Situatie atipica, creata de impozitul pe constructii speciale

Marti, 06 Mai 2014, ora 07:07
3869 citiri
Situatie atipica, creata de impozitul pe constructii speciale

Impozitul pe constructii speciale reprezinta o situatie atipica, insa, din pacate, nu este pentru prima data cand se intampla asa ceva in Romania, a comentat avocatul Adrian Cuculis.

Birul a creat haos in randul companiilor, avand in vedere ca desi a intrat in vigoare la 1 ianuarie, normele metodologice inca nu au fost publicate, iar ordonanta de urgenta care il legifereaza este blocata in Parlament, din cauza ca alesii au vacanta pana pe 26 mai, data la care intreprinderile trebuie sa vireze deja prima transa.

In consecinta, contribuabilii nu stiu cu exactitate cat au de plata si ce active trebuie luate in calcul.

Birul care a creat haos: Contribuabilii nu stiu cat trebuie sa plateasca si acuza Guvernul de lipsa de viziune

Avocatul Adrian Cuculis arata ca birul reprezinta o largire a bazei de impozitare si ca este o aliniere la normele Uniunii Europene.

Potrivit acestuia, baza de impozitare este reprezentata de valoarea bruta a constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.

"In acest moment, pentru ca ANAF sa poata retine efectiv acest impozit, trebuie sa existe o asa-zisa formula de calcul, care trebuie sa fie clara si sa se raporteze in functie de fiecare constructie in parte, in conformitate cu legislatia. Mai mult, trebuie sa poata diferentia si taxa aferenta, pentru fiecare contribuabil. In mod evident, normele metodologice trebuie gandite in armonie cu realitatea juridica si cea din teren a activului efectiv detinut", a declarat avocatul pentru Ziare.com.

Cuculis sutine ca nu este prima data cand in Romania apare o situatie atipica in sistemul financiar, in ceea ce priveste imposibilitatea aplicarii unei legi.

"Aici fac referinta directa la plata TVA pentru persoane fizice, ce a intarziat sa fie aplicata pentru lipsa normelor metodologice, insa contribuabilii au platit totusi penalitati", a atras atentia avocatul.

Ce active sunt taxate

Impozitul reprezinta 5% din valoarea constructiilor speciale, iar cele mai afectate industrii vor fi cea energetica, extractia de petrol si gaze, mineritul, telecomunicatiile si agricultura, avand in vedere valoarea foarte mare a activelor.

Cateva exemple de constructii speciale:

  1. centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo - electrice;
  2. statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
  3. piste si platforme;
  4. sonde de titei, gaze si sare;
  5. rampe de incarcare - descarcare;
  6. cosuri de fum si turnuri de racire;
  7. iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
  8. ecluze si ascensoare;
  9. baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
  10. infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console) ;
  11. platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
  12. constructii pentru transportul energiei electrice;
  13. lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#impozit constructii speciale efecte, #norme impozit constructii speciale, #probleme impozit constructii speciale, #probleme taxa stalp, #taxa pe stalp , #fiscal