Sa profitam inteligent de amnistia fiscala

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 07:28
10922 citiri
Sa profitam inteligent de amnistia fiscala

Pana la data de 01 februarie 2014, art. 10 din Legea nr. 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale sanctiona cu privare de libertate faptele de evaziune fiscala de la care prejudiciul bugetar era mai mare de 100.000 euro. Putem spune ca avea si evaziunea fiscala mandria ei!

Dupa aceasta data, printr-o modificare normativa, acest plafon simbolic si aflat in memoria publicului a disparut, astfel evaziunea fiscala nu mai este o valoare cuantificabila intr-o suma concreta, oricine are o abatere sau o eroare in plata impozitelor poate fi acuzat de evaziune fiscala.

Prin urmare, daca ai cumva calitatea de contribuabil, fie ca esti persoana fizica, fie ca esti persoana juridica, e bine sa faci o revizie interna a situatiei personale din perspectiva taxelor pe care le datorezi bugetului si sa aplici procedura amnistiei fiscale.

Scapi si mai ieftin si iti diminuezi sansele de a fi acuzat de evaziune. Daca esti unul dintre cei 8000 de cetateni ai tarii aflati pe lista de verificare a Fiscului, profita la maxim de aceasta amnistie!

Sa dezvoltam subiectul amnistiei fiscale, raportandu-ne la recenta OUG nr. 44/2015 privind unele facilitati fiscale, avand in vedere ca a fost publicata saptamana trecuta si in maxim 30 de zile va putea fi aplicata efectiv si de catre autoritatile fiscale dupa adoptarea normelor de aplicare, respectiv a formularelor tipizate, necesare desigur in procedura birocratica.

Amnistia fiscala a fost aprobata de Guvern - In ce conditii se sterg penalitatile de intarziere

Cine este beneficiarul amnistiei fiscale?

Poate sa fie beneficiarul amnistiei contribuabilul inteles la modul generic ca platitorul de impozite si taxe, persoana fizica sau persoana juridica.

In cadrul persoanelor fizice, regasim in sfera amnistiei toate impozitele si taxele datorate bugetului general consolidat, cum ar fi impozitul pe venitul datorat din drepturi de autor, impozitul pe venitul datorat din activitati independente, impozitul pe venitul datorat din activitati agricole (amintim faptul ca autoritatile fiscale s-au asteptat la un numar de circa 600.000 contributori si au primit un numar de circa 200.000 de declaratii).

Tot in sfera amnistiei regasim si impozitul pe venitul din chirii, respectiv contributia la sanatate pentru aceste venituri sau chiar TVA daca persoana fizica vinde cu regularitate terenuri construibile sau case noi sau in general a depasit plafonul de scutire de 220.000 lei/an.

Din perspectiva societatilor, in sfera impozitelor supuse amnistiei, regasim impozitul pe profit, TVA, impozitul pe venitul microintreprinderii, accizele si toate celelalte impozite datorate bugetului de stat.

Sunt supuse amnistiei fiscale penalitatile si 54,2% din dobanzile de intarziere pentru debitele restante existente in sold la data de 30 septembrie 2015 si achitate pana la data de 31 martie 2016. Pana la data de 30 iunie 2016, se va plati diferenta de dobanda de 45,8% din totalul dobanzilor de plata.

Ponta: Stergerea penalitatilor de intarziere nu e amnistie. Cei care au platit nu pierd nimic, dimpotriva

Cat de mari sunt sumele scutite la plata?

In anul 2015, penalitatile de intarziere sunt in cuantum de 0,02% pe zi, circa 7,3% pe an. Dobanzile de intarziere sunt de 0,03%/zi, circa 10,95% pe an, procente ce sunt prevazute la art. 120 si art. 120^1 din Codul de procedura fiscala. Printr-o aritmetica seaca, se beneficiaza de o reducere de penalitati si dobanzi la impozite in procent de 13,23% pe an.

In fiscalitate nu exista moralitate!

Unele opinii spun ca sunt nedreptatiti contribuabilii ce isi achita la termen impozitele, avantajand fiscal pe cei ce au un comportament fiscal neadecvat. Cu siguranta asa este! Insa si contribuabililor cu comportament fiscal corect le recomandam sa isi faca o verificare interna, cat este in vigoare amnistia, deoarece de la anul, in baza noului Cod de procedura fiscala, numai penalitatea de nedeclarare este de 0,08%/zi, respectiv de 29,2%/an, pe langa dobanda de intarziere.

Cum pot beneficia efectiv de amnistie?

Daca sunt in situatia de a nu fi declarat impozitele, sau sunt in situatia de a fi declarat mai putin, pot proceda la depunerea de declaratii rectificative, cu debitele corecte. Legiuitorul acorda aceasta posibilitate inclusiv contribuabililor ce se afla in procedura inspectiei fiscale, acestia avand un termen de 10 zile de la data publicarii in Monitor a ordonantei privind amnistia.

S-ar putea sa primesc ceva amenzi pentru depunerea cu intarziere. Asta e. Pagube colaterale!

Mai trebuie sa amintim faptul ca si cei care si-au achitat debitele scadente pana la data de 30 septembrie 2015, dar nu si-au platit dobanzile si penalitatile de intarziere aferente acestor debite, pot solicita aplicarea amnistiei fiscale pentru aceste debite scadente, conform art. 3 din OUG nr. 44/2015 privind amnistia.

Ar fi cazul tuturor contribuabililor ce aveau de plata impozite cu scadente in primele luni ale anului, le-au achitat pana la data de 30 septembrie 2015, dar nu au reusit sa plateasca si penalitatile.

Amnistie fiscala pentru toti rau-platnicii: Scopul chiar scuza mijloacele? Interviu

La taxele locale se acorda amnistie?

Si consiliile locale au dreptul sa acorde astfel de facilitati. Desigur, este dreptul acestora sa stabilesca daca aplica sau nu procedura amnistiei fiscale, prevederea normativa fiind un drept si nu o obligatie. In acest caz, daca se aplica amnistia fiscala pentru bugetele locale, se anuleaza o cota de 73% din majorarile de intarziere.

Poate unii vor interpreta ca si gest politic electoral aceasta procedura a amnistiei, poate chiar este! Cu siguranta insa pot sa fii inteligent si sa o aplici in favoarea ta, mai ales ca anul urmator va fi greu de incadrat la unul de relaxare fiscala, cand te incadrezi in contribuabili mici si mijlocii.

Consultant Fiscal,

Auditor Financiar,

drd. ec. Adrian Benta

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...