Seful Fiscului: ANAF poate determina trusturile de presa sa-si plateasca obligatiile fiscale in 2-3 ani

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 21:29
2986 citiri
Seful Fiscului: ANAF poate determina trusturile de presa sa-si plateasca obligatiile fiscale in 2-3 ani
Foto: Curs de Guvernare

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ii va putea determina pe toti contribuabilii, fie ca este vorba de grupuri de interese protejate, mari trusturi de presa, companii sau persoane privilegiate, sa isi achite integral obligatiile catre bugetul statului, daca ii vor fi asigurate resursele suplimentare necesare, a declarat miercuri presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu.

Pe langa resursele logistice suplimentare, seful Fiscului sustine ca mai este nevoie de stabilizarea structurilor ANAF si a functiilor de conducere si de un front comun cu Justitia pentru eliminarea schemelor de fraudare a bugetului de stat prin procedurile de insolventa simulate.

"Va asigur ca, daca promisiunile privind alocarea de resurse suplimentare pe care le-a facut noul ministru al Finantelor, domnul Valcov, cu prilejul deselor discutii pe care le-am avut in ultimul timp pe acest subiect, vor fi in mare parte onorate, in maximum 2-3 ani ANAF va putea actiona pentru a-i determina pe absolut toti contribuabilii, fie ca este vorba de grupuri de interese protejate pana astazi, de mari trusturi de presa, de companii sau persoane privilegiate, sa isi plateasca pana la ultimul leu obligatiile bugetare", a afirmat seful Fiscului, la o conferinta de bilant a Directiei, la care a participat si premierul Victor Ponta.

Diaconu a subliniat ca exista cateva zone in activitatea ANAF - una, cea a controlului operativ, fiind acoperita in mare parte prin operationalizarea in decembrie 2013 a DGAF - care in ultimii ani au fost neglijate nepermis sau "poate, ceea ce ar fi foarte grav, in mod interesat".

Seful Fiscului a mai atras atentia ca ANAF asigura majoritatea covarsitoare a veniturilor bugetului general consolidat al statului si, in opinia sa, este institutia cu cea mai mare discrepanta intre sarcinile si competentele conferite prin lege, pe de o parte, si capacitatea administrativa pe de alta parte.

Vicepresedintele ANAF, Romeo Florin Nicolae, coordonatorul DGAF, a declarat ca realizarea obiectivelor asumate de DGAF depinde si de operationalizarea completa a DGAF, respectiv de asigurarea resurselor logistice necesare desfasurarii activitatii si de ocuparea posturilor vacante.

Nicolae a precizat ca actiunile de control antifrauda se vor concentra pe destructurarea lanturilor tranzactionale organizate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, avand in vedere impactul negativ semnificativ pe care aceasta forma de evaziune fiscala il are asupra bugetului statului.

Oficialul ANAF s-a mai referit la ponderea majora a fraudei fiscale in domeniul TVA, mijlocit de accesul facil la inregistrarea in scopuri de TVA si de lipsa evaluarilor de risc ulterioare inregistrarii, precum si la faptul ca DGAF va intensifica controalele la comerciantii de uleiuri minerale, cu caracteristici apropiate de cele ale motorinei si benzinei, care pot fi comercializate drept carburanti auto fara indeplinirea unor obligatii fiscale.

Potrivit vicepresedintelui ANAF, va fi pus accent pe comerciantii en gros de carburanti, care nu detin spatii de depozitare, facilitand astfel circuite scriptice de tranzactionare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#trusturi presa plata impozite, #Fisc trusturi presa , #fiscal