Si dupa ce reducem in urale?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 20 Iulie 2015, ora 08:59
6855 citiri
Si dupa ce reducem in urale?

Daca vrem sa privim rece si responsabil complicata poveste a Codului Fiscal, cred ca ar trebui sa o luam cumva invers. Nu de la reducerea de taxe, ci de la cheltuielile bugetare.

Am mai spus-o, nu cred ca exista om nu numai din Romania, ci din lume care sa nu-si doreasca sa dea bani mai putini statului. Daca s-ar putea deloc. De aceea, in multe tari, chestiunile de politica fiscala nu pot fi supuse referendumului. Rezultatul ar mai mult decat previzibil. Vreti TVA mai mic? Ma intreb doar daca DA ar fi 100% sau numai 99,9%.

Dar nu aceasta e intrebarea corecta. Daca ne mutam de la nivel macro la nivel micro, al propriei familii, cum punem intrebarea?

Reducerea de fiscalitate inseamna cel putin intr-o prima faza reducerea de venituri. Ca in timp cresterea consumului poate compensa pierderea, ba poate aduce si un plus, este de asteptat, dar in primele luni scaderea veniturilor e inevitabila.

Si, in cazul unei diminuari a principalei taxe cu 5 procente, scaderea veniturilor poate fi chiar consistenta.

Deci in familie, daca gandesti la o reducere temporara de venituri, pentru ca de exemplu unul dintre parinti sa se dedice exclusiv cresterii copiilor, care sigur ca reprezinta o investitie de viitor, poate cea mai profitabila, dar nu cu efecte imediate, cum pui problema?

Pai cred ca mai intai te uiti la cheltuieli, sa vezi daca iti poti permite aceasta scadere de venituri. Evaluezi, ma gandesc, cheltuielile care sunt cu adevarat necesare, le elimini pe cele care reprezinta risipa, poate esti mai atent la lumina lasata aprinsa, la apa care curge degeaba la robinet, nu mai cumperi toate nimicurile care iti fac cu ochiul in magazine. De astea.

Si dupa ce faci socoteala si retructurarea cheltuielilor, da, probabil ca iti vei putea permite o reducere de venituri.

Dar daca tu lasi cheltuielile neatinse, arunci la fel cu banii pe orice, necesar sau nu, si mai si reduci veniturile, este foarte probabil ca banii sa nu-ti mai ajunga nici pentru viata de zi cu zi, ce sa mai vorbim de alte proiecte, si incepi sa te imprumuti.

Ca sa dai inapoi, te imprumuti si mai mult si tot asa, pana cand nu mai ai cum sa dai inapoi si nici cine sa te mai crediteze. Si intri in faliment.

Cam asa si cu statul. Cand Guvernul care gestioneaza banii statului isi propune o reducere temporara de venituri, manat desigur de o cauza nobila, care ii da perspectiva unei cresteri viitoare, dar nu imediate, trebuie, cred, mai intai sa se uite cat de mari ii sunt cheltuielile si, mai ales, cate dintre ele sunt necesare cu adevarat.

Ce as astepta asadar de la Guvern? Sa ia in primul rand la puricat cheltuielile si pierderile de bani publici. Sa intre in marea evaziune, sa intre in companiile de stat - gauri negre, sa vada cate dintre ajutoarele sociale sunt bine tintite si raspund unor nevoi reale si cate sunt bani aruncati pe oameni aflati in nevoie pentru ca nu fac nimic sa iasa din ea.

Sa ia la puricat legile care guverneaza achizitiile publice pentru a vedea unde sunt bresele care permit imense sifonari scoase la iveala de DNA.

Sa reformeze si colectarea, adica un ANAF foarte eficient in fugarirea micului comerciant, dar extrem de bland cu marea evaziune si total ineficient cand vine vorba de confiscarile dispuse de instante in dosarele de mare coruptie. Si sigur ca lista ramane deschisa.

Aceasta reformare a cheltuielor publice sunt convinsa ca ar genera si o crestere substantiala a gradului de conformare voluntara.

Pentru ca pe langa evazionistii cu rea vointa, mai sunt si cei care comit fapta din fronda, exasperati de faptul ca sumele pe care le platesc luna de luna statului nu li se intorc in servicii publice, in infrastructura de toate felurile, ci dispar misterios in tot felul de gauri negre.

Si dupa ce va fi inceput macar in mod foarte serios aceste demersuri de asanare a zonei cheltuielilor, da, poate trece si la o reducere de fiscalitate. Desi raman si aici doua intrebari.

Reducerea de fiscalitate o incepi cu TVA sau cu taxarea muncii, inca uriasa, impediment real pentru crearea de locuri de munca si pentru combatarea muncii la negru? Si daca ai facut ordine in cheltuieli si obtii spatiul fiscal real, ce faci cu banii: reduci TVA ca sa stimulezi consumul sau turezi investitii pentru a crea locuri de munca si premisele unei cresteri solide viitoare bazata nu numai pe consum?

Sunt chestiuni de strategie, de viziune, dar nu ajungi la ele decat dupa ce ai facut ordine in cheltuieli.

Altfel, nu ai cum sa sustii cu venituri mai mici cheltuieli la fel de mari, decat imprumutandu-te tot mai mult. Si ma tem ca asta ne propune Guvernul Ponta, cat timp nu a facut nimic pentru asanarea mlastinii cheltuielilor publice.

Da, dl Ponta se lauda cu excedentul bugetar. Dar el nu a venit ma tem din restructurarea cheltuielilor, ci din taierea, chiar anularea investitiilor publice, ceea ce mi se pare criminal.

Aud comentatori care spun ca e treaba Guvenrului de unde scoate banii si cum echilibreaza bugetul, important e sa ai legea care sa-l oblige. Teoretic asa e. Dar practic asa au zis si grecii. Tsipras a promis ca elimina austeritatea, o sa stie el cum sa o faca. Si s-au trezit cu o asteritate si mai crunta.

Increderea aceasta in aptitudinea Guvernului cred ca este riscanta, ca, daca iese prost, de aterizat pe burta aterizeaza o tara nu numai Guvernul. Asa ca personal as vrea sa am argumente consistente ca Guvernul chiar stie ce are de facut, ca sa nu aterizam pe burta. Nu le vad.

Asadar, cred ca dezbaterea momentului ar trebui sa fie centrata pe cheltuielile publice si restructurarea lor astfel incat reducerea TVA sa nu fie o loterie. Ca de redus in urale e usor. Si dupa aceea?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#reducere TVA, #Iohannis reexaminare cod fiscal , #fiscal