare in studii superioare

  Si totusi somer. Cred ca ceea ce ar fi de demonstrat nu sunt neregulile gramaticale inerente din cauza vitezei comentariului, ci alte lucruri, care depind mai putin de forma lui si mai mult de esenta."
  ================================================
  ...amice, poti avea si 1000 de "specializare in studii superioare" deoarece nimeni pe lumea asta nu a auzit si nu recunoaste meseria/ profesia / specialitatea "specializare in studii superioare"
  parerea mea amice este ca este normal sa fi somer cu "specializare in studii superioare" deoarece, cinstit, chestia asta, pe piata muncii nu are nici-o cautare. amice, totusi imi permit o intrebare: la ce scoli ai studiat specializarile astea ...in studii superioare?
  p.s.
  "Cred ca ceea", adica ...graba strica treaba. te sfatuiesc sa te lasi de specializarile astea "in studii superioare" si specializeaza-te intr-o profesie care are cautare si, in special, invata sa fii in stare sa faci comunicare. succes!

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor